Thijmen

Al sinds vorig jaar probeer ik stug geen vlogs te kijken. Dat is best lastig want tout bekend Nederland is aan het vloggen geslagen. Arjen Lubach. Domien Verschuren. Gerard Joling vlogt over zijn taakstraf, die hem is opgelegd vanwege het veroorzaken van een verkeersongeval. Ja, zelfs Shane Kluivert (de jongste zoon van Patrick) heeft zijn eigen kookkanaal op YouTube. En al die vlogs, waar ik heel nieuwsgierig naar ben, heb ik dus nooit gevolgd.

Maar nu lag ik in Frankrijk naast het zwembad essays te lezen over feminisme, en zocht ik een goed excuus om het boek weg te leggen. Op mijn tijdlijn op Twitter werden de vakantievlogs van ene Thijmen aangeraden. Ik was op vakantie met vrienden. Hij was op vakantie met vrienden. Zoiets schept toch een band. Het was de lichtvoetige afleiding die ik zocht middenin een relaas over de ‘wereldwijde verkrachtingscultuur’.

De eerste vlog – met de titel ‘#1 Kloten in het vliegtuig’ – begint zoals elke vakantie van drie twintigers die naar Spanje vliegen. Het inchecken op Schiphol duurt lang en ze drukken in het vliegtuig wat knopjes in. In de tweede vlog weigert een discotheek hen binnen te laten, wat uitmondt in een gevecht met een beveiliger. Tussendoor gaan ze jetskiën, kussen ze nog wat meisjes en belanden met een opblaaspop in het zwembad. Allemaal normale vakantiebezigheden voor jongens van die leeftijd, maar daarna escaleert het vrij snel.

De titels van Thijmen’s vakantievlogs beschrijven zijn belevenissen als de hoofdstukken van een spannende pageturner:
#11 We hebben onze vlucht gemist… (GROOT PROBLEEM)
#12 We moeten langer blijven…
#17 PROJECT X FEEST IN VILLA
#19 Al onze spullen zijn gestolen… (op strand geslapen)
#20 INBREKEN IN VILLA
#21 RUZIE MET VILLA BAAS (+ OPROEP)
#23 Paspoorten terugstelen bij ORGANISATIE

Dit is precies het soort thriller dat ik graag lees tijdens een vakantie. Elke dag zat ik trouw om 16:00 klaar voor Thijmen’s nieuwe vlog. Dat het laden van de video via de krakkemikkige Franse internetverbinding uren duurde, had ik er graag voor over.

Ondertussen speculeerden verschillende twitteraars over de echtheid van Thijmen’s vlogs. Men vroeg zich af hoe iemand na een nacht slapen op het strand, een vlog monteert en zonder internetverbinding dat op YouTube publiceert. Niemand leverde doorslaggevend bewijs waaruit onomstotelijk bleek dat Thijmen z’n vlogs in scene had gezet.

Of die vlogs nou echt of nep waren, dat was mij om het even. Ik was benieuwd of Thijmen ooit nog thuis ging komen.

Gerelateerd

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

25 reacties

 1. Als jij er de lol van inziet en er plezier aan beleeft is het toch goed. Ik bezoek nooit vloggers, eigenlijk was ik m’n tijd ver vooruit omdat in 2007 soms al maffe filmpjes maakte, maar die kwamen altijd exclusief op mijn blog.

  1. Eigenlijk moet je die filmpjes op YouTube zetten, Riet. Je kan er een heel nieuw publiek mee aanboren. En volgens mij zijn er nog weinig vloggers van jouw leeftijd, dus je hebt meteen een niche te pakken!

 2. Haha grappig! Ik ben nog niet zo thuis in het vloggen. Soms kijk ik een vlog als die voorbij komt op een blog, maar op youtube op zoek naar vloggers zit nog niet in mijn systeem. Misschien komt het ooit nog en moet ik net even die ene vlogger ontdekken, zoals bij jou. Jouw stukje nodigt wel uit toch eens te gaan kijken…

  1. Er zitten best leuke vlogs bij! En voor jouw site, met informatie over Colombia, zou het interessant kunnen zijn om ondersteunende vlogs op te nemen, denk ik. Het vloggen is toch het nieuwe bloggen!

 3. Alles word zo’n beetje in scene gezet. Puur om die hits en zoveel volgers te krijgen. Alles voor geld en roem. Ik “vlog” zelf ook een beetje, maar meer alleen om de muziek, het delen daar van en soort genoten blij te maken of zo.

  1. Ik heb enkele van jouw vlogs bekeken, Dennis. We hebben een verschillende muzieksmaak maar ik vond je vlogs vermakelijk. Ik heb laatst gezien hoeveel Bram de Wijs verdient aan zijn vlogs (hij heeft 8000 volgers) en dat loopt nog niet eens in de tientjes. Oftewel: om geld te kunnen verdienen met vlogs, moet je volgens mij echt wel een honderdduizend volgers hebben. Dus alleen de Enzo Knollen van deze wereld kunnen er een boterham mee verdienen.

 4. Vanochtend zag ik tijdens het nieuws dat 50+ ook massaal gaat vloggen. Mijn zusje vlogt (alleen voor familie en vrienden, we willen niet dat het voor de hele wereld zichtbaar is) over speelgoed… Mijn collega vlogt haar ghetto life… Zoontje van mijn vriend (stiefzoon klinkt gemeen) vlogt met vriendjes… de wereld wil het leven aan de ander laten zien, de een is wat creatiever dan de ander. Gelukkig maar, want we hebben allemaal andere interesses. Zelf kijk ik soms naar positieve levens vloggers, of hoe je ze wil noemen. Videootjes van bijvoorbeeld enzoknol, nee, niets voor mij.
  Het is net als de meeste media.. waar is de waarheid gebleven? Zullen we het ooit weten?

  1. Ik vond het vloggen van Thijmen best vermakelijk. En dat al die onbekende Nederlanders aan het vloggen slaan, dat was een kwestie van tijd. Het bloggen is een paar jaar geleden ook ineens ontploft, en het internet staat vol met blogs waar 2 artikelen op staan van vier jaar geleden, waarna er het nooit meer is bijgehouden. Hetzelfde lot is de vele vloggers op YouTube beschoren, denk ik. Uiteindelijk blijven er altijd een paar hardcore vloggers (of bloggers) over. Ik houd het gewoon bij het geschreven woord, omdat ik het vreselijk vind om mezelf terug te zien.

 5. Of het nu echt is of niet, als jij ervan geniet, dan is het goed toch? Zelf kijk ik nul vlogs, omdat ik al zoveel tv kijk, series volg en op vakantie heb ik er al helemaal geen tijd voor, net als lezen in de vakantie, dat snap ik ook nooit, hahahaha

  Youtube is hier echt om muziek op te zoeken of zoals nu, voor haakwerken en projecten hele patronen te vinden of even een steek op te zoeken hoe die nu ook alweer gaat of moet ;-)

  x

  1. Ik denk dat het een generatiedingetje is, Morgaine. Televisie kijken doe ik vrijwel niet meer. Of soms een gemiste aflevering via NPO-gemist of iets op Netflix. Maar live voor de televisie op het juiste tijdstip dat een programma wordt uitgezonden? Dat doe ik niet meer, en is helemaal uit mijn systeem.