Reisgids

De schrijvers van brochures en sites van touroperators zijn volgens mij de meest positief ingestelde mensen ter wereld. Dat zou ik waarschijnlijk ook worden als ik tegen royale beloning naar alle uithoeken van de wereld mocht reizen om ter plekke de toeristische attracties te beschrijven. Maar daardoor prijzen touroperators de meest onwaarschijnlijke bestemmingen louter lovend aan. En zo kon het gebeuren dat ik, een fervent zonaanbidder, na een urenlange internetsessie ervan overtuigd raakte dat de regenachtige no-go-area Ierland de perfecte vakantiebestemming was.

Enkele jaren geleden was zoiets me ook overkomen. Ergens half februari dacht ik dat alle begerenswaardige bestemmingen snel volgeboekt zouden zijn. Volkomen ontoerekeningsvatbaar door een soort van manische boekingsdrift boekte ik een veertiendaagse rondreis door Toscane. Online was het me niet opgevallen dat de reis bedoeld was voor streng-gelovige globetrotters. Tot dat inzicht kwam ik pas toen, een paar dagen voor vertrek, de gedetailleerde reisbeschrijving werd bezorgd. Twee weken lang trok ik langs alle kerken in elk Godvergeten gat in Toscane, omdat de reisgids de aldaar alom aanwezige fresco’s in alsmaar overtreffende bewoordingen bleef aanbevelen. Voor mij – als leek – leken al die fresco’s op elkaar, en had ik met het eerste fresco ze allemaal gezien. Na deze vakantie was ik voorgoed mijn vertrouwen kwijt in de reistips van touroperators. En sindsdien durf ik alleen nog op reis te gaan gewapend met een onafhankelijke reisgids over de bestemming.

Ook voor de rondreis door Ierland bewees de Lonely Planet geen overtollige bagage te zijn. Tussen de rooskleurige reistips van de touroperator en de opvattingen in de Lonely Planet zat een wereld van verschil. De touroperator raadde expliciet aan om naar Shannon te rijden. ‘Deze bijzonder jonge stad is pas in 1960 gesticht om de werknemers van het nabijgelegen vliegveld te huisvesten, en wijkt daardoor af van oudere Ierse steden,’ schreef de touroperator wervend over Shannon. De omschrijving maakte me nieuwsgierig naar deze nieuwe hotspot, maar voor de zekerheid sloeg ik de Lonely Planet er op na. Die omschreef Shannon als een stad met de deprimerende sfeer van planmatig aangelegde industriesteden in de voormalige Sovjet Unie. ‘Blijf er niet hangen,’ stond er als waarschuwing bij.

Mijn vriend en ik zijn dus met een grote boog om deze toeristenval heen gereden. En onderweg spotten we nog meer denkbeeldige Sovjet-invloeden in het Ierse landschap, waarover we samen smakelijk gelachen hebben. Ja, met een goede reisgids staat niets vakantiepret in de weg.

 

Gerelateerd

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

20 reacties

 1. Het is ook maar wat je zoekt…. voor een ander kán het nou juist inderdaad die hot-spot zijn! In de meeste gavallen ligt dan ook nog “de waarheid in het midden” dus is twee meningen zo gek nog niet.

 2. Op reisgidsen kan je niet echt vertrouwen want die vinden alles geweldig. “Deze oude fabriek met een historisch verleden is hét momument in deze streek. Je kan er heerlijk ronddwalen en een fantastische sfeer opsnuiven!”

  En uiteindelijk blijkt het dan een vervallen gebouw vol ratten te zijn. :P (of iets dergelijks) Mijn tip: vraag het eens aan een plaatselijke bakker/slager. Die mensen weten altijd alles.

 3. haha, dit is ook precies wat ze nu in de cursus reisjournalistiek benoemen. Heb een gezonde dosis argwaan! Die touroperators zijn gek op roze brillen! Maar de werkelijkheid valt zo altijd tegen. Overigens lijkt Ierland mij echt prachtig, maar inderdaad die regen.. Echt zonovergoten is het daar volgens mij bijna nooit! Ik moest wel lachen om je Toscane verhaal, ohhh wat moet jij je verveeld hebben!

 4. Ik gruw van toeristische attracties. Dan zie ik er nog liever helemaal geen. Met een beetje goede aanpak (zie boven :-) ) kom je als argeloze vakantieganger een heel eind!

 5. tja, die reizen moeten verkocht geraken hé…
  Touroperators stellen het altijd wat mooier voor dan het in werkelijkheid is.
  Tips van andere reizigers, of blogs van globetrotters lijken me een betrouwbaardere bron.

 6. Hahaha ja lang leve de Lonely PLanet! IK heb er echt heel erg veel liggen en zelfs voor een stedentrip print ik het betreffende hoofdstuk van de website van de Lonely Planet :D Sowieso bekijk ik altijd alles zelf, ben een beetje allergisch voor reisorganisaties hahaha

 7. hahahaha ja zo gaat het, daarom lees ik ook amper reisblogs en ga zelf op onderzoek uit, mijn ouders pakken er dan ook Google Earth bij om alles thuis al te zien eigenlijk tegenwoordig en wij zetten dan onze eigen reisplannen uit ;-)

  Dank voor deze waarschuwing :P

  X