Overweeg je de aanschaf van een grotere tablet? Hier zijn enkele van de beste tablets met een groot scherm van 12-15 inch en groter.

In de wereld van elektronische apparaten is een opvallende trend waar te nemen: de groeiende omvang van deze apparaten.

Dit fenomeen is ook merkbaar in de tabletindustrie, waar nu de keuze bestaat uit tablets met grote tot zeer grote schermen. In dit artikel staan we klaar om je te begeleiden in je zoektocht naar het beste tablet met een ruim scherm.

Een royaal formaat tablet is slechts één voorbeeld van deze trend. Denk bijvoorbeeld aan de opkomst van grote smartphones, uitgestrekte televisies, en de bekende ‘phablets’. Ook gaming tablets hebben de neiging om steeds groter te worden in de loop der jaren.

Inhoudsopgave

 • Vanaf welk formaat is een tablet groot?
 • De 5 beste grote tablets
 • Wanneer kiezen voor een grote tablet?
 • Heeft een tablet met groot scherm nadelen?
 • Hoeveel inch heb ik nodig?
 • Welke merken hebben tablets met een groot scherm?
 • Hoe groot is de grootste tablet?
 • Grote tablet kopen: waar moet je verder op letten?

Vanaf welk formaat is een tablet groot?

Als je overweegt om een grote tablet aan te schaffen, raden we aan om te kijken naar een schermdiagonaal van minimaal 10,9 inch.

Een tablet van 11 inch biedt al een lekker ruim beeldscherm. Natuurlijk, het kan nog groter. Sommige experts leggen de grens zelfs bij 12, 13 of zelfs 14 inch. In dit artikel hanteren we echter een grens van 11 inch.

De top 5 van beste grote tablets

Bij het selecteren van een nieuwe tablet zijn er verschillende aspecten waarop je moet letten. Het schermformaat is uiteraard belangrijk, maar ook de functies en kwaliteit spelen een grote rol.

Daarom adviseren wij om te overwegen voor één van de onderstaande tablets te gaan. Volgens onze beoordeling zijn dit de 5 beste grote tablets.

 1. Beste 11 inch tablet – Apple iPad Air (2022) 10.9 inch 256 GB

De Apple iPad Air wordt door ons als de beste 11 inch tablet beschouwd. Met een schermgrootte van 10,9 inch, een razendsnelle processor en krachtige M1-chip biedt dit tablet ongeëvenaarde veelzijdigheid.

Het scherm is niet alleen ruim, maar ook uitzonderlijk helder en gedetailleerd, dankzij het retina-display. Apple heeft bovendien gekozen voor een krachtige 12-megapixel camera, een royale opslagcapaciteit van 256 GB en een fraai vormgegeven design.

 1. Beste 12 inch tablet – Samsung Galaxy Tab S8 Plus 12.4 inch

De Samsung Galaxy Tab S8 Plus met een indrukwekkend beeldschermdiagonaal van 12,4 inch wordt door ons als de beste tablet in deze klasse beschouwd.

Dit tablet biedt veelzijdigheid voor uiteenlopende activiteiten, of het nu gaat om gamen, film kijken of zakelijk gebruik. Naast het ruime scherm overtuigt het Samsung tablet ook met ongekende scherpte en indrukwekkende kleurweergave. De overige specificaties zijn eveneens van hoog niveau.

Bovendien wordt bij aanschaf een toetsenbordhoes meegeleverd, waardoor de functionaliteit van dit tablet nog verder wordt uitgebreid.

 1. Beste 14 inch tablet – Samsung Galaxy Tab S8 Ultra 14.6 inch 512GB Wifi Grijs

Deze Samsung tablet overtreft alle verwachtingen met zijn indrukwekkende beeldschermdiagonaal van maar liefst 14,6 inch. Hierdoor wordt een verbluffende resolutie van 2960 x 1848 pixels mogelijk, wat bijzonder hoog is voor een tablet.

De tablet heeft nog veel meer te bieden. Met meerdere camera’s, een opslagcapaciteit van 512 GB en ongekende snelheid is dit een ware krachtpatser. Bovendien wordt er een handige pen meegeleverd, waardoor je nog preciezer en efficiënter met deze tablet kunt werken.

 1. Beste grootste Apple tablet – Apple iPad Pro (2021) 12.9 inch 512GB Wifi + 5G Space Gray

Als je op zoek bent naar een Apple tablet met het grootste scherm, dan is de Apple iPad Pro de ideale keuze. Met een beeldschermdiagonaal van 12,9 inch is dit tablet zelfs nog groter dan het eerder genoemde model.

Dit royale scherm biedt talloze mogelijkheden en is geschikt voor uiteenlopende activiteiten en doeleinden. De iPad Pro blinkt verder uit in snelheid en kwaliteit, en is zelfs uitgerust met een 5G ontvanger.

Met een 5G abonnement kun je dit grote tablet overal en altijd gebruiken.

 1. Beste tablet 12 inch of groter Android – Lenovo Yoga Tab 13 128GB Wifi Zwart

Als je op zoek bent naar een Android tablet met een beeldschermdiagonaal van 12 inch of groter, dan is de Lenovo Yoga Tab 13 de ideale keuze. Zoals de naam al aangeeft, heeft dit tablet een indrukwekkende beeldschermdiagonaal van 13 inch.

Niet alleen de grootte van het scherm maakt indruk, maar ook de scherpte ervan. Met een Full HD scherm biedt dit tablet prachtige beelden, levendige kleuren en scherpe contrasten.

Daarnaast beschikt het over een ruim werkgeheugen en een krachtige processor, waardoor het een uitstekende keuze is voor een Android tablet.

Wanneer is het raadzaam om te kiezen voor een grote tablet?

De keuze voor een groot tablet is in de volgende situaties een logische keuze:

Als je graag films op een groot scherm bekijkt, valt een smartphone al snel af. Het is ook niet altijd praktisch om je televisie overal mee naartoe te nemen. Een tablet met een groot beeldscherm biedt hierin de oplossing. Met een ruimer scherm geniet je des te meer van films, series en programma’s.

Als je een tablet voor zakelijke doeleinden wilt gebruiken, sluit een tablet met een groot scherm goed aan. Steeds meer mensen kiezen ervoor om een tablet in hun professionele leven te integreren. Als dit ook voor jou geldt, dan is een tablet met een groot scherm de beste keuze. Hoe groter het scherm, hoe prettiger je kunt werken.

Als je behoefte hebt aan multitasken, is een tablet met een groot scherm een uitkomst. Laptops en pc’s bieden het voordeel dat je meerdere vensters kunt openen, en met een tablet met groot scherm kun je dit ook. Het ruime beeldscherm maakt het mogelijk om efficiënt te multitasken.

Als je op zoek bent naar een veelzijdig apparaat, is een tablet met een groot scherm een aanrader. Met het ruime scherm kun je de tablet voor diverse doeleinden inzetten.

Zijn er nadelen verbonden aan een tablet met een groot scherm?

Als je overweegt een tablet van bijvoorbeeld 13 of 15 inch aan te schaffen, is het belangrijk om te beseffen dat een dergelijke tablet niet in alle situaties even praktisch is. Bij een tablet met een groot scherm zijn er enkele nadelen om rekening mee te houden:

 1. Mogelijk te grote kijkafstand:
  Bij het kijken van een film is het belangrijk dat je niet te dicht op het scherm zit. Echter, te ver van het scherm zitten kan ook leiden tot het missen van details. Bij een grote tablet wordt de kijkafstand al snel te groot, wat een praktische uitdaging met zich meebrengt. Je hebt namelijk voldoende ruimte nodig om op een geschikte afstand te kunnen kijken, en dit is niet altijd mogelijk, bijvoorbeeld in een vliegtuig.
 2. Lastig vast te houden:
  Een opvallend verschil tussen een tablet van 12 inch en een Android tablet van 9 inch is de hanteerbaarheid. De tablet van 9 inch ligt aanzienlijk makkelijker in de hand. Naarmate het scherm van de tablet groter wordt, wordt het moeilijker om de tablet comfortabel vast te houden. Dit is een van de belangrijkste nadelen van een tablet met een groot scherm.
 3. Moeilijker op te bergen:
  Bij het opbergen van een tablet van 12 inch of groter zul je merken dat hier aanzienlijke ruimte voor nodig is. Dit geldt des te meer als je bijvoorbeeld een tablet van 14 inch wilt opbergen. Je moet de tablet dus op een slimme en handige plek kunnen opbergen. Als je deze mogelijkheid niet hebt, is een grote tablet mogelijk niet de beste keuze voor jou.
 4. Een grote tablet is zwaar:
  Pak eens een laptop van 15 inch en een van 18 inch op. Je zult merken dat de 18 inch variant aanzienlijk zwaarder is. Dit geldt niet alleen voor laptops, maar ook voor tablets. Bij het gebruik van een grote tablet krijg je te maken met een aanzienlijk gewicht. Ook dit is niet altijd even handig in alle situaties.

Hoeveel inch heb ik nodig voor een tablet?

Bij het overwegen van de aanschaf van een grote tablet zijn er verschillende aspecten om rekening mee te houden. Hier zijn enkele vragen die je kunnen helpen bij het maken van een keuze:

 1. Gebruiksscenario’s: Wanneer wil je de tablet gebruiken? Afhankelijk van het beoogde gebruik kun je bepaalde schermformaten al uitsluiten.
 2. Locatie van gebruik: Waar wil je de tablet gebruiken? Door te bepalen waar je de tablet wilt gebruiken, kun je een betere selectie maken in schermformaten.
 3. Doel van de tablet: Waarvoor wil je de tablet voornamelijk gebruiken? Dit helpt je bij het maken van een nog betere selectie.

Door deze drie vragen te overdenken, kom je waarschijnlijk uit bij één of twee schermformaten. Vervolgens is het belangrijk om deze maten met elkaar te vergelijken, waarbij je ook let op de afmetingen in centimeters, omdat dit vaak een duidelijker beeld geeft dan de maat in inches.

Bovendien is het raadzaam om rekening te houden met de grootte van je handen. Als je klein van stuk bent en dus kleinere handen hebt, is het praktischer om voor een kleinere tablet te kiezen. Aan de andere kant geldt het omgekeerde; met grotere handen kun je prima voor een grotere tablet gaan, zolang deze maar past bij de beoogde manier van gebruik.

Welke merken bieden tablets met een groot scherm aan?

Het is altijd verstandig om te kiezen voor een grote tablet van een gerenommeerd merk. Merken zoals Lenovo, Samsung en Apple leveren kwaliteit en blijven voortdurend innoveren, wat terug te zien is in de specificaties van hun tablets.

Daarnaast is het belangrijk om een keuze te maken tussen het besturingssysteem. Ben je een groot fan van het iOS-systeem van Apple? Dan is de keuze voor een iPad logisch. Als je echter meer fan bent van het Android besturingssysteem, kun je kiezen uit tablets van verschillende merken, zoals Samsung en Lenovo.

Wat is het grootste formaat tablet dat beschikbaar is?

De grootste tablet die ooit is uitgebracht, had een scherm van ruim 20 inch. Deze tablet wordt echter niet door onze partners verkocht en voldoet niet aan onze kwaliteitseisen.

Er zijn ook wel eens tablets van 18 inch uitgebracht, maar deze zijn nooit echt populair geworden. Dit komt vooral door de genoemde nadelen, zoals het lastig vasthouden van een dergelijke grote tablet.

Waar moet je nog meer op letten bij de aanschaf van een grote tablet?

Bij het kiezen van een grote tablet is het belangrijk om niet alleen naar de schermgrootte te kijken, maar ook naar het soort scherm. Wat is bijvoorbeeld de resolutie en de beeldkwaliteit? Heeft de fabrikant geavanceerde technologieën geïntegreerd, zoals Apple’s retina-schermen?

Daarnaast zijn andere specificaties van de tablet van belang en moeten deze worden afgestemd op het beoogde gebruik. Dit geldt ook voor de connectiviteit. Wil je bijvoorbeeld alleen wifi gebruiken of overweeg je ook een mobiel data-abonnement voor de tablet?

Tot slot speelt het budget een rol. Hoeveel ben je bereid uit te geven aan een grote tablet? Kwaliteit heeft een prijs, dus het is belangrijk om te bepalen waar jouw grens ligt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *