Praatpaal

Het is een cultuurshock als Nederland voorgoed veranderd is na twee weken vakantie in Frankrijk.

Direct nadat we Nederland inreden viel me op dat iedere ANWB-praatpaal was ingepakt met een witte hoes. De praatpalen zijn buiten dienst gesteld. ‘Die akelige voortgang ook,’ dacht ik. De praatpaal was vroeger een knalgeel baken van hoop. Bij een autopech was de ANWB altijd dichtbij. Op mijn geromantiseerde herinnering valt natuurlijk af te dingen: het was altijd onduidelijk of de dichtstbijzijnde praatpaal zich terug of verderop bevond. En met je smartphone veilig vanachter een vangrail de wegenwacht bellen is stukken praktischer. Maar toch, een diepgeworteld gevoel van weemoed overviel mij. Tot ik me herinnerde dat er alweer nieuwe praatpalen zijn.

Tijdens mijn vakantie had ik namelijk de podcast ontdekt. Omdat ik me realiseerde dat ik wantrouwig ben over gadgets, besloot ik de podcast over nieuwe media van Alexander Klöpping en Ernst-Jan Pfauth te beluisteren. Deze mannen zijn ‘entrepreneurs’ die in elke technische ontwikkeling een lucratief businessplan zien. Omdat zij achter de geweldige initiatieven Blendle en De Correspondent zitten, vertrouw ik hun oordeel.

In een van hun podcasts spraken ze dus over praatpalen voor thuisgebruik. Een ‘big deal’ volgens Ernst-Jan. Subtiele objecten ter grote van een stompkaars, die je in elke kamer ergens neerzet. Aan zo’n praatpaal stel je vragen waarop een virtuele assistent dan antwoord geeft. Dat klinkt als science fiction maar dat is dus de keiharde realiteit. Om het vertrouwd te maken, hebben die virtuele assistenten mensachtige namen. Zoals ‘Alexa’ van Amazon of ‘Siri’ van Apple. Alleen de praatpaal van Google heeft een ongezellige naam (Google). Neem je al die verschillende praatpalen in huis dan heb je nieuwe huisgenoten om tegenaan te praten. Een onbedoeld wapen tegen de oprukkende eenzaamheid.

Om een vraag te stellen, spreek je zo’n praatpaal aan met ‘Okay Google’. Er gaat dan een lampje branden zodat je weet dat hij luistert. Feitelijk luistert zo’n praatpaal je de hele dag af. Ook wanneer je sex hebt op de slaapkamer. De mannen probeerden de luisteraar gerust te stellen met een ingewikkelde uitleg over dat een chip pas na het uitspreken van ‘Okay Google’ de informatie naar de cloud stuurt om een antwoord te formuleren. Ik vond het verontrustend. Nergens in de podcast sluiten de mannen uit dat de Amerikaanse geheime dienst stiekem meeluistert.

‘Fucking eng,’ concludeert Alexander.

Zelfs voor entrepreneurs gaat de technische vooruitgang soms te snel.

 

Gerelateerd

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

24 reacties

 1. Ik vraag me dus af hoe vaak de praatpaal gebruikt is in 2016 en 2015 door weg gebruikers. Ik snap wel dat ze er niet meer zijn als je kijkt naar de kosten ten opzichte van het daadwerkelijke gebruik. Maar nu ze daadwerkelijk buiten gebruik/weg zijn, is het wel erg definitief. Raar om geen back-up meer te hebben als je langs de weg staat. Maar goed, aan de andere kant, red je je daar heus wel mee. Een beetje paniekerig zwaaien en iemand in een voorbij gaande auto zal heus wel de politie bellen. En die zal er weer sneller zijn dan de ANWB :)

  1. Ik ben het met je eens dat andere automobilisten echt wel helpen als dat nodig is. En gewoon een extra laadkabel voor je telefoon in de auto leggen. Zolang de auto rijdt is je telefoon dan opgeladen.

 2. Ik vind Siri eng. Mijn kinderen vinden Siri grappig en stellen regelmatig de vraag of Siri kan beatboxen (moet je vragen, is grappig ;-)) Oke ik vind Siri dus eng en grappig.

  Die praatpalen, tja…end of an era. Heb je de serie Black Mirror gezien? Ik nog niet, ik hoor van veel mensen dat technologie dus freaking eng is/kan zijn en dat deze serie echt een aanrader is.

  1. Ik heb alleen van de serie Black Mirror gehoord maar ik zet ‘m op mijn lijstje om eens te bekijken. Dat jouw kinderen Siri geweldig vinden betekent in elk geval dat het een trend is die niet meer valt om te keren… jongere generaties bepalen tenslotte de toekomst.

 3. Ik vond het wel even schrikken, praatpalen weg. Ik denk dan aan die oudere mensen die nog auto rijden. Maar ook aan de mensen die hun mobiel vergeten. Wat doe je dan? Dan kun je vast heel lang wachten.

  1. Als er ouderen naast een kapotte auto staan op de vluchtstrook dan stopt er toch zeker een vriendelijke automobilist? Ik kan me niet voorstellen dat iedereen die mensen voorbij rijdt.

 4. Soms moeten we allemaal wennen aan de vooruitgang. Toch begrijp ik vaak niet waarom iemand bang is om afgeluisterd te worden. Aan de andere kant ook weer wel. Als ze mij afluisteren wens ik ze succes, ik kan zo snel praten dat ze wel even bezig zijn om mij te ontrafelen. En dan, is 90% wat er uitkomt, grote onzin.

  1. Ik vind die praatpalen best interessant, en ik zie mezelf ook wel vragen stellen. Dat doe ik nu al vaak genoeg op de zoekmachine online. Alleen de slaapkamer, tja, daar stel ik zelden vragen.

 5. Het concept is op zich wel goed, maar ik zou het een stuk fijner vinden als je eerst de stekker in het stopcontact moet stoppen voordat de ‘praatpaal’ werkt. Gewoon, voor de zekerheid. En niet in de slaapkamer.

  1. De stekker kun je er altijd uittrekken volgens mij. Ik vraag me wel af of het concept dan werkt: je hebt een prangende vraag maar moet eerst de stekker in het stopcontact steken voordat je ‘m kunt stellen. Ik ben mijn vraag tegen die tijd waarschijnlijk alweer kwijt!

 6. ” entrepreneur” tjongejonge, ik leer hier nog wat, hoe kómen ze op zo’n naam “een ondernemende ondernemer” , is dat niet een beetje een pleonasme? Ik ga de gele praatpalen niet missen, nooit hoeven te gebruiken en tegenwoordig heeft bijna ieder automerk z’n eigen service dienst. Maar inderdaad, dan moet je wél een telefoon met geladen batterij voor nodig.

  1. Yvonne, ik raad je aan om je er eens in te verdiepen. Er zijn prachtige podcasts te vinden in het Engels en Nederlands. Mooie diepte interviews of podcasts over onderwerpen waaraan de radio tegenwoordig voorbij gaat! Er zit vast iets van jouw gading bij.

 7. Ik blijf het dom vinden, dit soort acties, er zijn nog steeds mensen die niet eens een mobiel hebben of ermee om kunnen gaan. Maar goed, cijfers zullen vast anders vertellen, i’m sure.

  Een mobiel kan ook opraken, batterijen, sta je dan in de middle of nowhere, maar die verhalen hoor of lees je niet natuurlijk…

  x

  1. Ik kan het artikel niet meer terugvinden maar het afgelopen jaar werden de praatpalen echt nauwelijks meer gebruikt, dus het lijkt redelijk. Wat te doen als het mobiele netwerk een keer plat ligt? Hopen op een aardige automobilist die je wil wegslepen naar een plekje met bereik?