Kleinburgerlijk

Wat is Nederland ieder jaar gezellig kleinburgerlijk als de Gay Pride in aantocht is. Gelukkig maar dat ik een relletje op z’n tijd best gezellig vind.

Dit jaar drukte de gemeente Amsterdam op voorhand alle feestvreugde in de Reguliersdwarsstraat de kop in. De gemeente waarschuwde te gaan ingrijpen als er in de Reguliersdwarsstraat – historisch gezien toch de homohoofdstraat van Nederland – een spontaan straatfeest zou ontstaan. Zogenaamd om ‘overcrowding’ te voorkomen.

In de Reguliersdwarsstraat doen ze het ook nooit goed! Vorig jaar was er nog commotie omdat er geen feest werd georganiseerd. ‘Reguliersdwarsstraat wil geen homostraat meer zijn,’ kopte Het Parool toen nog rellerig. De ondernemers vertelden toen aan die krant dat zij zich niet meer op de homoseksuele ‘incrowd’ wilden richten. Zelfs de directeur LHBTI-emancipatie van de Gay Pride was in 2016 positief over het afschaffen van de homofeesten in de Reguliersdwarsstraat. ‘Het is een teken dat het goed gaat met de emancipatie van homoseksuelen,’ verklaarde zij toen zelfs. Als dat werkelijk waar is dan vraag ik me af waarom de Gay Pride in 2017 doorgaat?

Met een afgelasting van de Canal Parade zou een groepje centrumbewoners in Amsterdam namelijk heel blij zijn, verwacht ik. Zij spanden dit jaar, wederom, een rechtszaak aan vanwege de ‘onduldbare overlast’ van de Gay Pride. Ik heb smakelijk gelachen toen ik hoorde dat deze buurtbewoners zich hadden verenigd in een wijkcentrum met de toepasselijke naam d’Oude Stadt. Ik vind het namelijk van een ouderwetse mores getuigen als je je in een wereldstad als Amsterdam durft te verzetten tegen geluidsoverlast. Het wijkcentrum d’Oude Stadt heeft de rechtszaak inmiddels gelukkig verloren.

Ik raad die boze bewoners overigens aan om naar Lemelerveld te verhuizen. Allereerst zijn de huizen in Lemelerveld een stuk aantrekkelijker geprijsd dan in hartje Amsterdam. Ten tweede voelen ze zich vast thuis tussen andere klagende dorpsbewoners. Door de aanwezigheid van een heuse rodeopiemel was een bezorgde bewoner bang dat een Lemelerveldse Gay Pride ‘losbandigheid en sensatie’ zou propageren. En door een onvoordelige samenloop van omstandigheden is de Pride voorlopig uitgesteld. Dit jaar ben je als inwoner van Lemelerveld dus gegarandeerd vrijgesteld van herrie schoppende homo’s.

Persoonlijk vind ik het jammer dat deze oostelijke Gay Pride is afgelast. In vergelijking met Amsterdam, valt er hier in het oosten namelijk nog iets te winnen qua homo-emancipatie. En eerlijk gezegd was ik ook benieuwd naar die rodeopiemel. Die heb ik in Amsterdam helaas nog nooit gezien.

Dit stukje schreef ik voor Gay.nl

 

Gerelateerd

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

9 reacties

 1. Mensen die klagen over overlast vind ik altijd wel lachen. Vooral als ze er al lange tijd wonen of komen wonen. Vaak weet je toch wel een beetje hoe en wat. Zo hebben (waar wij nu wonen) mensen zitten klagen over geluidsoverlast van de vliegtuigen die landen.. Ga dan niet onder de landingsroute wonen.. Maar goed, klagen is makkelijker en goedkoper dan verhuizen natuurlijk.

  1. Klagen is absoluut goedkoper dan verhuizen maar het levert ook frustratie op, lijkt me. Je verzetten tegen een Pride die al jarenlange traditie is, dat is onbegonnen werk. Die bewoners kunnen hun energie beter in iets anders steken.

 2. Helemaal gelijk heb je. Als je in Amsterdam woont, moet je geluidsoverlast maar tot lief nemen. En dan heb je het niet alleen over de Pride, maar natuurlijk ook Koningsdag en elke ander festival. Sowieso als je in de binnenstad woont. Het hoort er eenmaal bij. Zo woonde ik op kamers boven een café. Tijdens carnaval was dat niet te doen. De geluidsoverlast was verschrikkelijk, ook doordat ik de muziek een drama vind. Maar ik ga dan niet klagen bij de gemeente voor die 3 dagen feesten per jaar. Ik pakte wat spulletjes in en bleef bij vrienden slapen. Net zo gezellig en goed opgelost.

  Ik vind het trouwens mooi dat je zegt dat Pride voor iedereen is. Dat is volgens mij ook de hele insteek. Mij zou je er nooit zien, maar dat komt omdat ik niet van de muziek, drukte en rondvliegende bier spetters houd. Maar een feestje om te eren dat je mag zijn wie je wil zijn, daar zouden er meer van moeten zijn. Vooral omdat er nog zoveel landen in de wereld zijn waarbij het gewoon niet toegestaan is om homo te zijn. Met andere woorden, je jezelf niet mag zijn. En daar ben ik fel tegen (sluit weer leuk aan bij mijn één na laatste blog die ik schreef).

  1. Oef, respect voor het wonen boven een café. Ik geloof dat ik gek werd van zoveel lawaai (maar goed, ik zou er daarom nooit gaan wonen). Inderdaad, als je boven een café gaat wonen dan moet je je vooraf realiseren dat er enige overlast is. Dus respect voor jou voor hoe je daarmee om bent gegaan.

 3. Ik snap nog steeds niet waarom ” de seksuele geaardheid ” op deze manier gevierd zou moeten worden . Krijgen we dan ook een hetero parade om de hetero aard te vieren? De insteek dat ook homo’s “gewone mensen zijn” helpen ze op deze manier zélf om zeep.
  Van mij mogen ze want gelukkig dwingt niemand me om aan de kant te gaan staan kijken.

  1. De gaypride heeft niet voor niets een naamsverandering doorstaan. Het is nu gewoon ‘Pride’ waarin gevierd wordt dat we mogen zijn wie we (willen) zijn en dat we verliefd mogen worden op bijna iedereen. Dat is waar Pride voor staat. Wat dat betreft is Pride in mijn ogen een feest voor iedereen.
   Of je nu homo, bi, lesbisch of transgender bent.. De boodschap van Pride is in mijn ogen dat je trots mag zijn op jezelf. En weetje wat het leuke is? Zelfs als hetero val je daaronder!
   Ik ben helaas nog nooit bij Pride geweest, maar ik vergelijk het altijd een beetje met het carnavalsfeest. Lekker een paar dagen feesten en gek doen. Maar Pride heeft in vergelijking met carnaval een mooie boodschap, namelijk dat je mag zijn wie je wilt zijn!

   1. De Pride heeft zeker een mooie boodschap, en het is maar 1 dag (in tegenstelling tot carnaval), dus ik begrijp ook niet zo goed waar die bewoners zich druk over maken. Anders kun je altijd nog die dag Amsterdam ontvluchten.

  2. Ik denk dat het vieren van de seksuele geaardheid er inmiddels af is, en het vervangen is door het vieren van diversiteit. Ik ben wel met je eens dat de Pride nog enige nadruk legt op de excessen door in een string op een boot te gaan staan. Maar als je de bootjes gaat tellen dan zijn de boten met de “gewone homo’s” echt in de meerderheid!