Vuurwerkplicht

Op de allerlaatste dag dit jaar wil ik het nog hebben over het vuurwerkverbod. Ja, ik weet dat het ongezellig is om op oudjaarsdag over daarover te praten. Op pakjesavond voer je immers ook geen verhitte discussie over de toekomst van Zwarte Piet, zodat de kinderen nog voor het uitpakken van de cadeautjes in huilen uitgebarsten zijn omdat papa al schreeuwend verklapt heeft dat Sinterklaas niet bestaat. Ik kon er helaas niet eerder over beginnen want vanmorgen ontdekte ik pas dat in Enschede vanavond geen vuurwerkverbod is ingesteld.

Die ontdekking vond ik alarmerend, want er is hier in 2000 een complete woonwijk weggevaagd door een vuurwerkramp. Zelfs in die betreffende wijk, Roombeek, worden over enkele uren vrolijk de rotjes knallend afgestoken. Daarom voel ik me verplicht om vandaag mijn revolutionaire idee over het vuurwerkverbod te delen. Misschien is er vanavond een ambtenaar die in onderstaand voorstel een goed voornemen ziet om in 2015 in praktijk te brengen.

Volgens mij is een algeheel vuurwerkverbod onwerkbaar omdat het niet te handhaven valt. Iedereen begrijpt dat je op oudejaarsdag niet op elke straathoek een politieagent kunt neerzetten. Bovendien is er elk jaar in december een grote kans op sneeuwval met algehele gladheid tot gevolg. Bij dergelijke weersomstandigheden wordt het lastig om de achtervolging in te zetten om zo’n vuurwerkvandaal op te pakken, dat weet ik uit ervaring. Gisteren nog werd er mij een rotje voor de voeten gegooid, maar ben ik niet achter die kwajongens aan gegaan. Op mijn leeftijd, ze noemen het niet voor niets de verkeerde kant van de dertig, moet je daar toch mee oppassen. Voor je het weet, breek je een heup.

Dus pleit ik voor een vuurwerkplicht. Iedereen die veroordeeld wordt voor het te vroeg afsteken van vuurwerk, krijgt dezelfde taakstraf. Zij moeten verplicht, met gevaar voor eigen leven, op een afgelegen terrein het illegale vuurwerk afsteken dat de politie in beslag heeft genomen. Bij de uitvoering van de taakstraf gaan vermoedelijk wat handen en vingers verloren, dus de kans op recidive is nihil om het maar eens ambtelijk uit te drukken. En het heeft voor toekomstige generaties pubers alvast een afschrikkende werking. Ik voorspel dat dit beleid een rustig verloop van toekomstige oudejaarsavonden garandeert.

Alle ambtenaren van Nederland zijn vrij om het bovenstaande idee te kopiëren. Verwerk het tot beleidsnotitie, gooi er een ringbandje om en geef het aan een wethouder of minister. Niks te danken.

Gerelateerd

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

26 reacties

 1. Ach je bent gewoon op een moeilijke leeftijd, te volwassen om achter puberende jongens aan te lopen en nog niet zo oud dat je je wandelstok (of looprek) naar ze toe kan gooien. Mijn haar stond dit jaar nog bijna in brand. Gelukkig niet helemaal dankzij een fantastische trek-duw beweging van mijn vriendin. En mijn kat wordt ook altijd zo onrustig van. (hij stond dit jaar zelfs bijna recht!)

 2. Het probleem zit ‘m inderdaad in het handhaven van geboden …. én een schreeuwend gebrek aan metsen die verstand hébben en het ook weten te gebruiken.
  Toch jammer want het mooie siervuurwerk is in handen van mensen die hun verstand gebruiken best aardig om te zien.

 3. Ik heb zo’n medelijden met onze nieuwe overburen. Vluchtelingen uit Syrië met kinderen van 2 en 3. Die huilen al de hele week van elke knal, laat staan vandaag.

  Buiten dat vind ik je aanpak geweldig! Jammer dat die ambtenaren vandaag niet werken :p

 4. Vroeger ging er een campagne rond in tijdschriften met een zwarte pagina waarop in kriebelschrift stond geschreven dat het niet makkelijk was om plots met je andere hand te moeten schrijven. Onderaan stond dan dat je daar best eens bij kon stilstaan vooraleer je in het wilde weg vuurwerk ging afschieten. Ik vind het best wel knap om te zien maar vaak erg gevaarlijk wanneer het niet door professionals wordt gedaan.

 5. Hahaha ik heb met vuurwerk dezelfde haat-liefdeverhouding als met sneeuw. Ik vind het prachtig om te zien. Maar dat geknal hoeft niet. En aan het afsteken begin ik al helemaal niet. Fijne jaarwisseling.

 6. MetroPaul for president! Geweldig plan, en mijn steun heb je. Mensen doen gekke dingen met vuurwerk.. om dan nog maar over de combi drank/drugs en vuurwerk te zwijgen. Hele fijne en safe jaarwisseling! Op naar een nieuw jaar, zonder heupbreuk!

 7. hahahahaha, dit vind ik heerlijk om te lezen…
  Al schuilt er ergens een pyromaan in mij, en vind ik soms gewoon even 1 knallertje wel leuk…
  Ik zit vanavond om 12 uur gewoon met mijn hond op de bank te zorgen dat hij relaxed blijft..