Boycot

Hopelijk is iedereen alweer uitgekeken op alle fijne cadeaus die de Sint gisteren heeft gebracht, want het is alweer hoog tijd om je verlanglijstje voor de Kerstman op te stellen. Zelf heb ik nog een ongerepte verlanglijst over. Sinterklaas heeft bij mij geen cadeautjes gebracht. Dit jaar heb ik de Sinterklaasviering overgeslagen omdat de zwartepietendiscussie voor mij toch enigszins de feestvreugde drukt. De koloniale symboliek van Zwarte Piet is als kind volkomen langs mij heen gegaan. Maar onderhand kan ik geen Piet meer zien zonder aan slavernij te denken. De goedheiligman lijkt dus zo heilig niet meer. Want waar stoom is, schept een stoker kolen in de ketel. En aangezien de stoomboot helemaal vanuit Spanje komt, ligt het op de loer dat ik aan het piekeren sla over de naleving van de arbeidstijdenwet. Enfin, sinterklaasdag wordt van dat soort gedachten stukken ongezelliger.

Wat niet helpt is dat ik weinig begrijp van de argumentatie in de jarenlang voortslepende discussie: ‘Zwarte Piet hoort bij Nederland, me zoon houd van de pieten.’ Als iemand er op gebrand is om het Nederlandse cultuurerfgoed te behouden, lijkt het mij zaak om eerst te stoppen met het verkwanselen van de Nederlandse grammatica. Pas als iemand in correct Nederlands zijn mening verwoordt, ben ik in staat om zijn argumenten serieus te nemen.

Volgens mij zijn het vooral de ouders die uit nostalgische overwegingen zwarte piet willen behouden. Zodra er onderzoeksresultaten worden gepubliceerd waaruit blijkt dat jonge kinderen Zwarte Piet eerder associëren met een clown dan met donkergekleurde mensen, delen fanatieke papa’s en mama’s dat meteen op social media. Er is dringend onderzoek nodig naar van wie kinderen het liefst een cadeautje krijgen. Een kind maakt het, vermoed ik, geen snars uit welke huidskleur de bezorgpiet heeft. Zolang hij maar een grote jutezak vol cadeautjes meebrengt.

Het spijt me dat ik met bovenstaande uiteenzetting jouw kerstvoorbereidingen ruw verstoor. Ik ben er bewust vroeg bij om de eerste aanzet te geven voor het pietendebat van 2016. Binnen vijf dagen lossen politici wereldwijde klimaatproblemen op. Of sluiten ze vredespacten om bloedige oorlogen te stoppen. Dan lijkt het me haalbaar om voor de volgende intocht van sinterklaas een oplossing te vinden voor het zwartepietenprobleem. Of er zit niets anders op dan dat we Sinterklaas met een welverdiend pensioen sturen.

Blijft er nog één ingewikkeld vraagstuk over: hoe komen overbezorgde ouders straks hun avonden door als de zwartepietendiscussie gestopt is?

Gerelateerd

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

23 reacties

 1. Ik begrijp ook niet dat veel van deze pietendiscussies op zo’n schreeuwende toon, in caps-lock en tientalle uitroeptekens, moet gebeuren. Alsof 10 uitroeptekens achter een scheldwoord aangeven dat je gelijk hebt..

 2. Daarom doe ik er dan ook niet aan mee, het is een traditie, en in the end, als kind, ja een zwarte piet hoorde erbij, maar het ging om het cadeautje. Toch zeg ik, denk ik, waarom moet dat veranderen, het waren Moren en ze kregen volgens mij gewoon betaald, tenminste, dat is mij vroeger altijd vertelt, hahaha ;-)

  X

 3. Je bent er vroeg bij :-) Goed verwoord ook.
  Ik kan uit eigen ervaring met mijn kind zeggen, dat de kleur van de bezorgpiet niet uitmaakt, als er maar bezorgd wordt.
  Die Pietendiscussie zat mij dit jaar ook echt niet lekker en ik hoop op een snelle en positieve ontwikkeling. Of een pensioen voor de oude man, ik zou het feest best kunnen missen… (verdien ik nu pek en veren?).

 4. O ja,ik was het éven vergeten,in Nederland hoor ik alles waar een ander géén begrip voor op kan brengen “weg te relativeren”, …… uiteraard word ik zélf verondersteld over te lopen van het begrip én appreciatie voor iedere uiting van een andere cultuur.

 5. je bent er op tijd bij met je zwarte piet…
  Voor mij hoort het erbij, maar dat is omdat ik niet beter weet..
  Maar, ik denk ook dat het voor een kind helemaal niet uitmaakt welke kleur die piet heeft, of dat hij zoiezo piet heet

 6. Haha ja die taal… volgens mij maakt het een kind inderdaad vrij weinig uit hoe de persoon die de cadeautjes brengt eruitziet. Nu heb ik de Pietendiscussie altijd een beetje onzin gevonden, maar nu ik zelf ergens woon waar iedereen donker is en we kijken met z’n alles naar Sinterklaas en zijn Pieten, dan voel ik me daar toch opeens niet goed meer bij… ik begin het opeens een beetje te begrijpen.

 7. Ik vind het wel jammer dat het discussie voeren de boventoon voert, terwijl het merendeel van de mensen die er ineens een mening over heeft, vroeger op school ook gewoon aan de suikerbeesten en pepernoten zat. Ik heb zelf ook nooit weet gehad van het vermeende feit dat dit eigenlijk heel racisistisch is en daarom veranderd of afgeschaft moet worden. Daarom weet ik ook niet goed of ik ‘ook’ moet vinden dat Sinterklaas een aanpassing nodig heeft.

 8. je schrijft leuk hoor, zeker.
  Maar dat je iemand niet serieus neemt omdat die toevallig slegt is in taal, mwa.

  De zwartepietendiscussie zal nimmer stoppen.
  Ik ben nog lang niet uitgekeken op mijn kado`s en kerstkadootjes doen we niet aan.

  Versiersels overigens ook niet, maar als jij wel hebt…

  1. Het punt dat ik maak is dat mensen erg losjes vasthouden aan het Nederlandse cultuurerfgoed. Sinterklaas moet blijven zoals het is, maar hun taal verengelst continu en Sint Maarten is allang ingeruild voor Halloween. Ik begrijp niet waarom het ene persé moet blijven zoals het altijd geweest is, terwijl van het andere cultuurerfgoed achteloos afscheid wordt genomen.

   1. Ik denk eerder dat Halloween ineens zo “hip” was omdat Sinterklaas zo’n negatieve lading krijgt de laatste paar jaar. De meeste mensen zijn dat gewoon zat en focussen zich dan gewoon ergens anders op gok ik? Van mij mag zwarte piet blijven hoor. De kids weten niet beter, die zien gezellige gekte, pepernoten en cadeautjes. En daar doen we het voor. En daarin tegen, wat ik eigenlijk helemaal niet snap, is dat zwarte piet racistisch/slaven zijn. Maar de donkere mensen wel het woord n*gger blijven gebruiken. Dat is toch wel een beetje meten met twee maten toch? Maar daar hoor je ze dus niet over.

    1. Ik gebruik ook de woorden ‘nicht’ en ‘flikker’. Dat is uit nood geboren: als ik ze zelf als geuzennaam adopteer dan is het geen scheldwoord meer. Ik denk dat dat ook voor het woord ‘nigger’ opgaat.