Windei

Morgen moet ik Ingrid, mijn secretaresse, vragen om te bellen met die lui van Foodwatch. Ik ben benieuwd of we nog een trofee krijgen voor het winnen van het Gouden Windei? Volgens mij stikt die organisatie van de dikbetalende donateurs? Dan kan er best een leuk beeldje vanaf, toch? Albert Heijn heeft meer prestigieuze prijzen gewonnen, dat geef ik toe. Maar ergens achteraan op een plankje in het hoofdkantoor in Zaandam, is er vast plaats om zo’n verguld eitje uit te stallen.

Ik vind het maar onterecht hoor, dat we de prijs gewonnen hebben. Hoe durft Foodwatch onze gedroogde cranberry’s tot ‘suikerbom’ te bestempelen? Inderdaad, de cranberry’s bestaan voor slechts 30% uit veenbessen. Maar de rest is pure ananassiroop. Dat bestaat voor 100% uit zeer geconcentreerd fruit. Zelfs het voedingscentrum verkondigt dat fruit onderdeel is van een gezond dieet. Het lijkt mij volkomen legitiem dat we dit als ‘superfood’ in de schappen leggen. Ingrid moet dat eens navragen bij juridische zaken. Dan beginnen we de volgende keer gewoon een rechtszaak tegen die betweters bij Foodwatch.

Ze begrijpen volkomen niet hoe duur de productie van die rottige cranberry’s is. Aan zo’n struikje groeien er verdomd weinig besjes hoor. Als je ze dan af en toe in de bonusaanbieding wil doen, kan het alleen door de boel aan te dikken met wat ananassiroop. Dat is de harde werkelijkheid, mensen. Wij van Albert Heijn moeten ook winst maken! Anders gaan de aandeelhouders klagen. En geloof me, daar lig ik als bestuursvoorzitter eerder wakker dan van een paar idealistische foodwatchers.

Toch riekt die hele verkiezing naar fraude. Het is toch vreemd dat die stakkers van de Aldi hun nominatie voor dat verrekte windei niet hebben verzilverd? Hun zogenaamd rijkgevulde truffelpasta bevatte maar 0,0006% truffel. Onze cranberry’s bestaan voor ruim 30% uit cranberry’s. Waarom verliest de Aldi dan de verkiezing voor het meest misleidende product? Al moet ik eerlijk bekennen dat deze prijs ons geen windeieren heeft gelegd. Alle aandacht is toch gratis reclame, hè? Overal in de media schrijven ze dat Albert Heijn voortaan het percentage cranberry’s verdubbelt. En zonder dat het product is aangepast, is de verkoop van de cranberry’s al met ruim drieëntwintig procent gestegen. Zelfs met een dure reclamecampagne op televisie boeken we nooit zoveel succes.

Als alle persaandacht geluwd is moeten we Foodwatch maar een flesje wijn toesturen. Een biologische, natuurlijk. Als bedankje. Dat vraag ik morgen meteen even aan Ingrid.

Gerelateerd

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

15 reacties

 1. Wist je dat? Als wakker dier weer komt met de kiloknallers dat die er zijn en dat men ze moet laten liggen, dat AH het dan juist niet aan kan slepen qua kip of vlees? Want de mensen die amper geld hebben, worden dan inderdaad wakker, hey, we kunnen weer heel goedkoop wat vlees inslaan…

  En dat is ook zo. Negativiteit werkt vaak beter in dit soort acties dan positieve, die wil men niet lezen.

  Maar kijk ook naar Madonna bijv. haar verboden clips in vele landen ooit Like a Prayer bijv. de hele wereld kent het.. dankzij de Paus.

  X

 2. Als ik die cijfers zo zie, zou de truffelpasta voor mij toch echt op nummertje één komen te staan qua misleiding. Er zijn zoveel producten die nauwelijks bevatten wat erop staat. Vruchtensap bijvoorbeeld, dat bevat tenminste 50% water, dan een berg suiker, appelsap uit concentratie en dan pas een keer de eigenlijke smaak, namelijk bosbes of iets dergelijks. Plus smaakversterker, anders kwam die hele bes helemaal niet uit de verf.

 3. jaja, pompidompidom. Niet echt een idee waar je het allemaal over hebt, gelukkig ontgaan dat soort rages me meestal, ik weet dat goed te ontlopen.
  Dus ik snap je frustratie niet helemaal, maar de ironie smaakt heerlijk!

 4. Ik heb er geen last van, heb AH in de ban gedaan na z’n zwarte Piet benadering en z’n uiterst vreemde verklaring daarvoor.
  Daar zal men niet over wakker liggen denk ik, ik had tóch al een anonieme klantenkaart en daar zit óók al geen muziek in voor ze;-)