Schnitzelgate

Er is een hoop verontwaardiging over de laatste actie van de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) maar om totaal verkeerde redenen. Als de NVWA werkelijk denkt dat de productnamen van de Vegetarische Slager tot verwarring leiden, dan onderschat zij het intellect van de Nederlanders. Voor wie precies is het onduidelijk dat een bakje ‘visvrije tonyn’ of een ‘vegetarische gehacktbal’ vlees noch vis bevat? Bovendien haalt de NVWA oude koeien uit de sloot. Dezelfde discussie is in 2012 al uitgebreid gevoerd. Toen had een CDA-kamerlid, overduidelijk bevangen door de salmonellabacterie of de gekke-koeienziekte, er bezwaar tegen dat vleesvervangers als ‘burgers’ of ‘schnitzels’ werden verkocht. Om deze ‘schnitzelgate’ werd even smakelijk gelachen. En daarna maakte iedereen zich weer druk over belangrijke zaken. Zoals de verkiezing van ‘plofkip’ tot het woord van het jaar van 2012.

Vorige week sommeerde de NVWA de Vegetarische Slager dus tot het aanpassen van die ‘misleidende’ productnamen. Meteen waren er geruchten dat het een gecoördineerde actie was van de ‘vleeslobby’. Om imagoschade voor de vee-industrie te voorkomen was de NVWA er als de kippen bij met een verklaring zij ‘een melding’ over de Vegetarische Slager in behandeling hadden genomen. Afkomstig van de keurslager uit Schubbekutteveen, schat ik zo in. Een enkele vleeslobbyist dus.

Daarom kom ik meteen uit voor mijn eigen verstrengelde belangen in deze discussie. Ik ben namelijk obligatiehouder van de Vegetarische Slager. Ik ben er financieel bij gebaat dat de Vegetarische Slager succesvol is. Al was het gunstige rendement van de obligaties voor mij een bijzaak. Ik, een fervent fan van frikandelen, investeerde namelijk in een ‘slagerij’ (de NVWA vindt het vast een verkeerde benaming) waar men vegetarische frikandelbroodjes ging produceren. Sinds deze in het vriesvak van de supermarkt liggen, eet ik geen frikandellen van vlees meer. Nu ben ik werkelijk vegetariër.

Alhoewel, daarover verschillen de meningen.

Mijn vriend heeft vanaf zijn geboorte nooit vis of vlees gegeten. Hij walgt van de producten van de Vegetarische Slager. De kipstuckjes, speckjes en de bratwurst mogen dan uit plantaardige ingrediënten bestaan, zie zien er uit als vlees. Of in het geval van de vegetarische paté die ik graag op mijn boterham smeer, ruikt het zelfs naar paté. Of ‘kattenvoer’ zoals mijn vriend het omschrijft. Hij wil, als rechtgeaarde vegetariër, absoluut geen vleesvervanger die doet alsof het vlees is. De replica’s van de Vegetarische Slager zijn dus vooral verwarrend voor de vegetarische consument.

Daar moet de NVWA eens werk van maken.

Blijf op de hoogte van nieuwe stukjes via Facebook of Twitter.

27 reacties op “Schnitzelgate”

 1. Irene schreef:

  Ik vind die discussie echt onzin. Hoe gaan we vleestomaten noemen dan? En aardbeienlimonade waarin niet eens aardbeien zitten, maar een e-nummer(smaakstof). Ik vind het nabootsen juist ook een toegevoegde waarde hebben voor mensen die af en toe een dagje geen vlees eten of voor beginnende veganisten.

  • Paul schreef:

   Ik vind de vleestomaten nog uitlegbaar omdat er veel vruchtvlees in zit. En die e-nummers die hebben inderdaad niet meer als naast een aardbei gelegen.

 2. yvonne schreef:

  Ik ben blij met die vervangers. Vind de stap naar nooit meer vlees echt te groot en dan zijn de vervangers ideaal. Ik zou garnalen echt missen en vind filet americain echt lekker. Dat er nu vervangers zijn ben ik dus erg blij mee. En volgens mij zijn de benamingen duidelijk. En de verpakkingen ook. Zullen we anders ook maar vallen over tijgerbrood (want daar zitten toch ook geen tijgers in?) jodenkoeken en dat soort benamingen?

 3. kliefje schreef:

  Zolang pindakaas nog pindakaas mag heten en witte chocolade chocolade, moeten ze gewoon lekker hun mond houden. Stelletje zeikerds.

  • Paul schreef:

   Pindakaas is natuurlijk heel verwarrend, want er zit geen zuivel in. Volgens mij is ergens in een EU-richtlijn vastgelegd dat pindakaas toch kaas mag heten omdat het traditie is. Dus daar hebben zich al wat zeikerds in Brussel over gebogen.

 4. Sabine schreef:

  Ik vraag me altijd af waarom vlees/vis producten überhaupt nagebootst moeten worden. En wat stoppen ze er dan in om de bratwurst en paté er zo op te laten lijken en zelfs zo te ruiken? Dat kan toch nooit goed zijn? Maar goed, ik at in Nederland ook nog groenteburgers (maarja dat is duidelijk dat het om GROENTEburgers gaat). Hier is niks van dit te krijgen, en eet ik gewoon tofu, noten en bonen.

  • Paul schreef:

   Het is een gemis hoor dat je in Colombia geen vegetarische slager hebt ;-) De producten bestaan vooral uit soja gecombineerd met kruiden, en dat zijn de kruiden die voor de traditionele vleesproducten ook gebruikt worden (denk ik).

 5. Renesmurf schreef:

  Ze moeten toch eerst het vlees nabootsen om het vervolgens te kunnen vervangen. Maar ik vind wel dat een gehaktbal van gehakt moet bestaan, anders is het geen gehaktbal, enzovoort. De namen moeten kloppen. Zet en replica of nabootsing voor, dan mag het wat mij betreft wel. Maar ja, ik bepaal dat niet.

  • Paul schreef:

   Nou ja, als er vegetarisch voor de gehacktbal staat dan moet dat duidelijk zijn toch? En er staat op veel verpakkingen ook nog een kreet als 100% diervriendelijk. Dat is bij vlees schier onmogelijk.

 6. Mrs. T. schreef:

  Ik vind het eerlijk gezegd sowieso bijzonder dat vegetarische producten dan toch namen krijgen die doen denken aan vleesproducten.

  • Paul schreef:

   En ze zien er ook nog eens uit als vleesch. Het is vooral bedoeld om de vleeseters te bewegen naar een vegetarisch product. En om mij, als ex-vleeseter, een plezier te doen met goed smakende nepvleesproducten.

 7. Mirjam Kakelbont schreef:

  Ze wilden gewoon een keer scoren na de met fibronyl-uitbraak waarbij ze hebben zitten dutten. Slaat als een tang op een vegetarisch varcken!

 8. rietepietz schreef:

  Toch is het wel verwarrend om “vis”of “vlees” namen te gebruiken voor producten waar geen vis of vlees in zit. Een beetje als een nep bontjas aan te prijzen als, synthetische nerts bontmantel.
  Maar het zal wel te ingewikkeld zijn om er een naam voor te vinden die rcht doet aan wat er in zit want dát zullen wel heel veel verschillende ingrediënten zijn.

  • Paul schreef:

   Tja, ik vind toevoegingen als synthetisch en vegetarisch op zich duidelijk genoeg. En de ingrediënten van deze vleesvervangers is vooral soja. Toch klinkt sojabal of sojaburger me minder aantrekkelijk in de oren.

 9. Daan schreef:

  Het is natuurlijk een enorm knullige actie, met dat “gehackt” en zo. Aan de andere kant, veel mensen zijn echt zo dom. Dat is niet te onderschatten. Zeker tegenwoordig kun je iemand maar beter onderschatten, dan valt het allemaal vaak wel mee!

  • Paul schreef:

   Ik heb toch de hoop als er ‘vegetarisch’ voor het woord gehackt staat, dat er ook bij laaggeschoolde mensen er een belletje gaat rinkelen.

 10. Villasappho schreef:

  Ieder zijn ding laat ze zeiken over ons fruit die ze onder spuiten

 11. Rob Alberts schreef:

  Tja, zo heeft elk mens eigen gedachten bij dierenvlees.

  Diervriendelijke groet,

 12. Saskia schreef:

  tsja zo kan je over van alles blijven discussiëren :’) ;-)

 13. Ik heb laatst in Oostenrijk voor het eerst vleesloze èn ook nog eens glutenvrije braadworstjes gekocht en gegeten: lekker en zeer zeker voor herhaling vatbaar. http://www.hermann-fleischlos.at/produkte/ Het lijkt/ruikt/smaakt als ‘echt’ vlees, dus wellicht niet geschikt voor diehard vegetariërs ;-)

  • Paul schreef:

   In Oostenrijk nog wel, toch een beetje het thuis van de bratwurst (of is dat puur Duits?). Ik heb het product bekeken, en dat lijkt ernstig op de Little Willies van de Vegetarische Slager.

 14. Morgaine schreef:

  Ik kan het helemaal snappen van jouw vriend, als hij niet beter weet. En ach ja, zoveelste discussie, ik ben zelf flextariër, ergens als vanzelf gegroeid zo, en ik ben mij echt wel bewust van wat ik dan wel haal.

  X

  • Paul schreef:

   Bewust, dat is het kernwoord. Als je je maar bewust bent van wat je koopt. En flexitariër worden maakt de Vegetarische Slager steeds makkelijker met dit nepvlees.

Geef een reactie

You have to agree to the comment policy.