Kast

In een draadloze wereld waar je met Spotify overal naar muziek kunt luisteren, is het ouderwets dat je een platenspeler koopt om daarop thuis platen af te spelen. Je geeft een fortuin uit aan langspeelplaten van prehistorische muziek uit de vorige eeuw, terwijl die muziek gratis is te beluisteren op YouTube. Althans na het verplicht bekijken van een Libresse commercial. Nadat je geheel kansloos aan een achtjarige jongen, die vanaf zijn geboorte digitaal door het leven swipet, de nauwelijks aanwezig voordelen van analoge muziek hebt uitgelegd, voel je je oud genoeg om persoonlijk de dinosauriërs te hebben overleefd.

Je begrijpt vast dat ik intens geniet van mijn opgeleefde vinyl-fetisj.

De keiharde reality-check kwam toen ik me realiseerde dat er alleen muziek uit de jaren zeventig, tachtig en negentig in de platenkast stond. Alleen het album ‘Songs To Soothe’ van Jacqueline Govaert stamde uit de eenentwintigste eeuw. Al moet ik daar dan eerlijk bij vertellen dat ik die plaat vooral heb gekocht vanwege warme herinneringen aan Krezip. En dat is ondertussen gewoon een band die in de jaren negentig is opgericht.

Sinds ik dat inzicht kreeg, had ik me stellig voorgenomen om geen oudere muziek meer te kopen totdat ik eerst een bestseller uit 2014 had aangeschaft. Dat goede voornemen bleek nog een flinke uitdaging, want ik luister nimmer naar moderne muziek. Afrojack, Taylor Swift en One Direction ken ik uitsluitend van naam. Van geen van hun recente hits kan ik een melodie neuriën. En dat allemaal doordat ik niet meer naar 3FM luister, omdat ik van de harde beats vanzelf hoofdpijn krijg.

Stom toevallig stuitte ik op de vinyluitgave van ‘In The Lonely Hour’ van Sam Smith, die ik meteen kocht. Sam Smith vind ik een fenomenale zanger. Ik zap nooit weg als zijn singles op de radio voorbij komen, want in zijn liedjes zit géén overdaad aan adlibs. Ik kon zelfs zijn hit ‘Stay With Me’ woordelijk meezingen.

Verder wist ik weinig van Sam Smith, dus verdiepte me thuis verder in hem. Totaal verrast was ik hij nooit heeft gelogen over zijn homoseksuele geaardheid en ondanks dat succesvol is in Amerika. ‘In 1982 was Boy George alleen succesvol omdat hij niet openlijk uit de kast kwam,’ dacht ik. Heel even had ik het gevoel dat het ooit allemaal goedkomt in de wereld. Tot ik me realiseerde dat ik tegen die tijd te oud ben om al die positieve veranderingen bij te benen.

Gerelateerd

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

34 reacties

 1. Ik moet zeggen, ok, ik heb de dubbele leeftijd dan de uwe, maar ik was nooit zo verzot op de LP. Ik was meer van de cassette. Een geweldige uitvinding vond ik dat. En het getik van een LP haatte ik. Ik was erbij toen de CD geïntroduceerd werd. Ik was dol op die perfectie. Maar dat was toen. Nu ben ik dol op de LP. En ik ben dol op getik en bijgeluiden. Digitaal is prachtig hoor. Ik maak zelf muziek en zweer bij het gemak en de mogelijkheden. Maar die simpele dingen zoals een pickup en een LP, da’s niet te vervangen door een een aaibaar scherm. Boy George ken ik ook nog. Natuurlijk, zo oud ben ik wel :)

 2. YouTube vind ik ook verschrikkelijk voor muziek door de reclames (en de meeste clips zijn tegenwoordig ook niet veel soeps meer, de laatste die ik keek was toevallig vandaag die van Teske voor de cover van 500 Miles (I’m Gonna Be)), maar Spotify blijft een uitkomst. Ik ben echt van de tijd na platen (1999), maar het heeft wel wat hoor. Moderne muziek is trouwens niet alleen wat jij opnoemt. Of nouja, het is misschien wel moderne muziek, maar er zijn ook artiesten van nu die minder ‘moderne muziek’, maar nog wel steeds goede muziek maken. Sam Smith inderdaad, Stromae eventueel, George Ezra… Maar geen idee wat je muzieksmaak precies is, haha. Vanavond stond bij mij Amy McDonald op, ik vind haar sound nog steeds heel lekker.

  Even een complimentje voor je lay-out trouwens, ik ben ook weer bezig met een nieuwe en die van jou is echt super strak en overzichtelijk! Heel ‘to the point’. Mijn blog mag wel iets meer poespas hebben, maar als ik je blog zo even bekijk dan past dit er volgens mij heel goed bij.

  1. George Ezra, dat is inderdaad ook iemand waar ik me nog in kan verdiepen. Zijn single Budapest is catchy, en hij heeft een fijne stem! En bedankt voor je compliment over de layout. Ik heb mijn grotere header inderdaad vervangen door een strakker logo!

 3. ik heb een hele brede muzieksmaak, en daarmee bedoel ik ook qua decennia.
  Ik hou zowel van hele oude nummers als van moderne, hedendaagse bands. Tegenwoordig wordt evenveel goeie muziek gemaakt als vroeger vind ik. Je moet alleen je smaak terugvinden in dat overweldigende aanbod.

  1. Billy, blijkbaar moet ik me dan nog iets meer in de hedendaagse muziek gaan verdiepen. Ik heb inmiddels Sam Smith gekocht, dat is heerlijke muziek (af en toe zelfs met een ritme dat me kan bekoren)…. En ik denk dat ik ook de nieuwe plaat van Damien Rice ga kopen.

  1. Je hebt meteen de Kern van het probleem te pakken, Laura! De platen uit de jaren tachtig en begin jaren negentig vind ik mooi. De laatste jaren vind ik er geen vooruitgang meer inzitten, ze maken een slap aftreksel van hun eerdere platen. Maar fijn dat je zo meedenkt!

 4. Die reclamespotjes zijn echt een ramp. Al moet ik toegeven dat ik me vaak ook erger aan het gepraat tussen de muziek door bij radiozenders. Lang leve de plaat en/of cd’s om aan al die ergernissen te ontsnappen.

 5. Muziek gaat vooral steeds meer aan mij voorbij.
  Omdat Stilte steeds beter bevalt.

  Het verschil in geluidskwaliteit van analoge en digitale muziek heb ik nooit gehoord.
  Maar de finesses van moderne muziek gaat ook aan mij voorbij.

  Ik vergelijk het maar zoals mijn ouders de muziek uit mijn jeugd bonkebonk muziek noemden.

  Wereldmuziek kan mij soms bekoren, Afrikaanse Blues bijvoorbeeld.

  Stille groet,

 6. Hier bakken we het nóg bruiner, zelfd uit de jaren 90 is al niets op finyl te vinden;-)
  Ik zág weliswaar een “blokje Spotify” op de nieuwe laptop maar dat is zelfs nog nooit aangeklikt. Van de moderne muziek kan ik niet veel titels opnoemen hoewel een enkele song best wel te pruimen is. Birds van Anoek is één van de weinige uitzonderingen maar daar was natuurlijk wel héél veel aandacht in de media voor, én het is een geweldig nummer.
  De geaardheid van een zanger of zangeres zou naar mijn idee geen rol moeten spelen, zoals in het gewone leven is dat uitsluitend belangrijk voor de partner en bij een eventuele zoektocht naar een partner. Dat hele “uit de kast komen” komt op mij wel erg geforceerd over en is nérgens voor nodig.
  Voor zover het voor ieder ander nodig is zal die geaardheid altijd wel te disteleren zijn uit de context van gesprekken . of eh…. wordt het tijd dat ik eens breed uit de doeken ga doen dat ik zo hetero ben…….;-)

 7. Ik heb niet zo heel veel met muziek. Soms wel, maar dat is bij vlagen. Mijn broer is helemaal into vinyl, draait ie grijs :-)

  Enne, ik ben wel helemaal into Adblocker. wat Joost al zegt: werkt perfect. En ja ik weet het, ik heb zelf ad’s op mijn websites, maar die zie ik niet…. :-) ironisch niet dan?

  1. Jeanette, ik kan me er niets bij voorstellen dat je weinig met muziek hebt. Ik heb echt voor elke stemming een bijpassende soundtrack. En je eigen ads blokkeren met een blocker, is inderdaad tamelijk ironisch. Misschien ook slecht voor de verdiensten?

 8. Een tip: Je kunt een adblocker installeren tegen die irritante Libresse commercials. Als je Chrome gebruikt: gewoon zoeken op AdBlock of iets dergelijks. Als je het dan download, wordt het meteen in je browser zelf geïnstalleerd. Duurt max 30 seconden, en je hebt nooit meer last van deze filmpjes. En het werkt ook voor advertenties bij Facebook, Nu.nl etc. Echt bijzonder aangenaam :D

 9. ja, muziek hoort echt bij het leven, en dat is ook allemaal aan verandering onderhevig.
  Ik kocht vijf jaar geleden online nog het radiowerk van Wim T Schippers, op cd, plus zijn tv werk op dvd. En voor de rest is het louter radio en podcast en wat ik al had hier.

 10. Mijn oude lp’s liggen gewoon op zolder. Met aftandse pick-up ;-) Voor een habbekrats koop je bij de kringloopwinkel andere exemplaren. Ik voelde me oud toen ik aan mijn dochter moest uitleggen wat een walkman was…
  Gewoon door blijven gaan met ademhalen, Paul, dan komt alles goed!

 11. Ik hoop dat de wereld wat sneller modern word zodat jij er ook nog van kunt genieten! Lp’s haha, dat is dus echt ruim voor mijn tijd, ik weet dat mijn opa en oma er nog 1 hadden staan maar die werd nooit gebruikt, zij draaide cd’s :)

 12. Wat seksuele geaardheid met muziek te maken heeft heb ik nooit begrepen. Zolang iedereen maar lekker in z’n vel zit en gelukkig is met degene van wie ze gelukkig worden. Laten we hopen dat het sneller goed komt met de wereld, dat dat u meneertje ouder wordt :p

  1. Met muzikaal talent heeft de geaardheid bar weinig te maken, het is voornamelijk van belang (geweest) voor de verkoopcijfers blijkbaar. Ik vond het mooi om te zien dat daarin nu een kentering te zien is. En ik luister gewoon naar alle muziek ongeacht de seksuele voorkeur van de artiest in kwestie, zolang er maar geen dreinerige beats in zitten.

   1. Het word tijd dat we stoppen met kijken naar hoe de persoon zich gedraagt, uitziet imif voorkeuren. Gewoon heerlijk genieten van muziek. Twijfel al een tijdje of ik maar eens vinyl zal gaan sparen. (Maar ben zo onhandig, haha)
    Heb wat muziek van Sam Smith opgezocht, klinkt mooi! Dankjewel :)