Singles Day

Naast massa’s goedkope en door kinderhandjes geproduceerde prullaria, importeren we blijkbaar ook feestdagen uit China tegenwoordig. Tenminste, dat doet Bol.com. Als het aan het online warenhuis ligt is 11 november voortaan ‘Singles Day’. In 1993 riepen vier Chinese studenten aan de Nanjing Universiteit 11 november uit tot de dag waarop zij hun vrijgezellenbestaan vierden. Een soort tegenhanger van het kleffe gedoe op Valentijnsdag. Op zich vind ik dat een sympathiek idee. Singles zijn tenslotte ook mensen. Ofschoon ik zelf gelukkig getrouwd ben, walg ik van het hele verheven beeld rondom relaties. Alsof je zonder partner niet compleet kunt zijn, of zo.

Maar deze enigszins filosofische aanleiding voor Singles Day is in China allang op de achtergrond geraakt. De feestdag is verworden tot een soort kapitalistisch koopfestijn, waarop singles met korting bij webwinkels cadeaus kopen voor zichzelf. Van Bol.com hoef je geeneens single te zijn om Singles Day te vieren. Op de voorpagina staat er groot ‘dé feestdag voor jezelf (op=op)’. Als je dan nog twijfelt dan leggen de marketeers Singles Day als volgt uit: ‘een feestdag waarop jij jezelf eens flink mag belonen. Niet omdat het je verjaardag is, maar omdat je het jezelf gunt.’ Al vermoed ik ergens dat Bol.com stiekem gewoon grof geld hoopt te verdienen aan hun ‘Singles Day Deals’. Maar dat is vast een paranoïde gedachte van mij.

Natuurlijk was ik benieuwd naar wat dan het ultieme cadeau voor jezelf is als single, echtgenoot, bigamist of eigenlijk alle mensen die zichzelf ‘eens flink mogen belonen’? Je krijgt 30% korting op boeken: meteen bovenaan staat de nieuwste thriller van Camilla Läckberg, genaamd ‘Heks’. Een toptitel onder singles met een minderwaardigheidscomplex. En ‘de persoonlijke verzorging’ voor hem en haar is ‘scherp geprijsd’. In deze categorie kon ik me meteen inbeelden welke elektronische apparatuur een vrijgevochten vrijgezel zichzelf cadeau doet ter ere van Singles Day. Helaas blijft dat in de wereld van Bol.com steken bij een Philips Baardtrimmer met richtlaser (voor hem). En voor haar is er de BaByliss 2736E Krulborstel (automatisch roterend). Gezien die laatste specificatie is de krulborstel mogelijk multi-inzetbaar.

Voor alle singles die hun vrijgezellenstatus willen vieren, heb ik een onconventioneel idee. Neem jezelf mee uit eten naar een fijn restaurant. Misschien iets Chinees, om in het thema te blijven. Het bedienend personeel kijkt er misschien vreemd van op. Daar trek je je vandaag lekker niets van aan. Je mag schaamteloos in je eentje een tafel bezet houden. Gewoon, omdat je het waard bent.

Gerelateerd

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

22 reacties

  1. Merry widow, een mooie omschrijving van jouw situatie. Inderdaad komen er steeds meer producten uit China en Chinese toeristen naar Nederland. Voorlopig hoop ik maar dat Engels de wereldwijde voertaal blijft.

  1. Ik was als single best gelukkig eigenlijk. Daar had ik weinig spullen voor nodig. Ach ja, ongelukkig getrouwd zijn is ook niet best (waarschijnlijk). Dus misschien moeten we daarop nog inspelen met een speciale feestdag.

 1. O ja vast een paranoïde gedachte dat het alleen maar om geld verdienen gaat ;-) Gelukkig zijn bol.com en ik al jaren gebrouilleerd dus ik ga mezelf niet verwennen, o verhip, ik mág niet eens, ben geen doelgroep met bijna 57 huwelijksjaren op de teller;-)

  1. Helemaal mee eens! En ik las ergens dat er een Sint Maarten revival gaande is, dus dat is goed nieuws. Ik vind het enorm hypocriet dat iedereen zich druk maakt over de kleur van pieten maar vervolgens schaamteloos het oer-Hollandse Sint Maarten inruilt voor Halloween.

  1. Tja, als de juiste winkel (waar ik ook zonder korting winkel) aan Singles Day of Black Friday doet, dan ben ik er misschien gevoelig voor vanwege de korting. Maar alle nieuwe feestdagen, ik vind het een beetje overdreven allemaal.

 2. Ik viel bijna van mijn stoel toen ik hoorde wat de dagomzet in China was: 20 miljoen! Snap werkelijk niet waarom mensen per se cadeautjes voor zichzelf willen kopen. Aan de andere kant ben ik groot voorstander van de on-verjaardag (-:

  1. De on-verjaardag, mooie term! Ik haat ook het ritueel van verjaardagscadeautjes. Zelf vraag ik al jaren niets meer dan de aanwezigheid van lieve vrienden en familie op mijn verjaardagsfeestje. Ik vind het belangrijker om hen om mij heen te hebben dan welk cadeau dan ook.