Worst

De HEMA verandert volgens mij steeds meer in een kopie van de Action en de Big Bazar, en dat vind ik geen verbetering. Het assortiment van deze succesformules is zo spotgoedkoop dat het onmogelijk van goede kwaliteit kan zijn. Ik verdenk deze winkelbedrijven er van dat ze alle aanbiedingen onder malafide omstandigheden laten produceren. Een fleecevest voor de bodemprijs € 6,95 is enkel mogelijk als deze door kinderhandjes in elkaar is genaaid. Gelukkig maken de ketens dat goed door goedkope knutselspulletjes aan bevoorrechte westerse kinderen te verkopen. Als kinderloze man heb ik dus niets bij de Action of de Big Bazar te zoeken. En doordat de HEMA wanhopig probeert te concurreren met deze wanstaltige prijsvechters, merk ik dat ik er steeds minder vaak kom.

Voor de wekelijkse boodschappen sloeg ik de HEMA altijd over, omdat de vernieuwingsdrang van de HEMA de versafdeling heeft overgeslagen. Tenminste, op wat hippe flesjes wortelmangosap en een biologisch roseetje na. Verder verkoopt de HEMA vooral verse vleeswaren, en de onvermijdelijke rookworst. Oninteressant voor een vegetariër als ik. Niettemin kwam ik vroeger meerdere keren per jaar bij de HEMA. Meestal kwam ik er om groots in te slaan. Dekbedovertrekken, tafelkleden theedoeken, handdoeken en vaatdoekjes kocht ik allemaal daar. Ook voor boxershorts, sokken en basic t-shirts was de HEMA mijn favoriete adres. Ik heb stellig de indruk dat HEMA mij graag vaker in de winkel zag dan voor dergelijke onregelmatige inkopen. Daarvoor hanteerden ze alleen een vreemde vorm van klantenbinding.

Ongeveer 3 maanden nadat ik voor de laatste keer voor ruim honderd euro aan onderkleding had gekocht bij de HEMA, vielen de eerste gaten in de t-shirts. Voor de boxershorts gold hetzelfde: bij de naden vielen er gaten in, plus het elastiek aan de bovenkant begon te rafelen. Dat was ik niet gewend als trouwe HEMA-klant, dus stuurde ik een bericht naar de klantenservice. ‘Wij vinden het zeer spijtig om te horen dat de onderbroeken sneller slijten dan gebruikelijk is,’ schreef de HEMA. Men beloofde plechtig het door te geven aan de ‘verantwoordelijke afdeling’. Ze boden geen enkele vorm van compensatie aan. Ik verwachtte geen geld terug, maar een beetje korting op een volgende aankoop had ik aardig gevonden.

De HEMA is mij als vaste klant kwijt. Voortaan koop ik nieuw keukentextiel bij dat andere noodlijdende Nederlandse winkelbedrijf: de Blokker. Voor mijn ondergoed zoek ik nog een geschikte winkel. Eentje waar het ondergoed niet naar rookworst ruikt.

Gerelateerd

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

22 reacties

 1. Dag Paul,

  Ja, vroegâh… toen was de Hema een kwaliteitswinkel.
  Toch?
  Ik kocht er vorige week nog een paar sokken en nu al zitten er gaten in.
  Zonde van m’n poen, ook al waren ze niet duur…

  Goed blog heb je!
  Dag… groet van Marlou

 2. Ik wil niet zeggen dat ik een fan van de HEMA ben, maar ik loop er ook niet met een boog omheen. Spullen voor de fiets (bandenplakspul, een nieuwe reflector, etc.) haal ik er nog wel eens. En handdoeken..

 3. Ik was altijd fan van de Hema, en misschien ben ik dat nog steeds, maar sinds een jaar of 5-6 merk ik dat ze nooit in voorraad hebben waar ik voor langskom. En als ik dan eindelijk iets heb gevonden, dan is het afrekenen een crime. Duurt lang voor je geholpen wordt en dan is het meestal (niet altijd) ook nog zo’n verveeld meisje of wat norse oudere dame. Hoewel… de laatste keer stond er een guitige Amsterdammer, die wel meteen zei dat het kassawerk niet zijn normale werk was. Hij sprong even bij. Was wel een stuk gezelliger, dus ik kan alleen maar concluderen dat het aannamebeleid van de hema is: ongeinteresseerde pubers of uitgebluste oudere dames?

 4. Net sinterklaasavond gevierd en ook dit jaar is er een serie HEMA rookworsten door Sint cadeau gegeven.
  Net als de viering zelf is dat in de familie van Martin inmiddels traditie geworden, omdat oma er vroeger eentje kocht voor alle familieleden.
  Het probleem daarbij is dat ze zie al een maandje van tevoren kocht, inpakte en in de kast legde.

  Het gevolg: 20 jaar later verwijzen de gedichten nog steeds naar oma’s beschimmelde HEMA rookworst.

  Er is gelukkig wel wat verbeterd. De rookworsten worden nu door Sint pas op 5 december aangekocht en door de ontvangers direct ingebracht in de avondmaaltijd. Dit jaar: snert met rookworst.

  Paul, wat de onderboeken betreft. Er staat elke dinsdag en zaterdag een kraam op de markt op het van Heekplein. Ik kom er zo eens in de paar jaar, om een serie nieuwe te kopen. Zowel de prijs als de kwaliteit zijn uitstekend.

 5. Weer super leuk geschreven. Ik ben wel gek op de Hema, nog steeds. Ik vind hun nieuwe reeks van wax zegels en stempels fantastisch (want voorheen moest ik dat elders kopen tegen 4 keer de prijs die de Hema heeft) bijvoorbeeld. Of de Instax camera. Ondergoed heb ik nog nooit gehaald bij de Hema trouwens. Dat spreekt me dan weer niet aan. En is kleding met gaten niet helemaal hip tegenwoordig? Als ik althans af moet gaan op de jongeren die die verschrikkelijke gaten hebben in hun shirts of broeken.

 6. Tja, als je voor je ondergoed al niet meer naar de Hema kunt, dan houdt het op, dan zou ik ook niet meer weten waar je iets van goede kwaliteit vandaan moet houden.
  Ik ben wel een goede afnemer van de Action. De prijzen zijn laag, maar de dure spullen komen meestal uit dezelfde fabrieken en worden door dezelfde kinderhandjes gemaakt. Alleen hopen zij per item veel winst te maken terwijl winkels als de Action het van kwantiteit moeten hebben.

 7. Ik kom nog regelmatig bij de Hema, maar eigenlijk alleen om oordoppen te kopen. Lang geleden ben ik afgehaakt voor het ondergoed. Het lijkt wel of alle producten in winkels minder lang meegaan. Maar niemand die mij zal horen zeggen dat “het vroeger beter was.”

 8. Ohh wat naar… ik kocht nooit zo veel bij de Hema, nooit kleding ook. Aangezien we hier geen Hema hebben ben ik er dus sowieso al lang niet geweest. Jammer dat de kwaliteit achteruit gaat, want op zich vond ik het altijd wel een fijne winkel. Ik kocht er wel vaak keukendoekjes en kaarsen…

 9. Ik merk het echter niet alleen bij Hema op. Kledingstukken die ik jaren geleden aanschafte zijn nog in vrij goede staat, terwijl recenter aangeschafte t-shirts of slips al na enkele wasbeurten versleten zijn of letterlijk uit elkaar vallen omdat ze niet degelijk zijn afgewerkt.

 10. De HEMA is al jaren niet meer wat het was, ik kom er weinig!
  De spotgoedkope spullen van als de action zijn vaak “gelegenheidspartijen” en zijn daarom zo goedkoop. Mede daardoor hebben ze een vrij vaak wisselend assortiment wat weer niet prettig is voor mensen die nogal artikel gericht zijn. Maar als de klant niet bereid is een eerlijke prijs te betalen (en dat zijn de meeste klanten dus niet) krijg je dit soort veldslagen om de klant!

 11. De kwaliteit is inderdaad een heel stuk minder geworden. Ik heb een zwart basic shirtje van een aantal jaar geleden en kocht laatst zo’n zelfde shirtje. Echt een groot verschil, de stof is veel dunner. Gelukkig nog geen gaatjes.

 12. Ik haalde vroeger ook altijd ondergoed bij de HEMA, maar ik ben er ook niet meer over te spreken. Dat ligt dus niet aan mij.
  Ik kom er nu eigenlijk alleen nog voor de biologische rookworst die op sommige andere merken na wel lactosevrij is en dat is best handig voor iemand met een lactose intolerantie ;)

 13. Ik blijf de Hema wel leuk vinden, waarschijnlijk omdat ik zo’n impulsieve koper ben. ‘Oh kijk een handdoek met bloemetjes, en koekjes van Jip en Janneke. Dat is wat ik altijd al gemist heb ik mijn leven!’ Maar ik moet toegeven dat er steeds meer prullaria verkocht word waarvan ik me afvraag of mensen dat nu écht bewust kopen.

  Met rookworsten heb ik als Vlaamse al helemaal niet. Plus volgens mij valt naar chocolade ruikend ondergoed net iets beter in de smaak. Misschien moet ik daar maar eens in investeren.

 14. Hema? Wat is da? ;-) Ik kom er al jaren niet meer en als ik denk, oh dat kan ik weleens bij de Hema vinden, dan is het er niet of maar beperkte keuze waar je vroeger hele lanen vol had liggen, dan spreek ik over wol, katoen, naalden, brei of gewoon en ga zo maar door, nu zijn het van die kopstallingen geworden met maar 4 kleuren of zo, basics al niet eens.

  Ook hier gingen we vroeger veel naar de Hema, nu is het alleen voor de worst? :P hahahaha Nee, ik haal er nog wel mijn base make up, maar dat is 1x per jaar. Verder dus niet, ze zijn al jaren aan het achteruit gaan. Hier wel.

  X