Vinkjes

Ik ben bepaald geen orakel op het vlak van sociale media. ‘Dat gaat niemand gebruiken,’ dacht ik toen Twitter in 2006 werd uitgevonden. Ik begreep niet waarom je je in een schamele 140 tekens wilde uitdrukken. Destijds had je per sms of e-mail immers een onbeperkt aantal tekens tot je beschikking. Om toch bij de tijd te blijven, heb ik een ietwat verwaarloosd Twitteraccount.

Terwijl ik Twitter een onhandig medium vindt om berichten mee te versturen, gaat het getwitter niet geheel aan mij voorbij. Want ik ben altijd nieuwsgierig naar waar men zich in Nederland druk over maakt. Daarvan krijg ik op Twitter een heel aardig beeld, door het volgen van de trending topics. Zo ontdekte ik dat niemand zich grote zorgen maakt over wereldproblemen als ebola of IS. De introductie van twee onschuldige blauwe vinkjes in Whatsapp daarentegen, leidt in luttele minuten tot grote consternatie.

Ergens begrijp ik dat, want de grijze vinkjes in Whatsapp waren hedendaagse hiërogliefen waarvan de betekenis geruime tijd onduidelijk was. Pas na jaren begreep ik waarom de vinkjes de ene keer tegelijk verschenen, en een volgende keer het tweede vinkje pas uren later oplichtte. Het eerste vinkje betekent dat het bericht is verstuurd, de tweede dat het bericht is ontvangen. Sinds gisteren worden de vinkjes zodra het bericht is gelezen ineens blauw. Door naar links te swipen, zie je het exacte tijdstip waarop het bericht is gelezen. Dat wordt door veel twitteraars gezien als een grove schending van de privacy.

De hysterische tweets over deze nieuwe Whatsapp-functionaliteit vond ik hilarisch. Blijkbaar heeft iedereen klakkeloos ingestemd met de gebruikersvoorwaarden bij het downloaden van Whatsapp. Daarmee gaf men Whatsapp toegang tot alle contactgegevens, foto’s en berichten op de telefoon. Dat is de prijs die je betaalt voor het ‘gratis’ gebruik van Whatsapp. Daar heeft niemand zich ooit aan gestoord. Nee, dat je nooit meer de smoes kunt gebruiken dat je een bericht nog niet had gelezen, dat vindt men pas erg. Allemaal doodsbang voor de onherstelbare schade die een vriendschap oploopt, nu de verzender ziet hoe snel ze reageren na het lezen van zijn bericht.

Misschien ben ik hopeloos ouderwets, maar als je je persé druk wil maken om wat vinkjes, leg dan die telefoon eens aan de kant. De winter komt er aan. Voer eens een paar vinkjes in de tuin. Je verricht een goede daad, en wordt er als bonus weer heerlijk rustig van.

Gerelateerd

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

28 reacties

 1. Heerlijk geschreven! Inderdaad zat ik ook met grote ogen te kijken naar de bijna massahysterie die ontstond door die verrekte blauwe vinkjes. Wat maakt het nou uit. Facebook Chat (Messenger) laat al weet ik hoelang zien wanneer je bericht gelezen is. Zelfs expliciet met het woord ‘gelezen’ erbij. Daar heb ik nog nooit iemand over gehoord…

 2. Je hebt echt heel erg gelijk! Ik snap de chaos om die vinkjes ook niet helemaal maar ik ben dan ook de slechtste whatsapper ter wereld, het enige wat nu met die vinkjes wat dingen oplost is dat mensen zien dat ik het écht nog niet gelezen heb een week na dato ;)

 3. Geweldig geschreven! ik ben als jongere ook niet heel ‘hip’ , vooral omdat ik er na 2 jaar pas achterkwam wat die 1e en het 2e vinkje nou eigenlijk betekende. eerlijk gezegt kan het mij nog steeds niet veel schelen of iemand gelijk reageert of niet… Ik ben zelf ook schuldig aan later beantwoorden. Als het belangrijk is, dan kan mijn telefoon nog steeds bellen! (dacht ik)

 4. Mijn collega ging afgelopen zaterdag helemaal over de rooie. Ze had nu het bewijs dat haar vriendin wel las, maar niet reageerde en was flink pissed off. Toen ik haar vroeg of ze van Whatsapp een relatietherapeut kreeg ging ze lachen en begreep ze zelf gelukkig ook, dat die blauwe vinkjes zo niet belangrijk zijn.

  Idd, lekker die telefoon aan de kant en focussen op zaken die wel belangrijk zijn!

 5. Dat is nou eens een nuttig advies, er gaat helemaal niets boven echte vinkjes (en mezen en mussen en vergelijkbaar spul). Niet alleen leuk om naar te kijken, je hoeft ook helemaal niks terug te zeggen.

 6. Waar mensen zich al niet druk over maken. Ik reageer wanneer het mij uitkomt en heb je daar problemen mee dan is dat jou probleem. Dat er vriendschappen en relaties door kapot zouden gaan, hoe komen ze daar bij. Lekker makkelijk de schuld bij een andere neer te leggen ipv bij jezelf.

 7. Nou ja, het nieuwste nieuws is dat in de toekomst de vinkjes zijn uit te zetten. En zo kan iedereen alles zo krijgen zoals het hem persoonlijk het beste past.
  Ik doe niet aan whatsapp, maar mag wel graag facebookchatten, lekker achter de laptop!

  1. René, dat wordt vast alleen mogelijk in de betaalde versie van Whatsapp. Ik zie daar een handig businessmodel in, dat je betaalt voor privacy want anders worden je persoonsgegevens verkocht.

 8. Haha, ik dacht precies hetzelfde over twitter, en toen werd het ineens een ding. Maar ja, die vinkjes, ik weet ook niet waar mensen zich zorgen om maken. Als je vriendschap daar al stuk van gaat, moet je denk ik even nadenken over wat voor een vriend(in) het in eerste instantie eigenlijk was.

 9. Ik ben niemand: ik Twitter niet ;-) Whatsappen doe ik wel, da’s lekker goedkoop. Maar die hele heisa eromheen begrijp ik niet. Alleen mensen die ik aardig vind hebben mijn 06-nummer en bekenden weten dat ik niet vastgeklonken zit aan mijn telefoon. Dan moet de verzender dus geduld wachten. Het zij zo.
  Fijn weekend!

 10. Niemand gaat Twitter gebruiken dacht jij ! Ik bén dus die niemand;-) Ik Twitter niet en volg het ook niet. Heb zelfs geen “äaifoon’ …. maar een simpel pre-payed telefoontje om bereikbaar te zijn en zo nodig een sms je te versturen als ik oponthoud heb. Ik vind het méér dan genoeg!

 11. Ik ben dus één van die mensen die wel die gebruiksvoorwaarden leest en vervolgens besluit om de apps niet te downloaden. Whatsapp heb ik dus niet (al zijn mijn broers wel fan), ook Twitter, Facebook en Co zal je niet terugvinden op mijn gsm. Twitter gaat trouwens wat snel voor me, er wordt echt ontzettend veel in het rond getweet. Net als jij geef ik ook de voorkeur aan een mail. Zo’n tweet of sms is heel beperkt in aantal tekens en eerlijk is eerlijk soms word ik gewoon gek van alle afkortingen die men gebruikt.

 12. Eerlijk gezegd vind ik die vinkjes zoals ze nu zijn geweldig. En waar maken mensen zich druk om? dat men er achter komt dat ze al die tijd al hypocriete leugenaars waren? Ik vind die hele heisa dus ook behoorlijk lame.

 13. Ik heb zo enorm moeten lachen om mensen he. Grove schending van hun privacy etc. idd. En wat je zegt, vinkjes vinden ze belangrijker dan ebola of de oprukkende IS. Zieke wereld leven we in hoor.

 14. Ik snap het ook niet helemaal….
  nu kan je bij de meeste zien wanneer ze voor het laatst online waren, al schakelen steeds meer mensen dat ook uit…
  maar okay, qua werk vind ik het handig om te zien dat het nu bevestigd word dat het gezien is…
  voor de rest, heb ik geen tijd of zin om te antwoorden doe ik dat niet, vinkje of niet..