M/V

‘Ben jij eigenlijk het mannetje of het vrouwtje?’ vroeg iemand mij laatst in de kroeg. Daar moest ik lang over nadenken.

‘Dat wisselt,’ antwoordde ik uiteindelijk. Aan het gefronste voorhoofd van mijn gesprekspartner te zien, had hij een ander antwoord verwacht. Mijn vriend kun je omschrijven als ‘straight-acting’. Ik ben het meest vrouwelijk van ons tweeën. Op basis daarvan vullen de meeste mensen waarschijnlijk al het plaatje in.

De rollen in ons huishouden hebben we aardig traditioneel verdeeld. In het weekend vervangt mijn vriend het liefst in de garage de koppeling van zijn raceauto, terwijl ik de badkamer aan het soppen ben. Nog onbeslist is wie van ons het recht op het aanrecht heeft. Allebei zijn we dol op uitgebreid kokkerellen. Wie er kookt hangt doordeweeks eigenlijk alleen af van wie er als eerste thuis is.

Pas echt verwarrend wordt het als het aankomt op winkelen. We kunnen ons beiden meten aan verwende trophy wives, die met de creditcard van hun man zijn weggestuurd. Drop ons een willekeurige winkelstraat in en we komen gegarandeerd met tassen vol kleding thuis. Ik heb een aardige collectie colbertjes en mijn vriend een uit de klauwen gelopen cowboylaarzenverzameling.

De rollen zijn volkomen omgekeerd als er een dode muis in de muizenval zit. Mijn vriend vindt dat maar zielig, dus ik mag het opruimen. En toen we pas geleden gestommel hoorden in de huiskamer, werd ik naar beneden gestuurd om de eventuele inbreker te verjagen. Op zich logisch, want ik ben de sterkste van ons tweeën. Twee keer per week sloof ik me met zware halters uit in de sportschool. Zonder enig spoortje van ironie praat ik over ‘deadlifts’ en ‘squats’. Mijn uitgebreide antwoord leidde tot zichtbare teleurstelling bij mijn gesprekspartner.

Natuurlijk wist ik dat de eigenlijke vraag ging over onze rollen in de slaapkamer. Ik vind het zo typisch dat een homoseksueel stel toch in de heteroseksuele hokjesgeest moet passen. Het denken in termen van ‘mannetje’ of ‘vrouwtje’ is oninteressant, aangezien er weinig valt voort te planten. En dus heb ik mijn vriend uitgezocht op andere kenmerken. Ik viel als een blok voor zijn mooie blauwgroene ogen. Nog aantrekkelijker vond ik zijn zelfverzekerde tred op z’n cowboylaarzen.

Over ons seksleven heb ik alleen losgelaten dat het voor ons allebei bevredigend is, want zo gaat dat in een goede relatie, ongeacht of je nu het mannetje of het vrouwtje bent.

Dit stukje schreef ik voor Gay.nl

Gerelateerd

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

24 reacties

 1. Ik vind dat zo’n bizarre vraag! Ten eerste, wat gaat dat iemand aan. Vooral als het Out of the blue wordt gevraagd. Ten tweede, doet het er wat toe? Ten derde, waarom word je vergeleken met een mannetje of vrouwtje? Ik zou gewoon de vraag weerkaatsen. Leuk bij een hetero stel. Eens zien of het kwartje valt hoe dom die vraag eigenlijk is.

 2. Ja kijk ik ben dan weer zo’n etter die dezelfde vraag terug stelt. Als ze dan niet beledigt zijn geven ze zo’n standaard antwoord (zeker als het een hetero is) en dan heb ik er enorm veel plezier van om ‘saai hoor’ te antwoorden. Het gaat ze werkelijk geen flikker aan.

 3. Op zich is dit een vrij logische vraag, aangezien de meeste mensen op deze aardkloot nog denken in het traditionele rollenpatroon van een mannetje en een vrouwtje. En tsjah, bij een homostel moet er dan wel iemand het vrouwtje zijn.
  Als we dat man-vrouw gegeven nu eens loslaten, dan wordt het voor de hele LHBTQ-gemeenschap een stuk makkelijker in onze maatschappij!
  Offtopic: Ha, andere blogger uit Enschede ;) Ik heb het gros van je posts gelezen en deze sprak me het meest aan om op te reageren (ben niet zo van het in één keer onderspammen van andermans blog). Maar wat heb jij een onwijs leuke schrijfstijl! Heerlijk open en met een heerlijke knipoog. :)

 4. Ik zeg altijd met een glimlach: “Ik ben het mannetje, en mijn vriend geeft hetzelfde antwoord”. Sommige mensen reageren dan met “oh..onbeslist”, of vragen hoe het zit. Na een minuut of 5 praten over de wisselende mannendingen en vrouwendingen wordt het blijkbaar te saai, verwarrend of is het duidelijk genoeg want het topic is dan meestal wel klaar. (En over sex en size praat ik niet want dat gaat echt niemand anders iets aan)

 5. Qua verdeling komt het hier bij Henk en mij wel aardig overeen met bij jullie al zal Henk dan weer niet alleen aan het winkelen slaan (onze zoon is trouwens gék op winkelen, zijn vrouw iets minder.) Ik denkt toch dat je de plank mis slaat als je denkt dat men info uit de slaapkamer bedoelt bij die vraag, ik zou het in ieder geval niet in m’n hersens halen vragen te stellen over “de slaapkamer” ,ongeacht de samenstelling van een echtpaar.

 6. Ik vind het sowieso gek dat men zo denkt, in man en vrouw rol, of je nu van elkaar houdt omdat je gay bent, of in een hetero relatie, ik bedoel ik heb het gezien hoe mijn stiefvader de huishouding overnam op strijken na, dat kon hij echt niet en mijn moeder full time werkte en hij de hele dag thuis was.

  (dit had wel met een leeftijdsverschil al te maken, dat hij met de VUT kon toen zij samen kwamen, of zo goed als toen we eenmaal in Almere kwamen te wonen). Hij deed echt alles en mijn moeder en ik waren verzorgd, kortom… is hij destijds ook het vrouwtje geworden dan omdat in een hetero relatie de rollen werden omgekeerd vanuit praktische overwegingen misschien? Tegenwoordig zijn er velen die deze keuze maken als dat al KAN in deze tijd, dat zij blijft werken en hij thuis de boel bestiert met kids en all.

  Kortom wat je ook doet, we hebben allemaal onze skills, en ik zit nu met een man, die ook zijn huishouding doet en ik mag niets bij hem thuis… terwijl ik het net zo lief doe en hij nog zijn eigen bedrijf draait ook, als ik er ben mag ik niks, ik moet het stiekem doen als hij even weg is, dan gewoon de stofzuiger pakken, vind hij ook lief hoor, echt wel, beloning is er dan ook :P whahahaha En in de slaapkamer, ik persoonlijk hou van overgave, maar wel met uitdagen :P En daar laat ik het bij, net als bij jullie, het is perfect! ;-)

  X