PrEP

Toen een kennis naar San Francisco verhuisde, regelde hij, nog voordat hij vaste woonruimte had, een recept voor de hiv-preventiepil PrEP. ‘No more condoms,’ schreef hij op Instagram opgetogen bij een foto van het doktersrecept.

‘Wat is er mis met een condoom?’ vroeg ik. In de reacties onder de foto ontstond vervolgens een vinnige discussie, met als voornaamste conclusie dat ik een domme vraag had gesteld. De kennis in kwestie ontvriendde me daarna op Instagram en ik was die onplezierige discussie rondom PrEP-gebruik snel weer vergeten.

Echter, zoals het met bijna alle ontwikkelingen in Amerika gaat – zie ook de Pumpkin Spice Latte of Ariana Grande – waait het uiteindelijk over naar Europa. En zo is de PrEP-discussie hier alsnog aangekomen. Het Aidsfonds roept op om PrEP gratis te verstrekken. Een Engels experiment met PrEP-gebruik rapporteert een flinke daling nieuwe hiv-geïnfecteerden. Dat klinkt veelbelovend. Toch zie ik een virusje onder het gras.

Dat virusje heet syfilis. Uit hetzelfde experiment blijkt dat onder de PrEP-gebruikers het aantal syfilis-besmettingen gelijk blijft, terwijl je syfilis grotendeels met een condoom kunt voorkomen. Dat vergt alleen een ongemakkelijk gesprekje met je bedpartner, want verder zijn condooms gemakkelijk verkrijgbaar in elke supermarkt. Ze zijn goedkoop, beschikbaar in allerlei formaten en indien gewenst zijn er zelfs condooms met aardbeiensmaak. Al smaken verse aardbeien beter, dat geef ik toe.

Helaas blijkt PrEP voor sommige gebruikers een excuuspil voor onbeschermde seks. Voordat je roept dat deze uitspraak stigmatiserend is, en uitgaat van stereotypen over homoseksuelen: ik baseer mijn oordeel op uitspraken van menig openhartig PrEP-gebruiker in de media. Zij vertellen over hun vele wisselende contacten en de behoefte om zonder angst onveilige seks te hebben.

Een schrijnend voorbeeld stond in de laatste L’HOMO onder de weinig subtiele titel ‘Mijn jaar als PrEP-slet’. Ter illustratie een paar quotes: ‘Beschermd door mijn dagelijkse pil voelde ik me één groot chemisch condoom’. En: ‘In mijn jaartje PrEP heb ik mijn hele bingokaart aan seksueel overdraagbare aandoeningen bij elkaar gespeeld’. Noem mij braaf, voor mijn part zelfs preuts, maar het gratis verstrekken van PrEP (kosten: 18 euro per dag) komt op mij over als een subsidie op sletterigheid.

Bovendien vergt het best wat lef om onbeschermde seks te hebben met deze PrEP-gebruikers. Als een sekspartner het namelijk onnodig vindt om zichzelf met een condoom te beschermen tegen allerlei soa’s, durf je er dan op te vertrouwen dat diezelfde persoon consequent z’n pilletje slikt?

Maar goed, dat is ongetwijfeld een domme vraag.

Dit stukje schreef ik voor Gay.nl

Gerelateerd

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

30 reacties

 1. PreP is ooit eens begonnen als ‘aanvulling op’ ipv ‘alternatief voor’ veilig vrijen. Het heeft mij inderdaad behoorlijk gestoord hoeveel PreP gebruikers in de media ervan getuigen dat zij het spul als een soort bevrijding en ‘alle remmen los’ middel zijn gaan zien. Stuitend vind ik ook de vergelijking tussen de pil voor vrouwen en Prep voor mannen. Volstrekt andere middelen, met andere bedoelingen, kosten, bijwerkingen.

 2. Vooral je laatste punt vind ik een goeie. Voor homo’s hetero’s etc Verschillende bed partners hebben en geen condoom gebruiken vind ik sowieso niet echt getuigen van een goed stel hersenen.

  1. Sammie, bedankt voor je reactie. Het is echt typisch hoe men reageert op dit stukje. De trouwe lezers van mijn blog snappen mijn gedachtengang, maar op Twitter en Facebook ben ik door Gay.nl lezers behoorlijk bekritiseerd. Gelukkig heb ik een aardige olifantenhuid voor kritiek na jaren als blogger.

 3. Nee hoor, absoluut geen domme vragen, en niet alleen voor homo’s , ook hetero’s met wisselende contacten kunnen maar best een condoom gebruiken. Zelfs al komt “het contact” uit een vaste relatie, dan nog weet jij niet wat “die partner” buiten zijn of haar relatie uitspookte zonder dat je daar weet van had.

   1. Elke 3 maanden testen is bij mij niet nodig want ik doe niet aan losse seks, Maar om je vraag te beantwoorden, Vorig jaar september aan het begin van m’n huidige relatie. Ja condooms zijn ondingen maar ze voorkomen wel dat je een heleboel rotzooi moet slikken om niet ziek te worden. En binnen die drie maanden kan jij ook iemand besmetten. En je hebt het niet over een verkoudheidje hè je hebt allicht gewoon mazzel gehad in die 2 jaar.

    1. Prima maar nee heb geen geluk gehad ik heb me laten informeren over hoe je HIV kunt worden. Mooi dat je een partner hebt maar als je partner nu Hiv positieve zou zijn geweest, had je dan ook altyd condooms gebruikt ook die ene keer dat je dronken thuis komt of ergens naar onderweg ben en in het heetst van het moment geen condoom bij je hebt.

     1. De kans dat je besmet raakt met hiv is heel klein kleiner dan de meeste andere soa’s. Ik drink niet en ik zou mn partner verlaten want ook hij is getest voor ik aan hem begon. Het is duidelijk dat jij heel anders in het leven staat als ik.

      1. Oh dus nu leef ik in een keer in een andere wereld. Denk dat ik wat realistischer ben iedereen kan een foutje maken ook jij en ook je vriend dan is het beter dat je beschermd bent door een pilletje op een dag met bijna geen bij werkingen dan een hand vol pillen met veel bijwerkingen. Maar ja ik leef in die andere wereld.

         1. Dit is nogal een statement, Golan. Je vroeg mij om me eerst te verdiepen in een onderwerp, dat vraag ik ook van jou.

          Er zijn talloze psychologische onderzoeken die het tegendeel bewijzen, en aantonen dat een deel van de mensheid wel degelijk monogaam leeft.

 4. Nou hier zakt me broek dus echt helemaal van af. Lees je eerst eens in voordat je een hele groep mensen over een kant scheert. Ja ik gebruik Prep, al twee jaar, Ja ik gebruik geen condooms, ik vind het ondingen, en ja ik heb wisselende contacten, Ik ben single, dus wie niet, en nee ik ben geen truvada hoer en nee ik heb in de twee jaar geen STD op gelopen. En ik word ook nog eens elke drie maanden getest op HIV en STD. Weet je dat maar 1 op de 10 mensen zich laten testen op HIV. Tevens mis ik in jou artikel een heel belangrijk argument. Wat als je nou samen met je vaste partner die wel HIV besmet is nu eens echt intiem wil zijn, dan kan dit nu door middel van Prep. Dus voordat je wat roept ga eens na wat het voor mensen kan betekenen.

  1. ‘Lees je eerst eens in voordat je een hele groep mensen over een kant scheert,’ lees ik hier maar in jouw reactie hierboven staat ‘iedereen gaat vreemd je bent een mens en dat is wat mensen doen’.

   Wil je mij niet over jouw “kam scheren”? Ik ga niét vreemd en heb daar geen enkele behoefte aan gehad in 56 jaar huwelijk. Ga gerust je gang met wat jij goed en nuttig vindt, lig ik niet wakker van maar de bovenstaande beschuldiging is natuurlijk niet netjes als je je er zelf ook schuldig aan maakt.

  2. Beste Golan, bedankt voor je reactie. Jouw argument voor partners van iemand die HIV-positief is, heb ik ook over nagedacht. Als er een groep is om het de preventiepil aan voor te schrijven dan is het aan hen.

   Waar ik over val is de zinsnede ‘nu eens echt intiem wil zijn’. Daarmee suggereer je dat vrijen met een condoom dus geen intimiteit is. Voor mij persoonlijk heeft een condoom geen relatie met de intimiteit die ik ervaar, die hangt af van de intensiteit van mijn gevoelens voor de persoon waarmee ik sex heb.

   Ik heb me vooraf goed ingelezen in allerlei onderzoeken over PrEP, omdat ik vooraf wist dat mijn mening gevoelig lag. Echter dit geluid mag ook weleens gehoord worden, vond ik.

 5. Ik ben het volledig met je eens.
  Ik sta me suf te vaccineren elke keer weer. Je kunt mij niet wijsmaken dat al die pillen en vaccins lekker zijn voor je lichaam. Laat staat steeds herstellen van infecties.
  Wat is het probleem om je vooraf te beschermen?

  1. Dank voor je bijval, Kliefje. Zeker fijn om te merken dat een ervaren doktersassistente mij hierin bijvalt. Ik heb nogal wat kritiek te verduren gehad van Gay.nl lezers op dit stukje.

 6. Het is niet alleen een issue in de gay wereld dat onveilig vrijen, maar ook in de hetero wereld, mannen die dan zeggen, met condoom is lang niet zo lekker bla, dan zeg ik altijd, ik ben niet aan de pil (ben ik wel maar oke), dus wil jij nog nageslacht?

  Dat werkt meestal, maar mij valt het op, dat velen ook komen, ik kan ze niet produceren ben geholpen… moet ik daarop vertrouwen dan? Ook niet, hahaha Dus nee, safety for all!

  X

  1. Op Twitter en Facebook kreeg ik op dit stukje veel commentaar, en inderdaad werd het onveilig vrijen onder hetero’s veel als argument gebruikt. Het is dus zeker een pleidooi voor safety for all, Morgaine!