Freakshow

Je telt tegenwoordig niet meer mee zonder uitgesproken mening over genderneutraliteit. Afgezien van wat nieuws over Noord-Koreaanse kruisraketten en tweets van Trump, lijkt de media nergens anders meer over te schrijven.

De eerste ophef ontstond toen de Nederlandse Spoorwegen besloot om voortaan genderneutraal de omroepberichten te openen met ‘beste reizigers’. Ik zag er persoonlijk geen kwaad in, maar ik was duidelijk in de minderheid. Onder 411 Telegraaflezers op Facebook is het gedeelde gevoel dat je er als ‘normale hetero’ niet meer bij hoort. Meestal gevolgd door een verontwaardigde uitroep in de trant van ‘we zijn geen kleine kinderen’.

Toch is ook voor kleine kinderen genderneutraliteit actueel, want de HEMA verwijdert binnenkort alle geslachtsaanduidingen van kinderkleding. Het warenhuis houdt overigens gewoon roze rokjes en blauwe broekjes in het assortiment. ‘Geweldig’, dacht ik, ‘mogen kinderen eindelijk dragen wat zij mooi vinden’. Toen ik de reacties van 700 AD-lezers doornam op Facebook, bleek het gros ronduit negatief te zijn over deze verandering. Zij denken aan complottheorieën van ‘spreadsheet-managers’ met een geheime missie om ‘alle jongens in mietjes te veranderen’. Of meisjes in tomboys. Big deal, denk ik dan. Regenkleding is al jarenlang ‘genderneutraal’. En ho maar dat daar iemand zich druk over maakt.

In al mijn naïviteit dacht ik dat genderneutraliteit draaide om het vieren van diversiteit. Hoera, een man met nagellak! Yes, een vrouw met legerkistjes aan! Een soort van ultieme emancipatiebeweging, voor iedereen die zichzelf wil zijn. Maar een sympathiek initiatief voor genderneutrale toiletten, dat leidt meteen tot een collectieve woede-uitbarsting. ‘Omdat er een paar mensen met zichzelf in de knoop zitten, en niet weten wat ze willen aantrekken als ze wakker worden, passen we daarop de hele maatschappij aan’, schrijft ene Richard. Daar heeft hij misschien deels een punt. Ongeveer 1 op de 250 mensen identificeert zich als transgender. En een deel van hen identificeert zich als volledig man, dan wel vrouw. Hoeveel mensen voelen zich dan zowel man als vrouw, of iets ertussenin?

Wat mij steekt aan deze discussie, is dat iedereen graag aapjes kijkt als er een hermafrodiet in het panel van Ranking The Stars zit. En ze vinden het razend interessant dat er een transgender met dwerggroei meedoet aan Arie & De Kleine Mensen. Iedereen houdt van een freakshow. Zolang zo’n ‘freak’ maar geen gelijke behandeling gaat eisen, want dan is de wereld ineens te klein.

Voorlopig kies ik ervoor om over het hele genderthema neutraal te blijven.

Dit stukje schreef ik voor Gay.nl

 

Gerelateerd

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

21 reacties

 1. Het is me nog nooit opgevallen dat er een label in zit waar dat op staat. Ga me er dus ook maar niet druk over maken dat ze ‘m eruit gaan halen. Ik vind het allemaal best. Laten we vooral doen waar we zin in hebben, en ons niks aantrekken van labeltjes.
  Mijn zoontje draagt trouwens spaghettibandjes. Niet om een statement te maken hoor, maar gewoon omdat ik te lui en te zuinig was om nieuwe rompers te gaan halen. Haha!

 2. Ik ben het met je eens, ik dacht ook, kennelijk heel naïef, dat “genderneutraal” iets positiefs was. En dat de term eigenlijk suf is, omdat een heleboel dingen geen gender nodig hebben. Ik bedoel, welke plee klaagt er over dat er een vrouwenbips zit op een mannenbril, of een transgenderbips op een vrouwenbril of welke combi je maar bedenken wil. Die keramieken pot zal het werkelijk aan een willekeurige bips oxideren welke bips zich op zijn (of haar, of het, of….) brilleke plant.
  En waarom kan eenieder niet dragen wat ie leuk vindt? Waarom moet er overal een labeltje op of in? En als die labels dan wat nuttigs te melden hadden (bijvoorbeeld de werkelijk maten van het kledingstuk enzo), dan had je er tenminste nog wat aan!

  Persoonlijk vind ik “genderneutraal” een jeukterm, maar het gedachtegoed erachter ben ik voorstander van ;)

 3. De freakshows waar je het over hebt kijk ik nooit, ik heb daar geen idee waar je het over hebt eigenlijk haha.
  De gender neutrale kleding bij de Hema vind ik eerlijk gezegd een beetje overdreven. Als het doel is dat iedereen mag dragen wat hij of zij wil, dat kinderen dat nu eindelijk mogen/kunnen, dan is er vooral iets mis bij de ouders die iets niet kopen omdat er een label in hangt wat zegt: jongen/meisje, wat mij betreft. Als ik een jongens shirt wilde dragen kreeg ik dat gewoon van mijn moeder. Die keek niet naar labels. Ik had bergen jongens Lego omdat barbies me niet boeide. Jezelf kunnen zijn heeft wat mij betreft niets te maken met kleding labels. Verder zijn jongens en meisjes nou eenmaal verschillend. Ik word graag aangesproken als mevrouw, ik ben nou eenmaal vrouw. Beste reiziger, beste mens, ik vind het eerlijk gezegd allemaal wat te ver gaan en het een beetje op een hype lijken.

 4. Ik heb slechts een paar dingetjes in deze discussie meegekregen maar als ik het zo lees heb ik geen idee wat ik er van moet denken en eigenlijk wil ik er ook niets over moeten denken. Geen mening dus, neutraal.

 5. Ik hoop dat ik geen problemen krijg als ik liever “mevrouw ” blijf , dan mag van mij een man best een BH dragen. Ik weet niet wat er mis is met “dames en heren” en “jongens en meisje” wát een kolder allemaal. Wie niet als mevrouw of meneer aangesproken wil worden door mij mag zelf zeggen hoe hij/zij dan wél aangesproken wil worden. Ik kies dus toch voor mevrouw.

 6. Ik heb nooit in het meisjesplaatje gepast. Jurken en rokjes vond ik vreeslijk. Hutten bouwen wilde ik en in bomen klimmen. Mijn ouders konden dat toentertijd niet accepteren.
  Zodra het kon deed en droeg ik waar ik zelf zin in had. Een hele verademing. En dat gun ik iedereen: jezelf kunnen zijn!

 7. “…. dat je er als ‘normale hetero’ niet meer bij hoort.” Maar wat is dan een normale hetero. Is niet iedereen gewoon mens en heeft iemand labeltjes bedacht, hetero, homo’s, trans … Ert. In de geleidende schaal twijfel ik of je kan spreken van normaal, alsof er een gemiddelde hetero is. Heel bijzonder.

  Wat ik wel jammer vindt: ik liep laatst met een vriend over een Franse markt op zoek naar een hoed. Eigenlijk zocht hij een hoed met zo’n enorme rand, zo één met een stempel “hoed voor vrouwen”. De drempel was te groot om deze te kopen. Naderhand denk ik er over na… Wie heeft bedacht dat dat niet kan?

  1. Ja, het verhaal van de hoed is inderdaad geprogrammeerd gedrag. Daar komt nou precies genderneutraal opvoeden vandaan (dat is de huidige rel in de media). Meisjes en jongens zo min mogelijk voorschrijven maar hen stimuleren om zowel met een bal of pop te spelen. Juist om te voorkomen dat zij door de opvoeders in vastgeroeste rolpatronen gedrukt worden.

 8. Ik begrijp dus echt met de beste wil van de wereld niet waar al die mensen zich druk om maken. Wat maakt het uit of er in een shirtje staat ‘voor kinderen’ of ‘voor meisjes’ of ‘voor jongens’? Je kunt toch nog steeds doen wat je zelf wilt/belangrijk vindt? “If you’re against gay marriage, don’t marry a gay person”… met iets andere formuleringen overal inzetbaar. Waarom hebben zo ontzettend veel mensen zo’n last van zendingsdrang?

  1. Tja, Fem, dat vinden jij en ik, want ik denk daar precies zo over. Aan de andere kant zijn er wat mensen die zich hierdoor bedreigd voelen. De wereld verandert, vertrouwde dingen als Zwarte Piet verdwijnen, en dit is dan de zoveelste aanpassing. Mijn onderzoekje op Facebook onder krantenlezers was zeer verhelderend. Het typische was dat het niet eens alleen om ouderen gaat, maar ook veel jongeren erg geirriteerd reageren op wat genderneutrale kleding.