Uurtje

Vandaag bleek dat ik omringd ben door de nodige hypochondrische mensen, afgaande op het aantal ingebeelde jetlags die zogenaamd door de invoering van de zomertijd komen. Voor een milde jetlag vlieg ik minimaal naar een ander continent met een tijdsverschil van ten minste acht uur. Dan loopt mijn slaapritme niet synchroon met de plaatselijke tijd en heb ik vreetbuien op de vreemdste tijden. Op alle bestemmingen met minder dan 8 uur tijdsverschil, ben ik door tijdsverschil hooguit een beetje groggy. Zoals je je voelt bij een kater na een avond doorzakken. Dat zijn geen verschijnselen waardoor je niet normaal kan functioneren. Ik vond het dus knap dat zoveel mensen van dat ene uurtje tijdsverschil heftige jetlag-verschijnselen hadden. Het leek me nogal overdreven.

Ik geef niet graag mijn ongelijk toe, maar ik kon niet anders na het lezen van de uitkomsten van een wetenschappelijk onderzoek, waar ik door een collega op gewezen werd. De belangrijkste conclusie van het onderzoek was dat de invoering van de zomertijd een groot effect heeft op het slaappatroon van mensen. De zomertijd zorgt zelfs voor meer gezondheidsklachten dan de gemiddelde jetlag. Het enige dat ik daartegen kon inbrengen was dat de wetenschapster niet kon bestaan. Ik bedoel, een naam als Martha Merrow klinkt als een fictief personage uit een fantasyboek. Maar Martha Merrow is echt, want ze onderzocht het effect van de zomertijd in opdracht van de Universiteit van Groningen.

Uit haar onderzoek blijkt dat onze biologische klok van slag raakt doordat het ineens ‘s morgens langer donker is en ‘s avonds langer licht. Het effect is dat veel mensen daardoor wekenlang korter slapen en te weinig zonlicht zien. Het lukt me trouwens niet om de logica van die conclusie helemaal te begrijpen. Dat is waarschijnlijk de reden waarom ik – ondanks mijn serieuze naam – geen wetenschapper ben. Wat ik wel begreep is dat een mens door te weinig slaap er over het algemeen niet gezelliger op wordt.

Ik was opgelucht omdat Martha Merrow een simpele oplossing heeft voor deze jetlagepidemie: de politiek kan namelijk de zomertijd afschaffen. En omdat het oplossen van de economische crisis of de Griekse tragedie niet erg wil vlotten, lijkt me dat een uitgelezen kans voor een slimme politicus om snel een succesje te boeken. Daarmee bespaar je een boel mensen een jetlag, en alle anderen een hoop gezeur. En kan iedereen weer ongehinderd blij worden van de lente.

Gerelateerd

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

26 reacties

 1. Ik heb een veel makkelijkere oplossing voor de jetlag: gewoon klokken verzetten, slapen, opstaan en doen alsnog er niets is veranderd. Nooit last gehad van de “nieuwe tijd”.

 2. Jetlag van dat ene uurtje? Kan me echt nauwelijks voorstellen dat je er zo’n last van kan hebben. Ik zie het zelf altijd als een uurtje minder slaap of uurtje extra slaap. Uurtje langer liggen heb ik nooit problemen mee; en een uurtje minder? Nou ja, in de vroege ochtend is alles te vroeg!

 3. Nou Rutte ga je gang! Boek een succesje, misschien wel een goud klokje ;-)

  Ik ben geen zeurpiet maar ben al 7 jaar moe (sinds ik kinderen heb) en uitgerekend het afgelopen weekend om 05:00 naar bed gaan is zeker geen strak plan geweest.

  Gisteren viel ik met de kiddo’s (voordeel van kinderen) in slaap en heb het klokje rond geslapen.

 4. Ik heb altijd wel last van het begin van de zomertijd, en al is het maar een beetje het is toch even wennen. Maar op zich vind ik het wel een aardige traditie, en twee mooie punten in het jaar.

 5. Ik dacht dus ook dat het onzin was, maar dit jaar heb ik er voor ‘t eerst ‘last’ van. Geen jetlag-achtige verschijnselen, meerder een beetje slaapgebrek ofzo, ‘groggy’ zoals je zelf ook noemt. Beetje irritant, maar ik vind die lange avonden ineens wel heel erg fijn! :)

 6. Ik zet net als Klief de klok een uur vooruit of terug voordat ik ga slapen. Ik ben een slechte slaper en wordt ‘s nachts sowieso altijd wakker, automatisch mis ik dan een paar uur slaap. Dat ene extra uur kan er ook nog wel bij ;-)

 7. Interessant onderwerp om over te schrijven! Ik vloog rond het verzetten van de klok terug vanuit Engeland en was toen voor mijn gevoel ineens twee uur kwijt. Afgezien van een verstoord tijdsbesef (‘is het nu al zo laat?’) leverde het weinig vervelende bijwerkingen op. Ik vind het concept zomertijd/ wintertijd wel een beetje achterhaald, dus wat mij betreft schaffen ze het af.

 8. Normaliter merk ik dat uurtje verschil niet, maar zaterdag ben ik vrij laat naar bed gegaan om vervolgens relatief vroeg op te staan voor een afspraak. Niet handig, want ik ben daardoor al de hele week aan ‘t gaaaaaaaaapen.

 9. Interessant om hier iets over te schrijven. Ik heb er zelf ook totaal geen last van (maar ben misschien een uitzonderingsgeval: ook met het tijdverschil van tien uur tussen Nederland en Australië had ik er niet veel last van) en was ook altijd van mening dat mensen zich aanstelden. Maar dat is dus blijkbaar écht niet zo.

 10. Het zou prettig zijn als men het gewoon zomertijd zou laten,ook in de winter. Hoewel ik er niet heel veel last van ervaar vind zie ik er weinig nut in. Maar 6 uur tijdverschil is trouwens best goed voor een stevige jetlag al heeft de tijd waarop je vliegt ook wel wat invloed . Onze kleinzoon was toen hij kleiner was echt ziék van de tetlag en bracht de eerste nacht bij oma en opa kotsend door. Nu hij wat groter is gaat het beter maar is zijn slaap waak ritme toch wel even in de war.

 11. Ik denk altijd op die eerste zondag ‘Is het nu al zo laat?’ om me dan te beseffen dat de zomertijd is begonnen. Ik kom vervolgens hoogstens een paar dagen wat moeilijker mijn bed uit ;)

 12. Voorheen had ik er ernstig last van, ik was altijd een paar dagen van de leg, gewoon omdat ‘het niet klopte’ daglicht en tijd enzo, maar ik funtioneerde prima. De laatste jaren heb ik dat niet meer zo sterk. Het nut van de zomertijd lijkt met de 24-uurs economie al lang achterhaald. Maar nederland hoydt graag vast aan gewoontes, goede en slechte.