Trend

Een van mijn favoriete bezigheden tijdens de vakantie is het spotten van een trend, die ik mee naar huis kan nemen om in Nederland te introduceren. Dat is weer eens iets anders dan als toerist thuiskomen met het zoveelste souvenirtje, dat steevast naar zolder verdwijnt. Bovendien kan ik door het introduceren van zo’n trend koketteren met hoe vernieuwend ik ben.

Na urenlang observeren op diverse dun- en dichtbevolkte plaatsen zoals Stockholm en By, durf ik te stellen dat de Zweden niet heel erg vooruitstrevend zijn. Dat leid ik af uit het feit dat de Zweden nog steeds tussen de middag warm eten. Een gebruik dat in Nederland al decennia geleden in onbruik is geraakt. Het stelde me teleur. Juist van de inwoners van het land dat de wereld verovert met ketens als IKEA, H&M en pakkende popdeuntjes van Zweedse makelij, had ik hoge verwachtingen. De Zweedse bevolking is helaas dus nogal doorsnee.

Net zoals Nederland, tiert ook in Zweden de hipsterlook welig. Al moet ik eerlijk bekennen dat de Zweedse hipstermannen er beter mee wegkomen, met de oversized bril, de man bun en een zorgvuldig gestylede onverzorgde baard. De Zweedse hipsterman ziet er niet uit als de Nederlandse sulletjes die wanhopig proberen cool te zijn. De Zweedse hipster is woest aantrekkelijk. Na lang denken heb ik daarvoor een plausibele, geschiedkundige theorie bedacht. De Zweedse man stamt rechtstreeks af van de Vikingen. Hij is gewend aan lang haar & een baard. Voor hem is het volkomen natuurlijk, in plaats van de zoveelste look om in de mode te blijven.

De enige opvallende bezigheid die ik in Zweden heb ontdekt, is dat zij graag in het openbaar telefoneren. Natuurlijk doen we dat in Nederland ook. Alleen nemen wij beschaamd de telefoon op in een overvolle treincoupé of een winkel, bang dat het een noodgeval is. En kappen een gesprek razendsnel af door te beloven om terug te bellen. In Zweden zijn ze die schaamte ver voorbij. Zij voeren overal lange telefoongesprekken. In de supermarkt, bij de tramhalte, zelfs in een chic restaurant. Ongeacht de omgeving, die gesprekken werden luidkeels gevoerd. Er werd in het openbaar echt uitgebreid telefonisch geruzied (dat was op te maken uit de toon van het gesprek zonder het Zweeds te verstaan).

Het lijkt me heel bevrijdend om overal ongebreideld telefoongesprekken te voeren. Toch twijfel ik nog of ik met deze trend in Nederland voorop wil lopen.

Gerelateerd

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

41 reacties

 1. Wij zijn vooral erg goed in het HEEL HARD bellen in het openbaar vervoer, bij voorkeur in de stiltecoupe en in het bijzijn van mensen die er ‘toch niks van durven te zeggen’ :(

 2. Wat grappig om dit te lezen! Ik zou ook verwachten van een land als Zweden dat ze erg op de zaken vooruitlopen, apart dat dat niet het geval is. Wat ik ook leuk vond om te lezen was de vergelijking tussen Zweedse vikingen en Nederlandse, falende hipstermannetjes. Helemaal mee eens! Groetjes Sjoukje

 3. Ik hou niet van hipster-mannen of ze nu bellen of niet. Ik hou wel van mannen in een hipster en van Marlboro mannen. Over bellen in het openbaar heb ik ook een mening, net als over de bijstelling van de slaapmedicatie van Cor, met wie het niet zo goed gaat en waarvan de artsen zeggen dat……blablabla……een gesprek wat ik gisteren tegen heug en meug mocht volgen in de overvolle trein. ;-)

 4. Eigenlijk is het grappig. Veel Nederlanders bemoeien zich teveel met elkaar maar als we dan een telefoon gesprek horen op volume 200 en er een ruzie gaande is willen we er niks van weten.. Mij boeid het niet zoveel, als mensen zo hard willen bellen moeten ze dat doen. Zelf hou ik er wel altijd rekening mee.

 5. Ik voel me echt superoud als ik dit schrijf, maar: ik vind juist dat veel mensen in NL teveel hardop en ongegeneerd bellen. Ik heb er echt een hekel aan als ik in de trein zit en van 2 kanten telefoongesprekken moet volgen. Laatst heb ik tijdens een treinrit teveel details van een telefonerende medepassagier mogen horen over haar abortus en de gesprekken die ze er daarna met de schoonfamilie over had. Brr.
  En wat betreft de mannen heb je helemaal gelijk! Sinds 2004 (toen NL tijdens het EK met penalty’s won van Zweden) volg ik het Zweedse voetbalelftal omdat ze zo lekker zijn (waren). NL’se hipstermannen vind ik hilarisch om naar te kijken, ze hebben het niet.

 6. Wat grappig, dat bellen is mij in Zweden helemaal niet opgevallen. En ook heel anders dan in Noorwegen. Daar is het dus serieus doodstil in de bus, ze praten niet eens met elkaar. De eerste keer dat ik de bus in stapte was ik druk in gesprek met mijn Nederlandse (Noorse) lerares die na een tijdje zei dat we misschien maar even moesten stoppen met praten omdat we niet zo vriendelijk werden aangekeken :)

 7. Nee telefoneren in het openbaar hoeft geen trend te worden hoor. Leuk dat je in Zweden bent geweest, dat is een een land waar wij ook graag heen gaan. 2 keer in de winter gegaan, nu alleen nog een keer in de zomer.

 8. Jammer dat er op de bus geen stiltecoupé is. Ik heb het al enkele keren meegemaakt dat mensen het op de bus nodig vinden om te bekvechten via de telefoon. Niet eventjes maar de hele rit lang, waarbij het kibbelen al snel evolueerde in geroep en gevloek. Zelf word ik al knalrood wanneer mijn gsm afgaat terwijl ik in de bus zit.

 9. Wat leuk om te lezen, zo heeft elke land weer zijn eigen ding

  en dat openbaar telefoneren in Zweden? dat zie ik ook hier in Nederland
  zelfs als mensen langs de kledingrekjes lopen, zijn ze gelijktijdig
  aan het telefoneren haha

 10. Hoop niet dat die telefoontrend zich hier gaat voortzetten… Laatst in de trein naar Parijs, zeker een half uur naar het gewauwel van een een of andere zakenmeneer geluisterd.. Toen hij ophing heb ik hem gevraagd zijn andere gesprekken elders te voeren. De hele coupe leek het met me eens te zijn!

 11. Ooit in Zweden geweest in de winter? Dan snap je wel waarom ze warm eten tussen de middag. Dat zal daar ook altijd zo blijven denk ik ;-) Maar dat hardop bellen mogen ze wat mij betreft wel afschaffen… wat een ellende.

 12. Ik zie soms vlagen van deze trend in Nederland en het is er niet 1 waar ik aan mee wil doen. Vind het hoogst irritant eigenlijk :) Ik hoop dat het grootste gedeelte dus in Zweden blijft :) Laat ze daar maar in het openbaar bleren door hun mobiele telefoon

 13. Nou volgens mij ben je toch al telaat om die trend hiet te introduceren! In de trein is er bij de mééste mensen geen énkele gene om knalhard e telefoon gesprekken te voeren, onbeschaafd en reuze irritant. Vooral mensen die een andere taal spreken dan Nederlnads maken er een potje en lijken de afstand “trein / ontvanger ” gewoon te willen overschreeuwen.

 14. ik zit er niet op te wachten al die telefoongesprekken in het openbaar. En zeker niet in een restaurant. Ik kom daar om lekker te eten. Niet om naar andermans geblaat te luisteren. Dan ga ik wel naar de kinderboerderij als ik dat wil horen.
  En ik wil ook niet dat anderen mij horen. Bepaalde dingen zijn prive en niet voor andermans oren bestemd.

 15. Juist het luid in het openbaar telefoneren vind ik ontbreken van fatsoen.
  Evenzo als het voortdurend alle aandacht aan een beeldscherm geven, i.p.v. te praten met de mensen in de onmiddelijke nabijheid.
  Ja, het is volgens mij een trend.
  Maar ik word steeds conservatiever!

  Vriendelijke groet,