L’HETERO

Op de Kalverstraat in Amsterdam is maandagavond aan Linda de Mol het eerste exemplaar van L’HETERO uitgereikt door Paul de Leeuw. Paul had bewust Linda gevraagd om het tijdschrift in ontvangst te nemen. ‘Linda de Mol is het boegbeeld van alle heteroseksuelen,’ zei Paul daarover.

De Leeuw zegt het blad aan heteroseksuelen te hebben gewijd omdat ‘het nog steeds nodig is’. Dat is ongetwijfeld waar: anders dan homoseksuelen kunnen heteroseksuelen niet opboksen tegen de idealen van schoonheid, het najagen van je dromen en een vrije seksuele moraal. ‘Je kunt dat de hetero’s onmogelijk kwalijk nemen,’ vindt Paul. ‘Met een druk gezinsleven naast een baan, blijft er geen tijd over voor sporten of hobby’s. En vanwege de kinderen wordt niet geaccepteerd dat je af en toe met een andere partner slaapt. Heteroseksualiteit is een vreselijk keurslijf.’

Op de cover van het blad prijkt een pikante foto, waarop een poedelnaakte Claudia de Breij zoenend in de branding staat met Gordon. Gordon zei meteen ja toen hij werd benaderd door de bladenmakers. ‘Ik vind het een eer. Door op de cover te gaan staan draag ik mijn steentje bij aan de acceptatie van hetero’s. In de media schilderen ze hetero’s vaak af als gewoontjes. In de huidige metroseksuele cultuur hebben ouders nog liever een kind dat crimineel is dan hetero. Ik vind dat iedereen zich fijn moet kunnen voelen.’ Het is niet de eerste keer dat Claudia en Gordon met elkaar zoenen, verklapte Claudia. ‘We kussen elkaar altijd drie keer op de wangen als we elkaar tegenkomen.’

Een opvallend item gaat over Thomas Berge, die er eenmaal spreekt over zijn heteroseksualiteit. ‘Ik heb te lang een dubbelleven geleid,’ zegt Thomas in het openhartige interview. Hij vertelt over zijn geflirt met homoseksualiteit, en zijn worsteling met het leven als hetero. Verder heeft het blad een spraakmakend verhaal over heteroseksuele ontwerpers: een taboe in de modewereld.

Een enkeling heeft kritiek op het blad. ‘Voor mij als hetero is het anders als je hetero’s met elkaar ziet zoenen. De coverfoto is een toneelstukje van een lesbienne met een homo,’ zegt Johan Derksen. Voor hem zit het pijnpunt ook in het gevoelsleven. ‘Claudia en Gordon weten niet hoe het is dat er openlijk op hetero’s wordt neergekeken’.

Tout hetero Nederland was aanwezig om de launch van de L’HETERO te vieren. Paul De Leeuw benadrukte dat het blad ook voor homo’s leuk is om te lezen.

Dit stukje bestaat grotendeels uit allerlei quotes over het blad L’HOMO. Ik heb ze omgeschreven alsof het blad over hetero’s gaat. Ik stoor me al jaren aan het blad L’HOMO en de vreemde kijk op acceptatie van homo’s, en met dit stukje wil ik duidelijk maken hoe stigmatiserend het blad eigenlijk is.

Gerelateerd

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

20 reacties

 1. Dat laatste stukje, freaking dank u! Ik dacht dat de eerste uitgave een geintje was maar het blijft. Narcistische blonde doos bahbah. Ze heeft echt niet overal verstand van. Als hetero weet je niet hoe homo zijn is en andersom ook niet. En naakt op de voorkant, waarom is naakt nodig? En dan dat gelul over liever crimineel dan homo, bullshit.
  Nogmaals dank u!

 2. Nogal ja, nog nooit gelezen, verder dan de Margriet en de Libelle kwam ik niet geloof ik, nee niet waar natuurlijk. Maar dat stukje dat hetero’s zo monogaam zijn als de pest? Uhm… ik ga voor de vrijheid, al mijn hele leven en ja ik val toch eerder op de man dan op de vrouw, maar ook ik ben al eens verliefd geweest op een vrouw. En altijd, heb ik mijn ‘mannen’ vrij gelaten, wel met respect graag en tweezijdig en DAT is nu juist een punt… zij konden mij niet vrij laten.

  Monogamie voor beginners, van yvonne Kroonenberg raad ik dan ook elke hetero aan als het om dit onderwerp gaat, we zijn niet geschapen om monogaam te zijn. Maar dat is een ander verhaal, ik snap wat je bedoeld, ook al heb ik het blad nooit gelezen.

  X

 3. Goed geschreven Paul! Mooi om eens te lezen vanaf de andere kant, dat levert inderdaad een heel vreemd beeld op. Ik vraag me zelf vaak af waarom dit soort dingen überhaupt een discussie zijn en besproken moeten worden.

 4. Ja top natuurlijk, ik schreef óók al eens een logje over het feit dat ik nodig eens half bloot aan de canalparade mee moest doen om te laten zien hoe hetero ik wel ben.
  Al die vrouwelijke hetero artiesten die zich “homo moeder ” noemen, jasses alsof je dáármee beoordeeld moet worden op je artiest zijn.

  1. Ik moet eerlijk bekennen dat ik dit jaar voor het eerst in tijden naar de canalparade ben geweest. Het bloot viel me alleszins mee, en er waren meer boten met een thema (roze in het politiekorps, roze en het geloof). Oftewel: het was bijna geëngageerd te noemen, of gewoon ronduit braaf.

 5. Toen ik in verwachting was, kon het me werkelijk niet schelen als ik een zoon zou krijgen die homo was en op ballet wilde of een lesbische dochter. Ik ben blij dat mijn dochter wel op jongens/mannen valt maar dat is meer omdat dat voor haar een gemakkelijker leven is.
  Maar ik ben het met Paul de Leeuw eens: er is nog veel werk in de winkel. En wie had dat anno 2016 van Nederland gedacht?
  Lieve groet

  1. Dank je, Rob. Het is grotendeels opgebouwd uit echte quotes over L’HOMO die ik heb omgeschreven naar hetero’s. Geeft een nogal krankzinnig beeld van heteroseksualiteit, en dat gevoel heb ik precies bij L’HOMO. Lekker het buitenissige gedrag van de homo’s bekijken….