Joggingbroek

Elk geschiedenisboek beschrijft dat in Griekenland de wieg stond voor de westerse beschaving, ik voorspel alvast dat het einde van die beschaving begint in Ierland. Deze stelling durf ik te poneren sinds ik enkele weken in Ierland vertoeft heb. In elke uithoek van het eiland vind je voldoende stijlvolle kledingwinkels waar je, in theorie, een fatsoenlijke outfit kunt kopen. In theorie want, vanwege voor mij onbegrijpelijke redenen, kiezen de Ieren er massaal voor om in een slobberige joggingbroek de deur uit te gaan.

Ik hoor je denken: ‘Paul, jij hebt zelf ook weleens zo’n uitgelubberde joggingbroek aan?’ Ja, daar heb je gelijk in. Thuis draag ik regelmatig een joggingbroek. Bij voorkeur als ik alleen ben. Vrijwel nooit als mijn vriend, of andere mensen in de buurt zijn. Een uitgelubberde joggingbroek verandert ieder mens in een onaantrekkelijk, seksloos wezen. Daarom snap ik er niets van dat de Ieren ongegeneerd in zo’n outfit de straat op gaan.

Denk niet dat ik dit aftandse modefenomeen alleen gezien heb in een afgelegen achterstandswijk. De uitgelubberde joggingbroek draagt een Ier overal en bij elke gelegenheid. In Dublin’s Temple Bar hadden diverse mannen een joggingbroek aan tijdens een avond stappen. In Cork durfden vrouwen in zo’n armoedige joggingbroek de meest luxueuze winkels binnen te stappen. In Kilgarvan, en ik verzin dit niet, stuitte ik op een begrafenisstoet waar meerdere mensen in joggingbroek achter een doodskist liepen. Het absolute toppunt was in Derry waar ik in een restaurant bediend werd door een jongen in een zwarte joggingbroek. Het was geen Michelin-materiaal, maar zelfs in een middelmatig restaurant verwacht ik chiquer geklede bediening.

Voor iemand met een forser postuur die overstapt op een gezondere levensstijl, is het handig dat er sportkleding in XXL-formaat verkrijgbaar is. Maar iemand moet de Ieren uitleggen dat de joggingbroek of trainingsbroek met een reden zijn vernoemd naar sportieve activiteiten. Sportkleding voelt ontzettend comfortabel als compensatie voor de afschuwelijke lijdensweg die sporten nu eenmaal is. Het is nooit de bedoeling geweest dat sportkleding ook als comfortabele vrijetijdskleding fungeert. Een ontwerper streeft voor vrijetijdskleding meestal een betere uitstraling na, dan die van een verslonsde joggingbroek.

Hopelijk komen de Ieren snel tot het inzicht dat hun nationale klederdracht – de joggingbroek – voor de meeste gelegenheden volstrekt ongepast is. Anders raad ik sportfabrikanten aan om de verkoop in Ierland acuut stil te leggen. Een begrafenisstoet is ‘n verkeerd uithangbord voor welk sportief merk dan ook.

 

Gerelateerd

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

36 reacties

 1. Ja joh? Draagt iedereen ze? Wat erg inderdaad. Joggingbroeken zijn inderdaad verschrikkelijk en dienen alleen gebruikt te worden waar ze voor bedoeld zijn. En dan nog… zijn er leukere broeken te vinden.

 2. Het gaat mij niet eens meer op de joggingbroek maar meer om het feit dat iedereen hetzelfde aantrekt. Stel je voor dat iedereen overal in een pantalon gaat lopen, dit lijkt mij misschien minder erg maar ik vind het massa gebeuren erger.

 3. Goh, nooit geweten.
  Tja, in Nederland is de joggingbroek op dit moment een hype én in de mode. Je ziet ze overal hangen, de gewone of met een streep/band aan de zijkant. In Ierland is dat dus altijd mode ;-)

 4. Nou stenig mij dan maar alvast, want ik ga dus wel gewoon in die kledij naar de supermarkt toe. En ja, ik heb een broertje dood aan sporten, dus die broek dient hier puur een sloeberdoel.

 5. Haha, nooit geweten. Ergens wel een troost dat er landen zijn waar de mensen zich nog erger kleden dan in Nederland :) In Florida hebben ze er ook een handje van, wat slonzige kleding betreft, is mijn ervaring. Heb ze zelfs met krulspelden en in pyjama in de supermarkt gezien. Stiekem hou ik er wel van, moet ik bekennen. Maar zelf zou ik er in het openbaar niet zo bij lopen.

 6. Ik keek van het weekend ook achter tegen een joggingbroek aan, zo’n echte hippe waarbij het kruis op de knieën zit.. misschien wordt ik oud, maar het zag er daardoor gewoon dubbel zo erg uit als alleen uitgaan met een joggingbroek aan :(

 7. Oh horror, echt? Ik heb iemand op mijn Opa’s begrafenis al vuile blikken toegeworpen omdat hij in een vale jeans en vuile werkschoenen kwam aanzetten. Een joggingbroek had ik vriendelijk verzocht om te vertrekken.

  Overigens droeg ik de afgelopen maanden binnenshuis regelmatig een joggingbroek (ontzwangeren!) en je stelling wat betreft seksloosheid is juist. Je krijgt daardoor namelijk ook geen zin meer om je haar of make up leuk te doen, of om een hakje aan te trekken. Blij dat ik nu weer meer kleding pas en dat die joggingbroek te groot is geworden 😉

 8. Haha, wat prachtig omschreven, ik zie het voor me!
  Mij valt het niet echt op.
  Ik draag zelf altijd een joggingbroek onder mijn overall, maar zodra ze uitgaan, altijd meteen na elkaar, doe ik mijn spijkerbroek aan, of mijn pyjama.

 9. Zou het een seizoensgebonden-fenomeen zijn? Toen een vriendin een tijd terug naar Ierland ging, kwam die opmerkelijke kledingkeuze niet naar voren in haar reisverslag. Voor mij zijn een joggingsbroek en losse trui mijn ‘ik-ben-ziek-en-heb-geen-zin-om-me-écht-aan-te-kleden’-outfit. Dan nog moet ik al héél erg ziek zijn vooraleer ik me zo’n hang-dagje in comfy outfit permiteer.

 10. Mensen die overdag in sportkleding lopen, zijn over het algemeen van het meest luie soort. Ik houd nog een slag om mijn arm, haha ;-)
  Vreselijk, zo’n slobberbroek. Wel als je alleen thuis bent…
  Groetjes

 11. Ongelooflijk! Sommige trends zijn zo apart… hier lopen veel mensen in van die sportschoenen onder een nette broek. Snap ik ook niets van. Niet dat ik zelf nu zo modebewust ben (helemaal niet eigenlijk), zou ik toch mezelf kleden naar de gelegenheid…

 12. Wat mij vooral opviel toen ik er was, was het enorme aantal hele jonge moeders. Met niet 1 kind, nee, hele slierten kinderen.
  Maar dat wat jij nu schrijft, is zo mogelijk nóg beangstigender…

 13. Toch eens wat beter om je heen kijken in Nederland, ook hier lopen veel jonge knullen in slobberbroeken die verdacht veel op joggingbroeken lijken, en dat ze sexloos zijn wil ik tegenspreken, juist in dat soort broeken zijn “de jongetjes” uitstekend te herkennen ;-(

 14. Wat erg! Schaamteloos gewoon. Ik vind het ook apart dat de baas/bedrijfsleider van het restaurant dat accepteert. Mijn baas stuurt mij denk ik linea recta naar huis als ik in een joggingbroek aankom op mijn werk. Maar waarschijnlijk draagt die baas er zelf ook een.

  Aan de andere kant vraag ik mij af of de Ieren het alleen doen. Ergens is het in Nederland ook een trend geworden om sportkleding als gewone kleding te dragen. Een paar sneakers onder een spijkerbroek snap ik nog wel. Maar ook hier draagt men die spijkerbroek met sneakers naar een bruiloft of begrafenis. Iets wat ik ook nog steeds onbegrijpelijk en onbeschoft vind. En wat eigenlijk weer een andere discussie is.

 15. Nee, bij een begravenisstoet? Ja, ik geloof je, maar dat is echt not done! Van het restaurant ook niet, tijd om Gordon Ramsey erop af te sturen ;-)

  Ik ga ook weleens in joggingbroek de supermarkt in, maar deze is wel nog in shape, lol, en dan kom ik ook net van trainen af, gezien ik mijn sportkleding wel vaak al van tevoren aan trek en gewoon zo heen en weer ga, kleine stukjes en fysio therapie, en ja als ik er dan vandaan kom, wil ik ook nog weleens meteen even doorfietsen, maar ik let er wel degelijk op of de joggingbroek nog goed oogt, anders gaat ie inderdaad op de stapel, alleen voor thuis als ik ga huishouden of zo, hahaha

  Overigens ben ik het afgeleerd om een joggingbroek aan te trekken, ik draag tegenwoordig een maxi jurk in huis als ik wil ontspannen, met ene vest, staat meteen netter als de postbode een pakketje af komt leveren al dan niet voor mijzelf, vaker nog voor de buren, hahaha

  X