Eiland

Ik ben een stadsmens. Dat komt doordat ik vanaf mijn vroege jeugd als Fries geïndoctrineerd ben met de gedachte dat steden bijzonder zijn. Friesland telt slechts elf steden. In één daarvan ben ik geboren. In nog twee andere Friese steden heb ik gewoond. Ondanks dat ik Friesland een prachtige provincie vind, zijn die elf steden hun stadsrechten in de tegenwoordige tijd natuurlijk niet meer waard. De dooie boel in die Friese steden, met enkel een verpauperde hoofdstraat met een overdosis aan souvenirwinkeltjes, staat in schril contrast tot de levendigheid van wereldsteden als New York, Berlijn, Parijs of zelfs ons eigen Amsterdam.

Tegenwoordig woon ik in Enschede. Een middelgrote stad met alle voorzieningen die je als mens nodig hebt: een fatsoenlijk centrum om in te winkelen, veel restaurants en cafeetjes, een theater en poppodium, beiden met een gevarieerd programma. Enschede heeft met de Wesselerbrink zelfs een heuse achterbuurt. In de volksmond noemt men die wijk de Wesselerbronx. Ik zie dit als teken van de ontwikkeling van Enschede tot wereldstad in spé.

Gelukkig beschikt Enschede ook een NS-station met een rechtstreekse verbinding naar Schiphol. Want ondanks dat ik Enschede een prettige woonplaats vind, is het als stad niet bruisend genoeg voor mijn innerlijke stadsmens. Sommige mensen vinden een stad als Enschede al te groot en te druk. Om mijn batterij weer op te laden met allerlei nieuwe indrukken, bezoek ik juist jaarlijks een nog grotere wereldstad met een goede vriend.

Dit jaar ging er het mis bij het boeken van onze citytrip. De vluchttijden waren onhandig gepland, hotels waren allemaal volgeboekt of er was nog precies een laatste hotelkamer van postzegelformaat tegen een woekerprijs beschikbaar. Daarom bevond ik me afgelopen weekend ineens op een eiland dat in alle opzichten het tegenovergestelde is van een wereldstad: Schiermonnikoog.

Van mijn wilde plannen kwam weinig tot niets terecht. Uitgebreid shoppen bleek onmogelijk met slechts tien piepkleine winkeltjes. En na het uiterst christelijke tijdstip van elf uur ‘s avonds, was er van enig uitgaansleven al geen sprake meer. Voor dit verstokte stadsmens zat er niets anders op dan te gaan uitwaaien op het strand. Tijdens een ellenlange strandwandeling kwam ik maar één ander mens en ‘n loslopende hond tegen. Toen ik een politieauto met daarop de leus ‘dienstbaar en waakzaam’ zag, vond ik dat gewoon geloofwaardig en kwamen er geeneens cynische gedachten bij me op. Ik weet niet wat dit precies betekent, maar ik vermoed dat het iets goeds is.

Gerelateerd

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

37 reacties

 1. Enschede is leuke stad! Vooral qua shoppen erg handig. Alles zit er zon beetje en dicht bij elkaar. En er spelen vaak ook toffe bands! Blijf het dan ook wel jammer vinden dat Enschede niet wat dichterbij ligt. Anders waren we daar vaak te vinden om toffe bands te zien haha

 2. Wereldstad Enschede heb ik nog nooit bezocht, ik schaam mij lichtelijk nu.
  Zelf ben ik geboren en getogen in Limburg. Toen kwam het moment dat ik in Maryland USA verhuisde, daarna verhuisd naar een piepklein dorp in Tirol aan de Achensee, daarna naar Amsterdam verhuisd, na Amsterdam was het tijd voor de metropool Londen en nu woon ik in Zeeland. We hebben plannen om over een aantal jaar te emigreren of om terug te gaan naar Limburg, maar voor nu is het prima!

 3. Ik wou net zeggen, heeft Friesland serieus elf steden? :P Ik ben geboren en opgegroeid in Rotterdam. Momenteel woon ik in Amsterdam en ik kan me echt niet voorstellen om ooit buiten de Randstad te wonen. Misschien wel in een dorp vlakbij Amsterdam – voor het geval dat ik niet genoeg geld verdien om in een leuke buurt te wonen. :’) Dat voelt voor mij veel logischer dan wonen in een oostelijke stad als Enschede, daar kan ik me dan weer helemaal niets bij voorstellen!

 4. Ik woon ook in een dorp, midden in Flevoland. Ik vind het absoluut verschrikkelijk, vooral sinds ik een jaar in Londen heb gewoond en op de Antillen ben opgegroeid. Er is zo veel dat ik mis, verschrikkelijk! Can’t wait to leave!

 5. ja, je kan het beste je plannen zo maken dat het past met je bestemming! Maak van de nood een deugd. En juist iets totaal anders doen kan het juist weer verfrissend maken als je weer thuis bent.

 6. Ik woon in een dorp, maar wel 1 met meer da 10.000 mensen haha. En er liggen 2 steden naast. Al is dit nog niet vergelijkbaar met Breda, Rotterdam of Utrecht. Want Middelburg heeft opzich veel winkels, maar ik mis hier in Zeeland echt een hoop!

 7. Vroeger zou ik gezworen hebben nooit de stad te verlaten. Nu leef ik reeds 17 jaar op het randje ervan, en het bevalt me. Ik ga nog nauwelijks naar de stad. Niet om te shoppen, wel naar de kroeg (rondje om de Kerk op de Grote Markt) en de bios.

  Als iemand me dat vroeger had verteld dat ik zo dorps zou worden, had ik ze voor gek versleten… ;-)

 8. Ik woon in een dorp, maar wel eentje dat over voldoende supermarkten en een aantal winkeltjes beschikt. Het leuke eraan is dat we met de auto op 10 minuten van de A12 wonen én die staat vol met allerlei winkels (van Ikea én C&A, tot Decathlon én H&M, …) we kunnen er echter evengoed voor kiezen om met de fiets op ongeveer dezelfde tijd naar een natuurgebied te gaan om te wandelen of de dijk om eens goed uit te waaien. Het beste van beide dus. :)

 9. Ik ben geboren en getogen in Zeeland en woon
  al heel mn leven in een dorp. Ietwat ik prima vind
  want ik vind het platteland en het strand hier in
  Zeeland prachtig!
  Die Schiermonnikoog lijk me daarom wel een leuk
  plekkie haha.
  Ik denk dat ik het dorpsleven ok vind vanwege
  de rust.

  Maar aan de andere kant kan ik ook héél goed
  mijn draai vinden in een grote stad! Lekker veel
  winkels en dat bruisend sfeertje is ook echt mijn
  ding. Ik denk dat ik beetje van beide wereldje
  ben c:
  Spijtig om te horen dat jullie stedentrip niet
  doorging en nog bedankt voor je commentaar op
  mn blog!

  X

  1. Welkom op mijn blog. Ik heb wat familie in Zeeland wonen, en qua schattige dorpjes en natuur is het natuurlijk prachtig. Voor een vakantie dan, persoonlijk zou ik er niet willen wonen.

 10. ook al ben ik ervan overtuigd dat ik wel zou aarden in een grotere stad, ben ik blij dat ik in een rustige buitenwijk van ons kleine provinciestadje woon.
  Maar een stad heeft ook vele voordelen, en die geven bij jou vast de doorslag

 11. ik woon in zeeland, voor mij is Middelburg daar de enigste stad, die andere tellen niet ;)
  ik ben ook een stad meisje, ook al woon ik op een industrieterein, ik ben zo in de stad.. Ik geniet als ik in een grotere stad ben, ik hou gewoon van die drukte om me heen

  1. Ik ben vanuit mijn huis met ongeveer tien minuten fietsen in bosrijk gebied, en dat is heerlijk op z’n tijd. Midden in de natuur wonen (zonder buren of Albert Heijn in het zicht) is niets voor mij.

 12. Als geboren Haagse ben ik dus eigenlijk op en top stadsmens. Maar sinds we in ’88 naar een randgemeenten zijn verhuisd ben ik stadsmens áf! Heerlijk dat kleinschalige, maar dat is natuurlijk makkelijk als de grote stad aan te fietsen is;-)
  Schiermonnikoog is het énige wadden eiland waar ik nog niet geweest ben, Vlieland is beeldschoon, heeft één winkelstraat met zelfs méér dan 10 winkeltjes en Ameland en Terschelling hebben zelfs meerdere dorpjes!

 13. Ik en geboren en getogen in Rotterdam. Daar woon ik al sinds mijn twaalfde jaar niet meer. Ik ben neergestreken in een klein dorp in de Krimpenerwaard en ik vind die rustige polder heerlijk. Toch voel ik me nog steeds Rotterdamse. Ik weet niet waar hem dat in zit. Ik zou er voor geen goud meer willen wonen, maar wel dichtbij genoeg om er snel naartoe te kunnen.
  Heerlijk om dan in de stad rond te kuieren.
  Waar ik wel aan moest wennen was dat iedereen in een dorp al snel iets “gek” vindt. Gelukkig heb ik daar van begin af aan maling aan gehad.

 14. Ik ben een echte plattelandsmeisje – niet dat ik op een boerderij woon, maar wel met de rust en groene weides om me heen. Aan niemand hoef ik me te storen, radio zo hard als ik wil, geen constante claxonnerende auto’s voor mijn huis. Alleen maar rust, vogeltjes die fluiten en aan niemand waaraan ik me kan storen. Heerlijk!

 15. Wat een contrast! Ik kom zelf uit een dorp, maar ik hou van de stad. Al zou ik nooit van mijn leven in een grote stad willen wonen. Mis dan toch een beetje het ons kent ons gevoel waar ik af en toe zo’n hekel aan heb

 16. Dat is inderdaad wel even iets anders, zo rustig op Schiermonnikoog. Wel lekker om eens van de rust te kunnen genieten, en zodra je voeten stadse grond raken, weer blij kunnen zijn met alle hectische dingentjes.
  Zelf ben ik een echt stads meisje, heerlijk alle drukte, al het leven. En nu richting de feestdagen, voelt het soms alsof ik echt in een kerstboom woon. Love it! Moet wel zeggen dat ik grote steden buiten Zuid Holland fijner vind. De mentaliteit is dan toch nog wat warmer.

 17. Ik ben een echt dorpsmens. En dan echt een dorp. Zoals het dorp waar ik nu woon. Met 401 inwoners en dat beslaat het dorp en het buitengebied. Heerlijk vind ik dat. Er zitten wel wat kanttekeningen aan want we hebben hier gewoon helemaal niets. Niet eens 10 piepkleine winkeltjes.
  Dus als ik in de stad ben geniet ik daar ook echt van.