Moederdag

Iedereen die in de afgelopen dagen in een winkelstraat tegenkwam, durfde mij waarschijnlijk niet eens gedag te zeggen omdat ik ontzettend boos keek. Verstandig dat je me met rust hebt gelaten want ik was nogal licht ontvlambaar. Woest om die vreselijke feestdagenindustrie. ‘Ik hou van jou,’ zeggen tegen je partner of familie is kennelijk niet genoeg, want er is een speciale feestdag nodig waarop je met een duur cadeau jouw liefde betuigt. Dat vind ik nogal overdreven Amerikaanse toestanden. De ondernemers springen er, met hun verdorven handelsgeest, vernuftig op in door ons te verleiden tot het geven van steeds duurdere cadeaus.

Zo gebeurde het dat ik begin mei nietsvermoedend op de kookboekenafdeling in de boekwinkel stond, en er overal bordjes met teksten als ‘leuk voor moederdag’ hingen. Daarvan ontstak ik in woede. ‘Wat rolbevestigend dat het enige recht van de vrouw het aanrecht is,’ mopperde ik hardop. Al was er eigenlijk een andere reden waardoor ik verongelijkt reageerde. Moederdag is nou eenmaal geen feestdag als je moeder dood is.

Elk jaar word ik overvallen door alle Moederdagtips van winkeliers. Doordat ik maar een paar jaar Moederdag heb mogen vieren, zit die feestdag niet in mijn systeem. Zodra ik de eerste meldingen over Moederdag tegenkom, blijf ik al bewust uit de buurt van parfumerieën en bloemenwinkels. Maar al dat commerciële gedoe rond Moederdag valt niet te vermijden als zelfs bouwmarkten en supermarkten eraan meedoen. Omdat ik toch ergens mijn boodschappen moet doen, ontkom ik dus niet aan de Moederdagtips. En dan sta ik ineens me sip te voelen middenin de supermarkt, omdat ik al jaren geen moeder meer heb, en ik haar mis.

Ik heb het geprobeerd hoor, om me er overheen te zetten. Dan maak ik mezelf wijs dat het een zegen is om geen verplichting te hebben om op zondag naar je moeder te rijden. Of dat er binnen veel gezinnen een cadeauwedloop gaande is. Ook ging ik met een cadeautje langs bij de vriendin van mijn vader. Ondanks dat zij in niets lijkt op de gemene stiefmoeders uit Disneyfilms, en ik veel van haar hou, is zij mijn moeder niet.

Daarom sla ik Moederdag vandaag over. En houd ik me stil over mijn gevoelens over Moederdag. Ik wil anderen geen schuldgevoel aanpraten. Niemand kan er iets aan doen dat mijn moeder er niet meer is. Als zij nog geleefd had, dan vierde ik Moederdag vast net zo uitbundig als iedereen.

Gerelateerd

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

36 reacties

 1. Op zich ben ik het wel eens met mensen die zeggen dat een Moederdag niet nodig hoort te zijn, maar anderzijds verdienen moeders ook wel weer eens per jaar een dag die zich voor hun van alle anderen onderscheidt. Al heb ik ook weinig met het commerciële, maar dat is de wereld waarin wij leven helaas…

  Dat overigens de dag voor jou een andere lading heeft is natuurlijk voor iedereen te begrijpen.

 2. Uitbundig … tja. Als het om mijn eigen moeder gaat ben ik niet zo uitbundig, zij ook niet trouwens. Van mijn kinderen kreeg ik een klein cadeautje en daar werd ik dan wel weer blij van. Maar als de band tussen moeder en kinderen goed is, zijn cadeautjes eigenlijk niet nodig.
  Sterkte met het vroege verlies van je moeder, dat zal op zo’n dag als ‘moederdag’ extra pijn doen.

 3. Wat triest dat je zo snel afscheid hebt moeten nemen van je moeder. Ik stoor mezelf ook aan het feit dat die dagen zo’n commerciële gelegenheid zijn geworden. Maar in jouw situatie wordt je hierdoor ook nog eens nog meer met je verdriet geconfronteerd.

 4. Op zulke dagen kun je missen wat er niet meer is. Ik begrijp de ontvlambaarheid, de irritatie tegen de uitbuitende commercie/middenstand… dat gevoel deel ik sowieso.
  Het missen van een moeder, ken ik niet, het enige wat ik kan bedenken is, om van moederdag een “Ik denk aan je mama” dag van te maken. Eentje voor jou en je moeder. Zonder de shit van de buitenwereld.

 5. Het spijt me van je mama. Mijn biologische papa was overleden toen ik een maand oud was, maar dat is niet helemaal hetzelfde omdat ik hem daarmee nooit heb gekend (waardoor ik hem, om eerlijk te zijn, ook niet mis). Maar ik houd veel van mijn mama en stiefvader en zou het vreselijk vinden als ze er niet meer zijn. Dus ik kan me het gemis goed voorstellen.
  Overigens doe ik niet aan moederdag, klinkt als een uitvinding van de bloemist (net als secretaressedag). Het is jammer dat je een specifieke dag nodig hebt om iemand te waarderen, klinkt wat geforceerd. Uiteraard is het prima als anderen dit wél vieren, voor ieder wat wils!

 6. Herkenbaar, sip en licht ontvlambaar. Ik heb moederdag ook overgeslagen, nog even aan gedacht om haar rustplaats te gaan bezoeken, besloten om maar flink bezig te gaan, zelfs nog creatief wat geschilderd, niet specifiek voor haar, maar wel met haar in gedachten, het zal waarschijnlijk nooit slijten.

 7. Kan me voorstellen dat moederdag helemaal niet leuk is als je je moeder verloren bent, dit heb ik ook geschreven onder aan mijn post over moederdag. Lijkt me vreselijk om je moeder te moeten missen. Hopelijk ben je de dag een beetje goed doorgekomen! Nu worden de winkels weer vol gestort met vaderdag, dat is weer een dag die ik oversla.

 8. Naar is dat. Mijn man heeft op zijn 8e zijn vader verloren, en toen hij op school iets voor vaderdag moest knutselen heeft hij de woede van de schooljuf op zijn hals gehaald omdat hij met de klei was gaan gooien of zo iets. Bizar dat ze dat niet in de gaten had trouwens.

  Los van of je wel of geen moeder hebt vind ik de periode voor moederdag, valentijnsdag, pasen en vooral kerst gewoon geen periodes waarin je boodschappen zou moeten doen of radio en tv aan moet zetten. Commercieel gedoe, bah.

 9. De winkeliers hebben gelijk, die willen gewoon geld verdienen, net als iedereen.

  Ik doe niet mee aan Moederdag, wij vinden dat onzin.
  En ik was vandaag gewoon bij moeder, maar dat is niet vanwege Moederdag.

 10. Als je geen moeder (meer) hebt of geen goede band met haar hebt, kan Moederdag een moeilijke dag zijn. De reclames, folders en aandacht die eraan voorafgaat vind ik vervelender dan de dag zelf.
  Voor jou is de dag gelukkig weer bijna voorbij…
  Groetjes Kakel

 11. Ik heb dan nog wel een moeder en mag de moeder zijn van twee geweldige kinderen, ik realiseer me terdege dat het voor veel mensen een beladen dag kan zijn. Want wat als inderdaad je moeder niet meer leeft of je wanhopig probeert moeder te worden?
  Verder hier kleine cadeautjes en vooral ‘prachtige’ knutsels. En daar gaat het volgens mij om met moederdag.

 12. Ja, ik snap je, het is inderdaad minder evident om iets te vieren voor iemand die er niet meer is.
  Moest mijn ma er niet meer zijn zou ik wellicht ook zo reageren. Bij ons is het ook niet écht vieren, eerder een vorm van appreciatie naar de moeder voor alledaagse dingen we zo vanzelfsprekend vinden, maar dat niet zijn.

 13. ik doe ook niet aan moederdag. Vind het commerciële bullshit en vind ook echt niet dat zo´n dag nodig is.
  Voor jou) en vele anderen zonder moeder vind ik het heel zuur en confronterend.
  Ik heb mijn moeder nog en vind het niet fair om te zeggen ik snap je. Al weet ik wel hoe erg het is om een heel dierbaar persoon in je omgeving te moeten missen en er dan door een bepaalde datum mee geconfronteerd te worden.
  Knuffel voor jou!

 14. Heel mooi geschreven. Krom is het eigenlijk hè, dat voor sommigen mensen zo’n dag als Moederdag helemaal niet leuk en mooi is, maar juist een extra messteek in je hart. Sterkte, meer kan ik ook niet zeggen, hoop dat je het een beetje heb kunnen doorstaan.

 15. Uit het verhaal maak ik op dat je je moeder erg jong al hebt moeten missen en dat maakt je gevoelens bij zo’n dag als vandaag wel heel verklaarbaar.
  Maar de grote cadeaus zijn toch eerder uitzondering dan normaal.
  Het échte moederdag cadeau is toch,dat nog van zijn moeder afhankelijke, kind dat z’n stinkende best doet iets moois te knutselen voor mama of een gebrekkig ontbijt voor haar maakt. Maar….. misschien is dat ook wel waar jij het meest naar terugverlangt!

 16. Och sjee… Ik ben er even stil van en dit gebeurt niet vaak.

  Commerciële Crap (met een hoofdletter ja) is het zeker en ik wil het eigenlijk ook boycotten maar met twee kindjes en een lieve man tjsa kan ik niet weigeren.

 17. Een dikke knuffel lost niets op, toch stuur ik je een digitale <3 Paul, moederdag is in mijn ogen gewoon een dag waarop we eindelijk eens stil staan bij wat moeders eigenlijk allemaal voor hun kroost doen. Stiekem zouden we daar vaker stil bij moeten staan en alle cadeaus zijn grootste kolder. Ik geloof niet in de cadeaus, of alle andere troep. Maar wel in de liefde voor moeders. En.. ik wil niet verkeerd overkomen, echt niet, ik weet zeker dat jij haar nog dicht in het hart draagt. Iets mooiers is er niet, liefde voelen. (Hoop echt dat dit niet op je tenen trapt, zo mn bedoeling niet.) Dikke knuf X

  1. Mee eens, Cassilda. Het is inderdaad onzin om het koesteren van je ouders te beperken tot één dag. En waarom is er een cadeau nodig? Gaat het niet om de oprechte aandacht en liefde die er voor elkaar is?

   Dank voor je compliment over de layout.

 18. ik ben moeder, heb nog een moeder en dan is dit zo’n dag die je vaak automatisch viert..
  Maar ik kan me goed voorstellen dat het zonder moeder heel anders voelt..
  Zeker met a die shit en reclame’s en gedoe in de winkels