Hemelvaartsdag

Ik schrijf dit stukje op een zonnig terras op deze vrije Hemelvaartsdag. ‘Dan heb je niets te klagen,’ denken de meesten van jullie vast. Toch is dat precies wat ik nu ga doen. Vanmorgen was ik het liefst vroeg opgestaan – inderdaad, ik heb uitgeslapen – om naar kantoor te gaan. Maar het kantoor is dicht vanwege deze ‘feestdag’.

Als je vandaag aan nietsvermoedende passanten vraagt wat we vandaag vieren dan wed ik dat het gros je het antwoord schuldig blijft. Natuurlijk met een beetje associëren op het woord Hemelvaartsdag komt men een eind. Een minderheid gaat nog naar de kerk. Alleen omdat ik vroeger verplicht naar de zondagschool ging, ben ik geïndoctrineerd met de wetenschap dat op deze dag Jezus ooit is opgevaren naar God. Dat gedenk ik dus in een heidens café dat Duvels op de kaart heeft staan. Anderen hebben de malle traditie om op Hemelvaartsdag te gaan dauwtrappen. Misschien fietste Jezus destijds ook naar de hemel, je weet het niet.

Deze gedachtekronkel gaat natuurlijk op voor alle christelijke feestdagen. Er is een jaarlijkse aflevering van The Passion nodig om ons te herinneren aan de oorsprong van Pasen. Pinksteren is voor de meesten gewoon een lang weekend vrij. Met als facultatieve activiteit om je zonden te overdenken op de meubelboulevard. En ik heb zoveel Goede Vrijdagen. Er is weinig voor nodig: een productieve werkdag gevolgd door een fijne avond met vrienden.

Logisch dus dat er jaarlijks – ergens tussen Pasen en Pinksteren – een discussie oplaait over het inruilen van de christelijke voor nationale feestdagen. Ik ben er geen uitgesproken voorstander van. Neem Koningsdag, ik geloof net zomin in het Koninklijk Huis als in God. Er zijn ideeën om op 29 maart de invoering van de grondwet te vieren. Volgens mij maakt iedereen maakt gebruik van de vrijheid van meningsuiting. En op ongelegen momenten confronteren Jehova Getuigen mij aan de voordeur met de vrijheid van godsdienst. Daar heb ik dus geen extra feestdag voor nodig.

Het liefst ruil ik alle christelijke feestdagen in voor feestdagen naar keuze, die je op elk gewenst moment mag opnemen. Dat mag natuurlijk op Hemelvaartsdag. Ook vind ik dat iedereen die het volhoudt om een maand te vasten, het verdient om vrij te krijgen voor het Suikerfeest. Alle ‘zondaars’, zoals ikzelf, die krijgen vrij om uitbundig de Gay Pride te vieren. Of zomaar, op een willekeurige zonnige dag, het leven te vieren met het drinken van een Duveltje op het terras.

Gerelateerd

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

19 reacties

 1. Dat heidense gegoochel met eieren was er voordat de Kerk besloot Pasen te gaan vieren. Ik heb mijn christelijke educatie ook gehad en met de kennis ben ik wel blij omdat je veel dingen (bijv. in de kunst) beter begrijpt.
  Mensen willen die verplichte feestdagen niet opgeven. Ze hebben er zoveel gemak van. Maar gewoon blijven hopen!

 2. Voorstander! Het lijkt me heerlijk om zelf die vrije dagen in te kunnen plannen in plaats van op vooraf opgelegde dag. Al is het maar om een keer naar de efteling te gaan zonder twee uur in de rij te hoeven staan ;-)

 3. Ik ben er wel een voorstander van. Ik ben er ook een voorstander van om geloofspartijen zoals GristenUnie, CDA, SGP (maar ook Denk) uit de politiek te bannen. Religie hoort niet in politiek thuis. Je gaat toch geen land besturen op basis van een verzonnen vent op een wolk?

 4. Ja ach, mij maakt het niet zoveel uit, ik profiteer gewoon mee van de vrije dagen haha. Het enige wat ik wel vind is dat het meer over het jaar verspreid zou mogen worden. Zelfde geld voor de vakanties.

 5. Ik zat gisteren toevallig in de kerk. En dat vooral voor mijn man en schoonvader in verband met een misintentie voor mijn overleden schoonmoeder. Ik denk dat er 50 mensen in de kerk zaten. Er kunnen er met gemak 800 in. Toch wel triest, die leegloop. Hoe begrijpelijk ook.

  Wat mij betreft zou 5 mei een feestdag moeten zijn omdat dat volgens mij een dag is die echt kan verbinden. Verder maakt het me niet zoveel uit eigenlijk.

 6. Wat grappig. Ik had een Amerikaanse op bezoek. Die vroeg dus waarom we vandaag allemaal vrij waren in Nederland. Ik vertelde haar dat het Hemelvaartsdag was en wist toevallig wel uit te leggen waar dat voor stond. Nu is Amerika een op en top Christelijk land (als ik een euro zou krijgen voor iedere ‘As a good Christian’, had ik daar mijn zakgeld tijdens het reizen terug verdiend), maar de Engelse benaming Ascension Day zei haar niet eens wat. En daar leverde dat al helemaal geen vrije dag op. Toen kwam ik ook op het punt dat we hier dus veel Christelijke feestdagen hebben en ik dit behoorlijk achterhaald vind. Ja, natuurlijk is het fijn om vrij te zijn. En dat van Pasen en Pinksteren komt wel overeen met de rest van de wereld. Maar Hemelvaartsdag? Maar goed, ik heb er ook niets op tegen dat we gewoon die dag aanhouden als nationale feestdag. Niet alles hoeft veranderd te worden. Het hoort gewoon bij Nederland. Net zoals zeuren :)

  1. Nou ja zeg, je vindt mijn mening dus gezeur ;-) Leuk hè, om eens vanuit andere culturen te horen hoe zij omgaan met Hemelvaartsdag. En qua vakantiedagen hebben we in Nederland niets te klagen ten opzichte van Amerika!

 7. Ik wordt een beetje moe van alles dat in Nederland op de schop moet.
  Ik wordt in de tram als “beste reiziger aangesproken”uit de speaker, nou ik ben hun “beste”niet en vond helemaal niets mis met dames en heren Al dat gezeur!

  1. Ik vrees dat er een gapend generatiekloofje is tussen jou en mij! Zelf vind ik dat we erg traag zijn in Nederland met dergelijke veranderingen. Vakbonden, christelijke feestdagen, pensioenleeftijd, het is allemaal onhoudbaar als je het mij vraagt.

 8. Ik ben bang dat het er voorlopig niet van komt Paul, die vrij in te vullen snipperdagen. Die lange weekeinden laat de Nederlander zich niet zomaar afpakken, ook al vervelen ze zich zo dat ze naar meubelboulevard en tuincentrum trekken.
  Suikerfeestdag erbij, ja graag, lekker.