Flow

Soms voel je instinctief aan dat een bepaald tijdschrift niet voor jou bedoeld is. Dat heb ik als homoseksuele man logischerwijs met de Playboy. Maar ook met bladen als Flow en Happinez.

Ondanks de afbeelding van het Bhudda-beeld dat maandelijks op de cover van Happinez staat, word ik erg onrustig als ik het blad ergens tegenkom. De tenenkrommende spelfout die standaard elke cover ontsiert, leidt me telkens ernstig af. Ik vraag me af waarom er een onjuiste spelling van ‘happiness’ op de cover staat. Pasten er geen twee s’en op de cover? Of vond de vormgever deze verbasterde spelling moderner aandoen? Ik zie er vooral een gemene marketingtruc in: eerst mensen hevig met een spelfout te irriteren, zodat er daarna ineens een urgente behoefte ontstaat aan een tijdschrift om weer zen van te worden.

Vorige maand zag ik in de boekhandel dat de Flow een nieuw weekblad introduceert.’Waarom niets doen zo goed voor je is’ stond er op de eerste cover. Omdat ik nooit te beroerd ben om vervelende taken uit te stellen en lekker niets te doen, wilde ik daar graag het antwoord op weten. Dus kocht ik voor het eerst een Flow.

Ik verwachtte pagina’s vol tips om niets te doen. Verwarrend genoeg, waren de eerste pagina’s bedoeld om per dag een to-do-lijst op te stellen. Een paar bladzijden verder stond een weeklijstje om te noteren met wie je gaat afspreken en wanneer je gaat sporten. Dat kwam op mij nogal actief over. Eigenlijk bevatte de Flow Weekly slechts 5 inzichten over nietsdoen. Met als belangrijkste advies om met multitasken te stoppen. In de wereld van de Flow is het doen van slechts één ding tegelijkertijd dus hetzelfde als niets doen.

Op de andere pagina’s van de Flow stond vooral niets. Het was geen drukfout maar bewust de bedoeling, bleek uit toelichting van de bedenkers van de Flow Weekly. Omdat je ‘zo blij kunt zijn met een nieuw notitieboekje’. Daarom bevat het blad vooral heel veel lege pagina’s. ‘Ruimte om je eigen dingen in op te schrijven,’ noemen ze dat in de Flow eufemistisch.

Ik verveelde me verder ernstig tijdens het doorbladeren van de Flow Weekly, iets dat me bij andere bladen maar zelden overkomt. Volgens de Flow is dat helemaal niet erg: ‘de mooiste dingen ontstaan als je je durft te vervelen,’ schrijven ze. Daar hebben ze natuurlijk helemaal gelijk in. Mijn intense verveling heeft dit stukje opgeleverd.

Gerelateerd

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

40 reacties

 1. All of humanity’s problems stem from man’s inability to sit quietly in a room alone zei iemand die slimmer is dan ik. Maar om een half leeg tijdschrift te verkopen is wel erg makkelijk. Ik kocht vroeger nog wel eens een Men’s Health of Playboy (tegenwoordig écht voor de artikelen). Ik voel me vaak een beetje beetgenomen door de enorme hoeveelheid reclame die erin zit.

 2. Jaaaaa! Ik dacht altijd dat ik de enige was. In het begin vond ik de Flow nog wel ‘leuk’. Maar nu erger ik mij aan het feit dat er in elk nummer wel in vermomde termen staat dat ik pas leuk ben als ik een creatieve hobby heb, in een caravan woon of mijn job opzeg om schapen te gaan houden.

 3. Happinez ken ik niet anders dan van in de schappen bij de Primera enzo! Van de Flow heb ik zelfs nog nooit gehoord en na jouw logje lijkt dat me niet zo’n probleem;-)
  Maar er is beslist wel een doelgroep die zó in flow is dat ze graag grof geld neerleggen voor lege blaadjes!

 4. Voor zover ik weet is ‘Flow weekly’ vooral bedoeld als een schriftje, en als je een abonnement neemt heb je dus elke week een nieuw schriftje waarin je je dingen kan opschrijven en in plannen.
  Ik koop dan liever gewoon een mooi notitieboekje, om eerlijk te zijn :P Vind het allemaal nogal rommelig om het in zulke schriftjes te schrijven!

  Nu weet ik niet of de ‘gewone’ Flow wel iets voor je is, maar die is in elk geval heel anders dan de Flow weekly schriftjes!

 5. Happinez, heb ik een keer gekocht en ging toen over magische krachten van stenen. (een beetje kort door de bocht gezegd, maar je snapt waarschijnlijk wat ik bedoel.)

  Flow daarentegen vind ik wel heel leuk. Al zijn de artikelen meestal niet zo interessant, maar al die gratis (al betaal je daar natuurlijk ook voor) papiertjes, tekeningen, posters etc. vind ik dan wel weer heel erg leuk.

  Flow weekly heb ik één keer gekocht. Echt geweldig vind ik het niet, een euro is natuurlijk niet veel. Maar als ik Flow Weekly niet koop dan kan ik me elke 2 weken een worstenbroodje aanschaffen en tja… Ik moet prioriteiten stellen… (en worstenbroodjes staan redelijk hoog op mijn prioriteitenlijst)

 6. Hier een Flow ‘fan’ van het eerste uur dus ik ben blij dat ze het blad maken. De weekly is ook meer een notitie- en verzamelboekje voor wat je die week hebt gedaan of wil doen. Bevat daardoor ook haast geen tekst omdat je het zelf hoort in te vullen Blad zelf is heel anders en bevat veel interessante teksten. Jammer dat het je zo tegen viel.

 7. Die verveling die je opdeed door Flow Weekly heeft wel een tof stuk tekst opgeleverd! Alleen daarom zou ik het boekje braaf kopen, maar dan eindigt die euro vast niet in huize MetroPaul he.
  Stiekem ben ik een grote Flow fan, maar echt lezen doe ik het zelden. De kleuren &patronen zijn leuk om met het kleinste zusje te knutselen en zo nu en dan staat er wel een aardig artikeltje in.
  Als ik echt iets wil lezen, kies ik op Blendle iets uit. Dat is tenminste wel de centen waard!

 8. Het enige blad/tijdschrijf wat ik altijd wou lezen was Sci-Fi Now maar die werd na een paar keer alweer stop gezet helaas. De Flow, daar heb ik ook niks mee. Vind het vooral een vrouwen ding..

 9. Dat komt omdat Inez van Oord het blad bedacht heeft, en haar voornaam in de titel wilde verwerken. Vandaar: Happinez.
  Zelfs word ik ook onrustig van het blad. Er staan zoveel “goede dingen” in die je kan doen, om jezelf “te verdiepen” of om “rustiger te worden in je hoofd.” Laat me met rust, denk ik dan altijd knorrig.
  Van de Flow heb ik drie nummers als proefabonnement genomen. Zonde van mijn tijd en geld!
  En de playboy? Die lees ik uiteraard ook niet :-)

 10. Ik word zelf altijd wel vrolijk van de Flow en Happinezz, van die laatste iets minder omdat de artikelen me niet altijd weten te raken, maar als ik ‘iets’ ergens uit probeer te halen (optimisme, een vrolijk gevoel, een idee om met mijn interieur uit te proberen) dan weet ik dat wel uit de 6- of 8-wekelijkse Flow te halen. Notitieboekjes heb ik voldoende, die sla ik over ;)

 11. Ik was echt blij toen ik jouw mening over die Happinez las. Het bladje heb ik nog nooit in mijn handen gehad, doordat ik gewoon de kriebels van die drukke covers krijg. Het nodigt me echt totaal niet uit om er in te bladeren.

  Niets doen is jammer genoeg een talent waarover ik niet lijk te beschikken. Die ‘rustdagjes’ die je af en toe eens zou ‘moeten’ inplannen’ zijn dan ook niets voor me. Zodra ik eens even met niets bezig ben begin ik immers over van alles en nog wat te piekeren.

 12. Maar als je niets wil doen, dan heb je daar toch ook geen tips voor nodig, want tips suggereren toch dingen de je kunt doen?

  “Happinez” vind ik overigens ook heel erg. Net als “kidz” en dat soort dingen, WAAROM wat heeft de S dat de Z niet heeft?!

 13. Na het lezen van de Flow voel je misschien vooral weer happiness bij het lezen van de Happinez. Of het dan opzet is of niet is een vraag die overblijft.
  Ik vind tijdschriften zelden leuk en lees ze dus ook niet. Zelfs in de wachtruimte van een tandarts kan ik rustig blijven zonder van de stapel tijdschriften te lezen :)

 14. Leuk geschreven haha! Ik vind de Happinez echt verschrikkelijk. Ookal zal ik dit tijdschrift nooit net zo erg vinden als roddelbladen. Brrr, haha! Flow Weekly vind ik ook weinig aan (inderdaad veel te veel lege pagina’s), maar de gewone Flow vind ik eens in de zoveel tijd wel leuk :)

 15. Hahaha lege pagina’s en wel de volle pond betalen zeker ;-)? Ik ken De bladen wel maar heb ze nog nooit gelezen. Mochten ze ooit bij de wachtkamer van de tandarts liggen dan wil ik er wel inkijken denk ik. Kopen zal ik nooit doen.

 16. Hahaha. Leuk stukje weer Paul.
  Ik kan ook werkelijk Niks met deze 2 bladen. ( met meer bladen wel niet maar da’s een ander verhaal)
  Ik raak al geirriteerd bij het zien van de covers en zou me bij de Flow nogal bekocht voelen als ik wat koop om te lezen en vervolgens de helft van het tijdschrift leeg is.
  Dan kan ik op de een of andere manier niet meegaan in die flow ofzo…

  1. Klinkt misschien heel gek, maar ik koop dus echt een blad om er in te lezen. Dus dan verwacht ik ook dat er wat geschreven artikelen in staan. Dus het maandmagazine van de Flow gaat geen kans meer krijgen van mij. De Happinez heb ik overigens weleens gelezen bij een kapper of tandarts.