Nachtegaaltje

In de wereld van het immer schokkende shownieuws is dit een prehistorisch bericht, van 6 december 2013, maar deze onthulling was nieuw voor mij dus misschien ook voor anderen: Mariah Carey kan niet meer zingen. Daar kwam ik vandaag toevallig achter omdat ik op haar naam googelde. Google vulde mijn zoekterm automatisch aan tot ‘Mariah Carey zingt vals’. Dat is een teken dat daar recent vaker naar is gezocht. Ik werd nieuwsgierig naar de zoekresultaten.

In mijn, hopeloos achterhaalde, beeld van Mariah Carey was zij dat Amerikaanse nachtegaaltje dat in bijna elk liedje dat zij maakte in de jaren negentig, haar bereik van zeven octaven moest bewijzen. Dat vond ik erg indrukwekkend, maar ook vermoeiend om naar te luisteren. Er gingen destijds geruchten dat ze zelfs hoge noten kon raken die alleen voor honden hoorbaar waren. Maar onze hond reageerde nooit merkbaar anders op Mariah’s muziek dan op deuntjes van, pak ‘m beet, Barry White.

Ergens eind jaren negentig had Mariah, voor een superster, vrij basale sterallures, zoals regels dat alleen haar rechterkant gefotografeerd mocht worden. De linkerkant van haar gezicht was altijd bedekt door een lok van haar sluike haar. Ze schudde haar imago van braaf meisje af door veelvuldig in te kleine bikini’s in videoclips te verschijnen. Daarna ben ik haar een beetje uit het oog verloren.

Totdat ik vandaag dus googelde op Mariah en daar een filmpje tegenkwam van een optreden bij de National Christmas Three Lightning. Mariah zong een bijna onherkenbare versie van haar kersthit “All I Want For Christmas Is You”. Ze haalde tijdens het live optreden de hoge noten niet meer. Mariah zong nogal ‘out of tune’ zoals Amerikanen dat lieflijk noemen. Dat hoeft geen enkel probleem te zijn natuurlijk, Madonna is daar al jaren erg succesvol mee, maar Mariah was in mijn beleving een zangeres die terecht bekend was geworden om haar stem.

De rest van de ochtend heb ik heel veel live optredens op YouTube bekeken. Op de meeste filmpjes zingt Mariah vals. Op de filmpjes waarop het zuiver lijkt, bewegen haar lippen niet synchroon met de zang, dus dat voorspelt het ergste. Ik werd er een beetje triest van.

Misschien neemt ze de titel van haar laatste single “The Art Of Letting Go” ter harte en gaat Mariah vroegtijdig met pensioen. Vooral om zichzelf nog meer schaamtevolle optredens te besparen. Of ter bescherming van de trommelvliezen van haar fans.

Gerelateerd

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

13 reacties

  1. Ik las: “Mariah kan niet meer zingen,” en ik dacht meteen: dat heeft ze nooit gekund ;-) Kwestie van smaak natuurlijk, maar ik krijg altijd de zenuwen als ik dat bronstige gekraai van haar hoor(de.) Whitney was net zo erg (al mag je van de doden alleen maar goeds zeggen…) Ach, Mariah is schatrijk, kan ze net zo goed haar mond houden!

    1. Ik snap je punt over haar zang. Qua zangtechniek vond ik het altijd knap wat zij deed. En als kind van de jaren negentig ben ik met haar muziek toch groot geworden!

      1. Ik denk niet dat het de bedoeling is van kerstmuziek om per definitie goed of slecht te zijn. Want, let’s be honest, zoveel goede kerstmuziek is er niet. Het is óf religieus (Stille Nacht, Herdertjes, Kyrie…) of commercieel (Wham!, Mariah Carey, Band Aid…). Maar ondanks dat is er één ding dat die muziek wél goed doet: sfeer maken. De luisteraar zin laten krijgen in kerstmis. En dan maakt het niet uit of het goede of slechte muziek is!