Inductie grillpan: De beste grillpannen voor inductiekookplaten

Met een inductiekookplaat kun je uitstekend koken. Door het gebruik van een grillpan of grillplaat kun je zelfs de ervaring van een barbecue hebben op je eigen fornuis.

Of het nu regent of sneeuwt buiten, jij kunt een smakelijk stuk vlees op de grill leggen!

Op zoek naar de beste inductie grillplaat? Wij hebben hier 6 topopties voor je op een rijtje gezet.

Inhoudsopgave

 • Wat is de beste optie voor een inductie grillplaat / inductie grillpan?
 • Hoe kan ik de beste inductie grillpan vinden?

Wat is de beste optie voor een inductie grillplaat / inductie grillpan?

Beste inductie grillpan van gietijzer – Le Creuset

Lodge Cast Iron staat bekend om zijn veelzijdige en duurzame kookgerei dat generaties lang meegaat.

Deze gietijzeren grillpan behoort tot de meest bekende en geprezen grillpannen die geschikt zijn voor inductiekookplaten. De smaak van je gerechten zal naar een hoger niveau worden getild.

Deze grillpan is uiterst robuust en bestand tegen intensief gebruik. Je kunt hem in de zomer buiten gebruiken als barbecue, en zelfs boven een kampvuur hangen.

Het ingenieuze ontwerp van deze grillpan is de kers op de taart. Je kunt erin grillen, sauteren, frituren en bakken met slechts een minimale hoeveelheid boter en olie.

Voordelen:

 • Stevige en hoogwaardige grillpan met een lange levensduur
 • Voorzien van een ergonomisch ontwerp dat gelijkmatig kookt en grilt
 • Biedt uitstekende functionaliteit en veelzijdigheid.

Beste grillplaat voor inductieplaat zonder zones – Le Creuset

Deze rechthoekige bakplaat is vervaardigd uit gietijzer met een zwarte geëmailleerde binnenkant. Dit betekent dat het standaard inbrandproces niet zo essentieel is, in tegenstelling tot bij een reguliere gietijzeren pan. Als je op zoek bent naar een bakplaat voor een inductiekookplaat, is dit een uitstekende keuze.

Met zijn afmetingen van 39 cm bij 27 cm bedekt deze geëmailleerde bakplaat twee inductiezones. Bij Le Creuset ben je verzekerd van de hoogste kwaliteit.

Dit is over het algemeen een fantastische bakplaat die een waardevolle investering kan blijken te zijn. Bij goed onderhoud kan deze jarenlang meegaan.

Voordelen:

 • Duurzaam materiaal; een grillplaat met een lange levensduur
 • Ruim kookoppervlak
 • Geschikt voor alle warmtebronnen.

Beste bakplaat voor inductie kookplaat met flexzone – Siemens Teppanyaki

Als je beschikt over een flexibele kookzone, dan is een inductiekookplaat met een grillplaat van dit formaat een uitstekende keuze. De roestvrijstalen plaat wordt gelijkmatig verhit, waardoor het niet uitmaakt of je je steak in het midden of aan de zijkant van de grillplaat legt.

Met deze teppanyaki grillplaat van Siemens kun je heerlijke groenten, vis en vlees bereiden. Het materiaal zorgt ervoor dat de warmte goed behouden blijft, waardoor je gerechten lang op temperatuur blijven.

De afmetingen van deze grillplaat zijn 21 x 38 cm, waardoor je voor meerdere personen tegelijk kunt koken.

Voordelen:

 • Ideaal voor inductiekookplaten met een flexibele kookzone
 • Ruim kookoppervlak
 • Warmte wordt gelijkmatig over de hele plaat verdeeld.

Beste dubbelzijdige grillplaat inductie – Chefs Cuisine

Deze dubbelzijdige inductie grillplaat is ontworpen voor gebruik op de barbecue, maar is ook uitermate geschikt voor inductiekookplaten.

De bakplaat heeft twee zijden. De ene kant is vlak en de andere kant fungeert als grill. Beide zijden hebben een kleine opstaande rand om te voorkomen dat vet over de randen lekt.

De grillplaat is voorzien van handvatten. Tijdens gebruik kunnen deze echter heet worden, dus het is raadzaam ovenwanten of pannenlappen te gebruiken.

Dankzij de ronde vorm past de grillplaat gemakkelijk op een inductiezone.

Voordelen:

 • Robuust materiaal; een duurzame grillplaat
 • Ruim kookoppervlak
 • Geschikt voor alle warmtebronnen.

Beste grillpan inductie met antiaanbaklaag – Westinghouse Grillpan Inductie

De Westinghouse grillpan onderscheidt zich door zijn innovatieve antiaanbaklaag. Hierdoor heb je aanzienlijk minder olie of vet nodig om heerlijke gerechten te bereiden, zoals vlees, vis en groenten.

De ribbels in de pan zorgen ervoor dat je eten niet in direct contact komt met de olie, wat bijdraagt aan een nog gezondere maaltijd.

De inductie grillpan van Westinghouse heeft een diameter van 28 cm. Dankzij de duurzame antiaanbaklaag blijven er geen aangekoekte etensresten achter, wat zorgt voor een eenvoudige reiniging. En het beste van alles: de grillpan is vaatwasserbestendig!

Voordelen:

 • Innovatieve antiaanbaklaag
 • Minimaal gebruik van olie of vet bij het grillen
 • Geschikt voor de vaatwasser.

Hoe kan ik de beste inductie grillpan vinden?

Overweeg je de aanschaf van een inductie grillpan of grillplaat? Let dan goed op de volgende kenmerken.

Antiaanbaklaag
Bij het grillen komen veel sauzen, hoge temperaturen en verkoling kijken. Hierdoor kan je eten wat residu achterlaten. Zorg er daarom voor dat de inductie grillpan die je aanschaft een uitstekende antiaanbaklaag heeft, zodat het schoonmaken moeiteloos verloopt.

Warmteverdeling en -behoud
Sommige inductie grillpannen warmen sneller op dan andere, dit komt vooral door de gebruikte materialen bij de productie ervan. Controleer of de grill die je koopt bekend staat om een gelijkmatige warmteverdeling en langdurige warmtebehoud.

Wanden
De randen van je bakplaat voor inductie voorkomen ook dat vet wegstroomt. Deze zijkanten zijn meestal 1 cm tot 2,5 cm hoog. Kortere wanden maken het gemakkelijker om ingrediënten om te draaien, maar verminderen het vermogen om vet binnen te houden. Hogere wanden kunnen het omdraaien van gerechten bemoeilijken, maar voorkomen spatten van hete olie. Hoewel de meeste inductie grillpannen stevige zijkanten hebben, hebben sommige bakplaten een kleine opening om vet gemakkelijk af te gieten.

Kookoppervlak

De twee basisopties hier zijn een glad oppervlak en een geribbeld oppervlak. Bakplaten met een glad oppervlak zijn ideaal voor het bereiden van pannenkoeken, crêpes en eieren.

Inductie grillplaten zijn handig om de warmte gelijkmatig over de pan te verdelen, wat nuttig is bij het bereiden van vergelijkbare gerechten.

Aan de andere kant hebben moderne bakplaten ribbels op het oppervlak die vleessappen en vetten afvoeren. Ze creëren ook het uiterlijk van grillstrepen.

Hoewel ze voor sommigen misschien onbelangrijk lijken, dragen de ribbels op je pan bij aan het succes van je kookkunsten. Op deze manier komen vetten en sappen niet direct in contact met je eten. Ook voorkom je dat verkoold voedsel zich vermengt met je maaltijd.

Gewicht
Sommige materialen maken pannen zwaarder dan andere, zoals gietijzer. Als je op zoek bent naar duurzaamheid, is het beter om voor een zwaardere pan te kiezen.

Houd in gedachten hoe je de pan gaat verplaatsen. Kook je alleen thuis, of wil je de inductie grillplaat meenemen naar bijvoorbeeld je oma om daar iets lekkers te bereiden? Ergonomie speelt daarom een belangrijke rol in het succes van je kookkunsten.

Materiaal
De kracht van de inductie hangt af van de magnetische eigenschappen van je bakplaat. Met andere woorden, een inductie grillplaat werkt niet op niet-magnetische materialen.

Metalen met magnetische eigenschappen zijn bijvoorbeeld gietijzer, koolstofstaal en magnetisch roestvrij staal. Dit zijn van nature geschikte metalen voor inductie grillplaten.

Elk materiaal heeft zijn eigen unieke voordelen. Gewicht, duurzaamheid, snelheid van warmteabsorptie, warmteverdeling en warmtebehoud zijn de belangrijkste overwegingen.

Bij het maken van een keuze tussen deze opties zul je de nodige afwegingen moeten maken. Zo betekent de duurzaamheid van gietijzer ook dat het zwaarder is dan andere materialen.

Wat betreft niet-metalen materialen zoals aluminium, is de oplossing om een laag metaallegering toe te voegen.

Grootte en vorm

Inductie grillplaten zijn verkrijgbaar in diverse vormen en afmetingen, van de traditionele ronde vorm tot meer eigentijdse vormen zoals vierkant of rechthoekig. Ze zijn ook beschikbaar in verschillende diameters en lengtes.

Over het algemeen zal de warmteverdeling beter zijn bij ronde bakplaten in vergelijking met rechthoekige bakplaten.

Het is ook belangrijk op te merken dat grote rechthoekige bakplaten mogelijk twee branders kunnen bedekken, wat kan leiden tot een ongelijkmatige warmteverdeling.

Een voordeel van grotere bakplaten is natuurlijk dat je grotere hoeveelheden tegelijk kunt bereiden. Dit kan de kooktijd aanzienlijk verkorten, vooral wanneer je voor meerdere mensen kookt.

Basisgrootte en vlakheid

Hoewel een kleine grillplaat prima kan werken op een grote inductiezone, zijn er voordelen aan het kiezen van een inductie grillplaat die precies past.

Ten eerste is een inductie grillplaat die dezelfde maat heeft als je inductiezone energiezuiniger.

Ten tweede kan een kleinere grillpan op een grote inductiezone vereisen dat je constant de kookstand moet aanpassen om te voorkomen dat je voedsel verbrandt. Dit is ook waarom inductiekookplaten verschillende groottes hebben.

De vlakheid van de basis is een andere overweging. Als een groter oppervlak van je grillplaat in contact komt met de inductiekookplaat, zal deze sneller opwarmen. Daarom is een vlakke basis van je inductie grillpan waarschijnlijk beter voor inductiekoken.

Handvat

Kleine bakplaten zijn meestal met één hand te bedienen. Grote grillplaten of bakplaten met dubbele brander hebben twee handvatten aan tegenovergestelde uiteinden. Sommige bakplaten hebben helemaal geen handvatten.

Handgrepen kunnen ook lang of kort, slank of stevig zijn. Ze kunnen van blank metaal zijn of bedekt zijn met hittebestendige materialen zoals rubber, bakeliet, siliconen of hout.

Budget

Natuurlijk is het belangrijk om rekening te houden met je budget. Er zijn bepaalde afwegingen die je kunt maken. Hoewel een grote investering in een inductie grillplaat kan resulteren in een betere gebruikerservaring en een langere levensduur, zijn er ook opties die vriendelijker zijn voor de portemonnee. De keuze hangt af van je persoonlijke voorkeur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *