Rustplaats

Soms schaam ik me er voor dat ik homo ben. Bijvoorbeeld op een maandagochtend waarop ik nietsvermoedend de Volkskrant opensloeg en geconfronteerd werd met een grote kop ‘cruiseplek gesloten’. De bewuste homo-ontmoetingsplaats – ‘t Ginkelse Zand bij Ede langs de A12 – ligt dicht bij mijn werk. In de wijde omgeving is bekend wat daar ongeveer gebeurt. Als de enige homo op de afdeling, kon ik rekenen op wat suggestieve vragen van collega’s. Ter voorbereiding daarop las ik het artikel grondig door.

De journalist had er de Van Dale op nageslagen voor de definitie van cruisen (‘een gebied doorkruisen op zoek naar een partner’). Gevolgd door een vrij expliciete uitleg van de regels voor het cruisen, toegelicht door de 52-jarige Michael (niet zijn echte naam). Michael bezoekt de rustplaats vaker en maakt er een avondje uit van. ‘Hij ruikt naar aftershave en heeft zichzelf in een nette blauwe pantalon en wit overhemd gestoken,’ begint het nog beschaafd. Twee zinnen later rept Michael al over wat hij doet als hij iemand uit de bosjes ziet komen met een ander. ‘Dan hoef ik hem daarna niet meer,’ verklaart hij beslist in de krant. Ook handig om te weten: op maandagavond is het thema leer. En daarmee bedoelt men iets heel anders dan de autostoelbekleding.

Het viel de Rijksdienst Wegverkeer op dat het stukje asfalt, zonder toiletten of tankstation, opvallend veel bezoekers had. In piekperiodes registreerde de RDW vierhonderd ‘parkeerbewegingen’. En vermoedelijk ligt het aantal paringsbewegingen er niet veel lager.

Moedeloos word ik van zulke berichten. Vooral omdat ik het zat ben om vragen te krijgen over dit soort smoezelige kantjes van de homogemeenschap. Natuurlijk snap ik dat iedereen behoefte heeft aan intimiteit. Ik vind het alleen onbegrijpelijk dat het op een openbare parkeerplaats gebeurt. De redenatie dat de homo-ontmoetingsplek een sociale functie heeft voor mannen die niet uit de kast zijn, vind ik een daarvoor een slecht argument.

Volgens mij zijn er op internet of met apps à la Grindr voldoende mogelijkheden om anoniem af te spreken. In de privacy van je eigen woning val je niemand ongevraagd lastig met die vluchtige sekscontacten. Voor de mensen die thuis niemand kunnen ontvangen, is er zoiets als een seksclub. Iedereen die daar binnenloopt weet precies wat ‘m te wachten staat.

Zo hoef ik minder uit te leggen aan vrienden of collega’s. En blijft ‘t Ginkelse Zand waarvoor het bedoeld is: een rustplaats.

Dit stukje schreef ik voor Gay.nl

Gerelateerd

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

19 reacties

 1. Dat je collega’s zo reageren legt bloot waar het probleem werkelijk ligt, er bestaat een vaste definitie in de maatschappij voor wat ‘homo’ is. Een die totaal niet strookt met de werkelijkheid en alleen berust op hardnekkige vooroordelen. Misschien ooit, zijn alle vooroordelen weg, kunnen we zijn wie we werkelijk zijn als individu, zonder stempel..

 2. Daar hoef jij je niet voor te schamen en ik vind dat je collega’s jou er naar vragen enorm lomp. Alsof jij de mannen dan naar hun hoerenlopen zou vragen omdat dat toevallig ook net in het nieuws was en het ging immers over hetero mannen? :/

  In de buurt van mijn oude woonplaats was ook zo’n plek. Daar werden mensen gearresteerd omdat ze een minderjarige jongen ‘aanboden’ :s

 3. Ik begrijp dit soort parkeerplaatsen niet. Maar ik begrijp je collega’s ook niet zo goed. Ook zou ik niet weten waarom jij je moet schamen. Net zoals ik me niet hoef te schamen voor alle onzin die hetero’s uithalen, hoef jij geen schaamte te voelen voor wat andere homo’s doen.
  Je bent alleen maar verantwoordelijk voor jezelf en zelfs daarover hoef je niet alle vragen te beantwoorden :)

  1. Hey Miriam, leuk om je hier weer tegen te komen! Ik moet misschien ook leren om me niet over alles te laten aanspreken, als het om homoseksualiteit gaat. Net als bij hetero’s ziin er tussen homo’s grote onderlinge verschillen!

 4. Het is mij een raadsel waarom mensen op parkeerplaatsen seks moeten hebben. Of dat nou hetero- of homoseks is, maakt geen verschil.
  Jij hoeft je er in ieder geval niet voor te schamen. Seks is privé en hoort ook privé te blijven en er zijn mensen die er anders over denken. Zo is het (helaas) met alles…
  Lieve groet

 5. Zijn dat soort ontmoetingsplaatsen niet ook meer voor getrouwde mannen die even samen gaan handwerken? Net zoals dat tippelzone’s ook eerder bezocht worden door ongelukkig getrouwde huisvaders dan door mensen waar alles helemaal goed gaat in relaties.

 6. Ik heb ook nooit begrepen waarom men op deze manier sekscontacten zoekt, en dan kan het me geen fluit schelen of dat nou homo’s of hetero’s zijn.
  Maar ik denk niet dat jij je daarvoor zou moeten verantwoorden al ben ik het gloeiend eens met het stuk dat je geschreven hebt.

 7. Wat Rob zegt, en daarnaast vind ik de heel veel hetero’s zeer hypocriet, als jij je ooit eens in die wereld zou duiken wat er te vinden is voor paren en clubs en weet ik al niet wat, ook hetero’s kennen dit soort parkeerplaatsen namelijk, dus is het heel hypocriet om een cruis plek of plaats van homo’s te pakken terwijl er 20 meer tegenover staan waar de hetero’s dus cruisen op parkeerplaatsen, en zij die zeggen dat dit niet zo is? Die liegen dat ze barsten, er zijn zelfs hele sites voor om dat uit te zoeken…. Nee ben er zelf nooit geweest, maar ben met een partner geweest die dit dus allemaal wist en als het aan hem lag, had ik daar dus rond gelopen om… ~blegh~

  Het is ieder voor zich, en nogmaals wat Rob zegt, wat je geaardheid ook is!

  X

  1. Ik heb me er in verdiept (op internet althans) en heb stellig de indruk dat dergelijke parkeerplaatsen meer gemeengoed zijn in de homogemeenschap. Maar goed, dat is op basis van online bronnen, dus wie weet en vergis ik mij.

   Misschien ben ik een beetje preuts , maar ik vind het niets zo in de openbaarheid. Een sexclub vind ik wat anders omdat iedereen daar met eenzelfde doel komt.

  1. Je hebt gelijk dat ik geen verantwoording hoef af tevleggen voor anderen. Mijn punt is ook dat sex op zo’n rustplaats natuurlijk niet erg persoonlijk meer is, maar nogal openbaar. Ik had graag gezien dat homo’s dit meer in de privesfeer zouden houden.