Feestdag

Het was mij helemaal ontgaan maar vandaag ontdekte dat ik gisteren een feestdag gemist heb. Ik had in mijn e-mail een aantal wervende nieuwsbrieven staan van mijn favoriete winkels. Onder vermelding van de kortingscode ‘BLK15’ kon ik met kortingen tot 15% online producten bestellen. En die werden dan precies op vrijdag bezorgd. Ter ere van ‘Black Friday’. Daar had ik nog nooit van gehoord. Ik kon me niet voorstellen dat er iemand in Nederland op een nieuwe feestdag zit te wachten met racistische connotaties.

Daar vergiste ik me dus in. Want in geen van de zaterdagochtendkranten stond berichtgeving over demonstraties tegen deze discriminatie. ‘Zie ginds komt…. black friday,’ kopte de Telegraaf boven een piepklein artikel over deze Amerikaanse koopdag. Niemand met een donkere huidskleur valt dus over de naam ‘Black Friday’. Ook heb ik geen enkele krenterige Hollander horen klagen over de teloorgang van het Nederlandse cultuurerfgoed, vanwege deze uit het buitenland overgewaaide feestdag. ‘Voor wat korting gooien we allemaal onze principes overboord,’ dacht ik. Het bewijs dat huidskleur echt geen verschil maakt.

Omdat ik ook niet ongevoelig ben voor advertenties met kreten als ‘korting’ en ‘eenmalig voordeel’ er in, besloot ik me voor volgend jaar alvast voor te bereiden. Black Friday valt jaarlijks op de dag na Thanksgiving. Op Thanksgiving danken de Amerikanen voor allerlei goede dingen in hun leven. Een potsierlijke feestdag waarvoor ik hartstochtelijk dankbaar ben dat we deze in Nederland overslaan. Op Black Friday hebben de meeste Amerikanen vrij en begint men traditioneel met de eerste kerstaankopen. Dus proberen slimme winkeliers klanten te lokken met het aanbieden van beperkt voorradige artikelen tegen lage prijzen.

Noem me een pietlut, maar het lijkt mij logisch dat ‘Zwarte Vrijdag’ in Nederland dan traditiegetrouw valt op de vrijdag na Sinterklaas. Als het pas is toegestaan om de kerstboom op te zetten nadat Sinterklaas is vertrokken, waarom mag je dan al eerder aan de kerstinkopen beginnen? Maar nee, de Nederlandse winkeliers liften graag mee op het succes van dit Amerikaanse kerstfestijn. Dat vond ik erg respectloos naar onze goedheiligman toe.

Ergens was ik teleurgesteld dat ik zoveel aanbiedingen was misgelopen. Dus spoedde ik me een dag te laat naar de binnenstad. Misschien kon ik mijn koopwoede nog botvieren op wat afgeprijsde restpartijen. Tot mijn verwondering kreeg ik overal nog steeds 15% korting. Op een gewone, vreugdeloze zaterdag. Omdat de uitverkoop was begonnen. Black Friday is dus een bijzonder alledaagse feestdag.

Gerelateerd

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

25 reacties

 1. Ik was toch wel blij met die Black Friday hoor. Een mispersing (vinyl) voor nog geen 15 euro kunnen kopen waar maar een paar honderd van gemaakt zijn. Die gaat een mooi lijstje krijgen haha. Weet je, het probleem in ons land is, is dat het volk en de winkels geen eigen identiteit meer hebben en totaal niet weten hoe ze klanten moeten lokken. Daarom importeren we gewoon dingen uit het buitenland omdat het daar altijd een groot succes is.

 2. Zo kansloos! Laten we een commercieel succes in Nederland proberen. Black Friday kan natuurlijk nooit werken, zolang we geen Thanksgiving de dag daarvoor gaan vieren.

  Want laten we eerlijk zijn. Hoe kan je los gaan op het kopen van spullen met hoge kortingen, als je niet exact een dag eerder dankbaar was voor alles wat je hebt? Jep… I rest my case.

 3. Ik kende het wel vanuit Amerikaanse begrippen. Ik heb er nooit iets om gegeven. En Black Friday is in Amerika echt een nacht voor de winkel liggen en genieten van ENORME kortingen. Die 15% in Nederland stelt dan echt niets voor. Weer iets vanuit Amerika dat hier als slap aftreksel wordt neergezet. Jammer. We zullen ook eens origineel zijn.

 4. Na halloween nu dan black friday. Ondernemend Nederland pakt van alles aan om omzet te draaien. Het zal me ook helemaal niets verbazen dat ooit het Thanksgiving tot iets Nederlands wordt omgegoten, om zo weer extra omzet te kunnen draaien.
  Tot die tijd: geniet van de korting(en).

 5. Die Black Friday zei mij helemaal niets, maar ik merkte zelf inderdaad ook dat de kortingen er nog steeds waren na die dag. Overal stonden bordjes met Black Friday-korting … en ik heb daar toch wel van geprofiteerd :-)

 6. Ik zat er middenin. In the USA in een wallmart op black friday.
  Als zulke taferelen ook in Nederland zouden afspelen, dan blijf ik ver weg van deze winkels. Je weet niet wat je mee maakt. Hoewel het ook wel iets komisch heeft.
  Aankomende vrijdag zou een mooie zwarte vrijdag kunnen zijn. :-)

 7. Ja toevallig ken ik het verschijnsel wél, met een zoon die al meer dan 20 jaar in Amerika woont is dat niet zo vreemd natuurlijk!
  Eigenlijk gewoon zoiets as de dwaze dagen van de Bijenkorf….. maar dán anders al is de gekte even groot!

 8. Kende je dat echt nog niet? hahaha Ik weet dat al jaren, overigens bestaat het ook in Engeland, Londen volgens mij ook, niet onder die naam, maar ook zo’n dag dat mensen gaan camperen voor de deuren om elkaar dan te vertrappen. Het is niet ongevaarlijk namelijk die Black Friday in Amerika, elk jaar worden er wel mensen vertrapt of vallen flauw omdat ze nergens heen kunnen… it’s a fight ;-)

  En het bestaat al heel lang.

  X

  1. Nee, ik had er nog niet van gehoord. Terwijl ik ook rond deze tijd in de USA ben geweest. Stunning, blijkbaar. Jouw verhalen overtuigen mij er meer van dat we deze feestdag in Nederland beter kunnen overslaan.