Hygge

Als een boekhandel drie hoge stapels boeken over het Deense fenomeen hygge uitstalt, dan is er een nieuwe hype geboren. Voor de verandering liep ik eens voorop bij het spotten van deze trend. Mijn vriend heeft familie in Kopenhagen, en ik ben al jaren verrukt door hun knusse huizen, gevuld met strategisch geplaatste kaarsen, planten en designmeubels. Elke terugreis naar Nederland vulde ik met het plannen van onze emigratie naar Denemarken.

Hygge heet dus dat gelukzalige gevoel dat ik ervaar bij onze Deense familie. Geen idee hoe je het uitspreekt maar het boek geeft de volgende definitie van hygge: ‘een omhelzing zonder elkaar aan te raken’. In de praktijk komt het neer dat je je richt op het creëren van sfeer en het maken van mooie herinneringen. De benodigdheden zijn kaarsen, kussens, wollen truien met Scandinavische motiefjes en veel vrienden. En daar word je aantoonbaar gelukkiger van. Dat blijkt uit wetenschappelijk onderzoek van The Happiness Research Institute (een soort gezellige Deense evenknie van het Centraal Bureau voor de Statistiek). Deze authentieke Deense kunst van leven heeft een optimistische kijk op dingen. Zien we in Nederland de belastingen als iets dat je het liefst ontduikt, beschouwen de Denen het als het aanschaffen van levenskwaliteit. Een investering waar je wegen, riolering en een verzorgingsstaat voor terug krijgt.

Het boek bevat een handig hygge-manifest. Zo gaat regel 4 over gelijkheid in de huishouding. ‘Doe karweitjes samen,’ adviseert de schrijfster. Ik denk dat mijn levensgeluk er op vooruit gaat als mijn vriend voortaan helpt om zijn borstharen uit het douche-putje te pulken. Essentieel in tijden van verkiezingen is de regel over wapenstilstand: ‘Geen gedoe. We hebben het een andere keer wel over politiek.’

Verder schrijft het boek voor dat je veel geurende taarten bakt, liefst in grote gezelschappen. In het weekend kook ik vaak met vrienden. Mijn voorliefde voor hartige taarten lijkt me helemaal in de hygge-trend passen. Al jaren zoek ik een geschikt argument om de ongezellige halogeenverlichting uit onze woonkamer te verjagen. Laat dit handboek nu net kaarslicht aanbevelen voor een warm en huiselijk gevoel. De door mijn vriend zo geliefde, en de door mij gehate, open haard mag dan blijven. Een open haard staat namelijk hoog op het lijstje van hyggeligheid.

Ik zie potentie om ons Nederlandse huis hyggelig te maken. Het is een kwestie van wat extra kussens en kaarsen kopen, en het bellen van de schoorsteenveger.

Gerelateerd

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

31 reacties

 1. Ik kom hier op jouw blog terecht door een reactie die je achterliet bij ‘Zwartraafje’. Het toeval wil dat ik zonet ook een leuk boekje rond Hygge heb gekocht. Het is engelstalig en volgens de auteur dien je het woord uit te spreken als Hue-ga. Het leven kan zo simpelweg gezellig zijn :-).

 2. Ik heb het boek nog niet gelezen maar van wat ik ervan heb opgevangen lijken het wel allemaal dingen die mij gelukkig maken. Sfeervolle verlichting, samen zijn met vrienden, een huis dat naar lekker gebak ruikt, …

 3. Het is ook maar net wat je gelukkig maakt. Nederland staat anders bekend om zijn gezelligheid. Ik weet ook niet hoe ze dat meten, aantal kroegjes per inwoner of zo. Ik vind Denemarken wel oke, meer ook niet.

 4. Wij hebben een nephaard en die vind ik toch verdomd gezellig (-: Aan kussentjes daarentegen doe ik niet. Die zitten/liggen altijd in de weg. Mijn man is van de sfeerverlichting, dus we zijn goed bezig.
  Denemarken staat met stip op mijn vakantielijstje…

 5. Doen als je daar happy van wordt, de open haard héb ik maar ik moet niet veel hebben van overal kaarsen en kussentjes, veel te rommelig.. Ik mopper dan weer niét op de belasting en vat dat tamelijk “hygge” op én we doen veel samen, me dunt dat ik toch redelijk trendy ben;-)

 6. Het is echt een nieuwe hype aan het worden, ik hoor het woord ineens overal voorbij komen. Ik heb begrepen dat Denemarken erg duur is, we hadden op de camping een Deen tegenover ons staan met een huil kind, ik vergeet die mensen nooit meer. Op dat moment hadden zij geen hygge kan ik wel melden ;)

  1. Er staan natuurlijk ook dingen in die tegen je gebruikt kunnen worden. Ik weet niet hoe de takenverdeling bij jou thuis is, maar dat geldt natuurlijk ook voor karweitjes in de tuin of de garage.

 7. Ah ja! Wat fijn dit artikel. Ik kreeg laatst een nieuwjaarswens uit Denemarken toegestuurd en ik ging er voor het gemak maar vanuit dat hyggelig gelukkig betekende. Het is dus wel iets meer dan simpelweg gelukkig. Supertof om te weten. Thanks!

 8. Hahahahahaha ja dat klinkt gezellig die hygge, schrijf ik het nu goed? Persoonlijk word ik vaak erg gelukkig van zowel even een bezoekje van deze of gene, maar word het ook snel weer zat, ook op bezoek gaan, ik DOE namelijk graag dingen en het punt met bezoek hebben of gaan, is toch dat men vind dat je niet moet haken, of breien, of andere hobby’s zijn nog lastiger om uit te voeren als je samen bent, lol…

  Dus uhm, op zijn tijd samen zijn prima, maar ik heb ook ‘lucht’ nodig, en de belastingen, ja natuurlijk is dat zo, het is alleen hoe Nederland ermee omgaat, het eerst geven voor ze berekenen en dan dikke vette aanslagen achteraf sturen, omdat je of men er toch geen recht op had, ken er nu alweer twee gezinnen die nu in de dikke shit zitten dankzij…. , ik bedoel maar ;-)

  X