IJsblokjes

Af en toe lees je een nieuwsartikel dat zo verbijsterend is, dat je er even van moet bijkomen. Onthutst was ik toen ik in de Volkskrant een artikel had gelezen met ‘IJsblokjes van de Noordpool voor de skybars van Dubai’ als schokkende titel. ‘Dit kan niet waar zijn,’ dacht ik nog maar het stond echt zwart op wit in de krant.

‘Versleep ijs van de Noord- of Zuidpool naar plekken op de aarde waar behoefde bestaat aan drinkwater,’ luidt de eerste zin van het artikel. Ergens klinkt dat als een charmant idee, als je je bedenkt dat er ijs wordt gebracht naar mensen met hongerbuikjes, levend middenin een droge woestijn in Ethiopië of omstreken, waar nauwelijks drinkwater te vinden is. Alleen daarna rept het artikel alleen nog over het verslepen van ijs naar luxueuze cocktaildrinkers in Dubai. Het is blijkbaar een enorme sensatie als het ‘knettert’ wanneer je een drankje uitschenkt over het blokjes van kristalhelder gletsjerijs.

Na die woorden klinkt het opeens als een oplossing voor een luxeprobleem, want in die gebieden waar water werkelijk schaars is, staan geen wolkenkrabbers met een bar op de bovenste verdieping. De redenatie achter de export van het gletserijs is sowieso discutabel. Volgens lokale bestuurders in Noorwegen smelten de gletsers door de opwarming van de aarde toch, dus dan kun je het ijs net zo goed verkopen. Het klinkt nog verwerpelijker als je je bedenkt dat de ene oliestaat (Noorwegen) de ijsblokjes exporteert naar een andere oliestaat (Dubai). Zij hebben als olie-exporteurs al genoeg klimaatverandering op hun geweten, lijkt me. ‘Hoeveel drank – met knetterende ijsblokjes natuurlijk – deze wanbestuurders op hadden toen zij aan de borreltafel dit wanstaltige exportproduct bedachten,’ vroeg ik me af.

Voordat ik doorsla in het overdenken van allerlei doemscenario’s over de toekomst van de mensheid op deez’ aard, treedt er meestal een calimerocomplex bij me op. ‘Zij zijn groot en ik is klein, en da’s niet eerlijk,’ zegt het kleine, zwarte kuikentje beteuterd in die tekenfilm. Ik troost me met de gedachte dat ik als individu een steenrijke oliesjeik, die graag een knetterend ijsblokje in zijn whiskey wil, nooit kan tegenhouden. En sus mijn geweten met argumenten als dat ik aan afvalscheiding doe, een hybride auto rijdt en vegetariër ben. Met mijn minieme bijdrage red ik ook amper een ijsblokje. Na zoveel slecht nieuws was ik toch toe aan een borrel. Zonder ijs.

Gerelateerd

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

24 reacties

 1. Hoe is het mogelijk he? Ik kan er niet bij met mn verstand. Ik vraag me af, doen ze dit dan om aandacht te krijgen. Misschien zo te laten zien dat geld boven de wet, normen en waarden staat? Of zijn ze echt zo dom? Ach. We zullen het waarschijnlijk nooit begrijpen.

 2. Vind het vooral bizar dat er op deze aarde van alles word geregeld voor mensen met veel te veel geld en veel te veel bizarre wensen maar dat er voor mensen met niks zo weinig word klaar gespeeld

 3. Tja, zolang wij aardolie uit Dubai en omgeving importeren terwijl de getijden hier gratis stromen, zoals ook de wind hier bijna altijd waait, of de zon heel vaak schijnt blijft het een vreemde wereld.

  Mooi blog!
  Proost?

  Vriendelijke groet,

 4. Wat een onbezonnen idee en Dubai doet er natuurlijk aan mee want centen genoeg en lekker decadent … waar zijn ze mee bezig? Het is te hopen dat de Noorse afdeling van het Wereldnatuurfonds dit achterlijke plan tegen kan houden.

 5. tsja, dagelijks wordt er meer ingevlogen dat er op eigen bodem groeit
  En andersom.
  Zonder export geen BNP heb ik wel eens horen zeggen.
  En geld kent geen grenzen….

 6. Mensen weten van gekkigheid niet meer hoe luxueus ze moeten doen om nog op te vallen. Normaal gesproken zal het me jeuken op drie dingen na: als iets ten kosten van kinderen, dieren of de natuur gaat. Dat laatste is zeker in het geding…
  Wij zijn in ieder geval goed bezig. Hopen dat de “asocialen” vreselijk last van hun karma krijgen.

 7. Als het ijs toch smelt door de opwarming, waarom gooien ze dan hun eigen ruiten in? IJs exporteren zorgt voor meer uitstoot, vervuiling, opwarming etc. en de hoeveelheid ijs wordt alleen maar minder. Lijkt me dan geen lange termijn geldbron…

  Sowieso is het een beetje krom, maar we hebben het dan ook over Dubai

 8. Het blijft verbazingwekkend hoe bizar de mensheid soms toch bezig is.
  Dagelijks sterven er mensen door gebrek aan voorzieningen en aan de andere kant is er een luxe die alle grenzen overschrijdt.