Nederlaag

Het leven is een aaneenschakeling van toevalligheden, vind ik, maar soms valt het allemaal zo mooi samen dat ik bijna in God ga geloven. Die overtuiging kreeg ik doordat ik eerst ongepland online een rondreis door Ierland boekte. Prompt stuitte ik op de Ierse band Villagers. Hun nieuwe album ‘Darling Arithmetics’ staat bol van de stemmige liefdesliedjes van een homoseksueel, opgegroeid in het conservatieve platteland. Het leek me een prima soundtrack voor autoritten door het desolate en ruige landschap van Ierland. En toen las ik in de krant dat 62% van de Ierse bevolking voor de invoering van het homohuwelijk had gestemd. Ineens vond ik het niet erg om naar dit regenachtige land op vakantie te gaan.

De Katholieke kerk reageerde op het Ierse referendum met de mededeling dat de kerk het klassieke huwelijk tussen man en vrouw als de ‘toekomst voor de mensheid’ blijft zien. Daar kon ik me volkomen in vinden. Mijn vriend en ik blijven het vol enthousiasme proberen, maar tot op heden is het ons niet gelukt om voor nageslacht te zorgen. Helaas viel ik alweer snel van mijn geloof, want de rest van de Vaticaanse reactie was iets ongezelliger. Bij monde van een kardinaal met de sprookjesachtige naam Pietro Parolin, noemde men de uitkomst ‘een nederlaag voor de mensheid’.

Die opmerking kwam hard bij me binnen, moet ik bekennen. Ondanks mijn bijdrage aan de samenleving in mijn werk, of het vrijwilligerswerk dat ik gedaan heb, ben ik dus niets meer dan een ‘nederlaag voor de mensheid’ volgens de kerk. Het is een hysterische verklaring, die ik eerder had verwacht van een dronken dragqueen met een verknipt gevoel voor humor. Nou draagt Pietro Parolin ook continu een jurk. Dus misschien zijn er meer overeenkomsten tussen kardinalen en dragqueens dan ik op het eerste gezicht had vermoed.

Dat ik me echt kwaad maakte om het standpunt van de Katholieke kerk, merkte ik aan de tegenargumenten die ik verzon. Volgens mij zijn op deze aardbol de meeste nederlagen geleden in bloedige oorlogen uit naam van God. Al eeuwenlang wordt de aarde bevolkt door een minderheid homoseksuelen. Me dunkt dat homoseksualiteit evolutionair ergens goed voor is. Maar ja, die malle Katholieken geloven natuurlijk niets van de evolutie, en baseren zich op het meest fantasierijke boek ter wereld. Al die religieuze uitspraken zijn dus slechts sprookjes. Niets om me druk over te maken. Dat hebben ze in Ierland goed begrepen.

Gerelateerd

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

17 reacties

 1. Ik roep het al jaren: mannen in lange jurken die trachten de dienst uit te maken: een achterlijke vertoning. Wat weten zij nou van de liefde!
  Gelijke mensen, gelijke rechten <3 Ook in het huwelijk
  lieve groet Kakel

 2. Ik moest om je stukje lachen, maar eigenlijk is het helemaal niet grappig. Ik vind het te belachelijk voor woorden dat er nog mensen zijn die hier moeilijk over doen. Niet alleen de kerk, maar ook bijvoorbeeld de normale politiek in Italië…En ook over voortplanting: ik denk dat er heel wat homoseksuele stellen zijn die betere ouders zijn dan sommige heteroseksuele. Naar mijn mening is liefde het belangrijkste en of dat nu tussen man-man, vrouw-vrouw of vrouw-man is, doet er niet toe.

 3. Oh, hier kan ik me ook zo over opwinden! Maak je niet druk… De mensheid dat zijn wíj… En hoewel ik formeel gezien ook een ‘malle katholiek’ ben, snap ik niks van die discussies over het homohuwelijk. Van dat woord alleen al niet, zullen we dat voortaan weer gewoon een huwelijk noemen?

 4. Het katholieke geloof is die van de liefde, liefde voor de heeren (jezus), het achterlijk vasthouden aan het huwelijk enkel voor het nageslacht is kortzichtig. Het verspreiden van de boodschap(liefde) is niet sec gericht op het creeëren van nageslacht, maar op het verspreiden van de liefde zelf. Evolutionair is het misschien een zegen, tegen de overbevolking en nog beter tegen het voortbrengen van bekrompen mensen.

 5. Over mensen die geloven in een god en hun mening over homo seksualiteit zou ik me inderdaad maar gewoon niet druk maken. Die mensen kiezen er voor om te leven volgens 1 boek wat ooit verzonnen is door iemand met het iq van een graspol in plaats van hun eigen verstand te gebruiken.

 6. Gelukkig denken niet alle (Katholieke) mensen er zo over. Toch blijven het kwetsende woorden en het je niet aantrekken is uiteraard makkelijker gezegd dan gedaan. Ik kan me er heel erg kwaad in maken wanneer ik zoiets hoor of lees, maar jammer genoeg behalen zowel de verontwaardiging als het verdriet die dit soort uitspraken uitlokken niet veel resultaat. We kunnen alleen maar hopen het merendeel van de mensen wél verdraagzaam is.

 7. Oh ik kan nog veel verder gaan met die katholieken en vooral in het Vaticaan, ik bedoel, waarom gaan die mannen die kant op, omdat ze geen andere man kunnen krijgen of vrouw? Gezien al die seksuele uitspattingen op jonge kinderen en dan met name de jongens? Denk eens verder en dieper dan de dragqueen…. Het is allemaal een farce.

  Hopelijk gaat dat ooit een keer stoppen.

  X

 8. Idd Paul, niets om je druk over te maken. Ik vind het een nederlaag voor de mensheid dat een hooggeplaatste kerkleider in deze tijden nog zulke uitspraken durft te doen. Gewoon naast je neerleggen. Al is dat idd makkelijker gezegd dan gedaan.

 9. Je hebt in ieder geval een gezond gevoel voor humor en dat zouden gelovigen bést wat meer mogen hebben. Inderdaad een giller toch dat kerkvorsten zelfs maar hun mond ópen durven doen waar zij bij koorknaapjes toch maar ál te vaak niet het koor maar slechts het “knaapje” een warm hart toe dragen.
  Ik ben iedereen die niét voor nageslacht kan,of wil, zorgen in deze overbevolkte heksenketel uit het diepst van mijn hart dankbaar..
  En als bij zovéél dingen dan kan het me geen geen barst schelen of dat nou een homo is of niet.

 10. Een Kardinaal met een Dragqueen vergelijken; hilarisch.
  Er blijft genoeg vrolijkheid en verdriet in de wereld.
  Het ligt er aan waar je liever naar wilt kijken.

  Ik wens jullie een hele fijne vakantie toe!

  Vrolijke vakantiegroet,