Rolmodel

Het was een fijne flashback naar 2004 toen ik Jake Shears op de cover van het Engelse blad Attitude zag staan. Jake en ik, wij gaan ‘way back’.

Meteen vanaf de eerste single van zijn band Scissor Sisters was ik fan, omdat de homoseksualiteit schaamteloos duimendik op hun muziek en image lag. Destijds kwamen popartiesten – hallo, George Michael – alleen uit voor hun seksuele geaardheid als ze tijdens het cruisen uit de kast werden getrokken door een undercover politieagent.

Een openlijk homoseksuele band vond ik weer eens wat anders. Hun album Night Work beschouw ik zelfs als de ultieme homo-erotische soundtrack. Het album staat vol vunzige dancemuziek en teksten die gaan over de vuige kantjes van de gayscene.
‘Does everybody know right now exactly where you are?’ zingt Jake in het liedje Sex and Violence. Iedereen die ooit een anonieme seksdate op een afgelegen plek heeft gehad, begrijpt precies welke spanning hij bezingt. Die fijne plaat staat al jarenlang bij mij in de kast te verstoffen, sinds het stiller is geworden rond de Scissor Sisters.

Maar Jake Shears is dus terug. In z’n eentje dit keer. Vooruitlopend op zijn eerste soloalbum gaf hij alvast een interview aan Attitude. Wat bleek? Sinds Jake de podiumoutfits van de Scissor Sisters – meestal bestaande uit spandex en pailletten – had uitgetrokken, was hij zich gaan kleden als een doorsnee heteroseksuele, blanke man. Hij verwondert zich erover dat op datingsapps ‘geen mietjes’ de norm is geworden. En dat veel gays hun mannelijkheid etaleren met spierbundels, stoerheid en onopvallende H&M’pjes. De zanger vraagt zich hardop af waarom gays onbewust degenen waarvan we fundamenteel verschillen – heteroseksuelen – tot rolmodel verkiezen.

Dat vind ik een goede vraag. Eentje waar ik niet direct een antwoord op heb.

Wel ben ik het roerend eens met Jakes pleidooi. Binnen de gayscene is er meer aandacht voor de beauty dan voor de brains. Daar doe ik zelf, met een personal trainer, keihard aan mee. Natuurlijk, een mooie buitenkant doet het goed op Instagram. Toch telt voor mij iemands binnenkant minstens even zwaar mee. Op een lichaam raak je vanzelf een keertje uitgekeken. Om elkaar dan te blijven boeien is het verdomd handig dat je een goed gesprek kunt voeren.

Ja, die Jake. Een man met een goed lijf. Met de stem van een mietje. En hij heeft nog iets zinnigs te zeggen ook. Ik vind hem een beter rolmodel voor de gayscene dan welke heteroseksueel dan ook.

Dit stukje schreef ik voor Gay.nl

Gerelateerd

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

8 reacties

  1. Ik vind het over het algemeen een goede vooruitgang dat dat flambo een beetje out is zeg maar. Ik kom danwel uit die tijd maar ik hoopte dat het vroeg of laat eens prima zou zijn om als niet-hetero hand in hand te lopen ofzo. Ik die nu een vent heb, tijden veranderen.

  2. Hier kan ik geen zinnig woord over zeggen, geen idee of homo’s zich hetero kleden en zo ja, wat daar verkeerd aan is als ze dat zelf prettig vinden. De artiest die je noemt ken ik niet maar als dat wél zo was zou het me weer geen ruk kunnen scheen of hij hetero dan wel homo is. Eerlijk gezegd vind ik dat tegenwoordig overál de geaardheid bij sleept wordt, die is voor mij uitsluitend belangrijk als ik op verkering uit ben, maar dat ben ik nu niet ;-)

  3. sterk verhaal. In de trant van ‘je mag best homo zijn, als je maar normaal doet en het niet laat zien’. Wordt tijd voor de volgende emancipatiegolf, waarbij we niet het rellende nichtengedrag van Geer en Goor als het nieuwe normaal moeten gaan zien.

  4. Wat een rake opmerking van die Jake. Ik ken de beste man niet eens en zijn muziek zegt me niets. Ik had meer seks moeten hebben op zo’n afgelegen plek misschien (althans, anoniem dan). Desalniettemin vind ik het wel een heel interessant vraagstuk.