Boekenweekgeschenk

Het spreekwoord dat je ‘een gegeven paard niet in de bek mag kijken’ is op alles van toepassing, behalve op het boekenweekgeschenk. Want wat waren de literaire recensenten kritisch over het boekenweekgeschenk ‘Gezien de feiten’ van bestsellerauteur Griet op de Beeck.

Alhoewel een recensie ook maar een persoonlijke mening is, vind ik recensies meestal nuttig. In plaats van dat ik telkens bij mijn favoriete schrijvers blijf hangen, verleiden recensenten mij soms om eens een onbekend boek aan te schaffen. Zonder recensenten had ik nooit boeken gelezen van Haruki Murakami, Paolo Giordano of Henk van Straten. Tijd en geld kan ik maar één keer besteden. Echter het boekenweekgeschenk krijg je voor niets. Bovendien is het een korte novelle dus je leest ‘m zo uit. Daarom is het mij een raadsel waarom een boekenweekgeschenk wordt gerecenseerd.

De recensies waren meedogenloos. De Volkskrant oordeelt dat het boekenweekgeschenk ‘geen propaganda voor het Nederlandse boek is’. NRC vond het verhaal ‘ongeloofwaardig’. En Christiaan Weijts (zelf ook schrijver) van de Groene Amsterdammer noemt ‘Gezien de feiten’ als ‘vlak’ en ‘kleurloos’. Hij beweert dat het CPNB Griet alleen heeft gevraagd omdat zij commercieel succesvol is. Het lijkt Christiaan vooral dwars te zitten dat hij, ondanks (nominaties voor) literaire prijzen, minder boeken verkoopt dan Griet op de Beeck. Want Christiaan schrijft literatuur. En Griet? Zij schrijft pulp.

Natuurlijk werd ik nieuwsgierig naar deze controversiële pulpschrijfster. Om mijn mening te vormen kocht ik eerst de bestseller ‘Kom hier dat ik u kus’, de grootste bestseller van Griet. Als bonus kreeg ik het boekenweekgeschenk er gratis bij.

Ik begon met het lezen van het boekenweekgeschenk. Dat las ik in één ruk uit. Ondanks alle ‘dodelijk over-expliciete emoties’ en de ‘pathetische karikaturen’ die volgens Christiaan Weijts de novelle onleesbaar maken, vond ik het prettig leesvoer. En omdat ik er lekker in zat, las ik de dagen daarna het andere boek ook uit. Literatuur of niet, de verhalen van Griet grepen me aan. Dat is me bij de boeken van Christiaan Weijts nog nooit overkomen. Ik heb me door zijn romans ‘Art. 285b’ en ‘Via Cappello 23’ heen geworsteld. En natuurlijk zegt mijn mening over Christiaan Weijts meer over mijn smaak dan over zijn kwaliteiten als schrijver.

Dat had Christiaan zich ook moeten bedenken voordat hij zijn afgunstige recensie over ‘Gezien de feiten’ schreef. Zijn zure recensie was vast niet bedoeld om de boekverkoop van Griet op de Beeck te stimuleren, maar had wel dat effect.

Gerelateerd

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

20 reacties

 1. Mooi verwoord! Ook ik heb haar boeken in de kast, gelezen en van genoten! En recensies lees ik nooit. Het boek ‘roept’ mij met haar titel , ik lees dan de eerste pagina en de flaptekst, dan weet ik of ik het wil lezen. Zo koop ik een boek.

  1. Interessante tactiek! Zo blijf je in ieder geval niet te lang bij dezelfde schrijvers hangen, denk ik. Vroeger kocht ik muziek op basis van de cover. Dat heeft een eclectische muzieksmaak opgeleverd.

 2. Ik vind Griet op de Beeck zwaar overschat, eigenlijk. Dat eerste boek, ‘Vele hemels boven de 7e’ was niet onaardig, maar al haar boeken daarna zijn tot verveling toe een herhaling van zetten.

  1. Ik heb nu twee boeken van Griet op de Beeck gelezen. Tot nu toe is mij geen herhaling opgevallen. Overigens ontdek ik bij de meeste schrijvers wel een bepaalde thematiek na verloop van tijd. Het tweede boek van Joel Dicker (zijn eerste vond ik geweldig) kon ik moeiteloos het einde van voorspellen, zo’n teleurstelling als een schrijver je niet meer kan verrassen.

 3. Eerlijk? Ik laat me bij een mogelijke aanschaf nog altijd leiden door de eerste alinea en de laatste pagina (?!) te lezen. Wat anderen ervan vinden, is mijns inzien niet afhankelijk van het hebben van een (goede) smaak. Zeker niet, als dat van je concullega’s moet komen…

  1. Tja, ik heb Henk van Straten verder hoog zitten hoor… zijn stukjes online zijn prachtig. Ik was nogal teleurgesteld in zijn ronduit kinderachtige reactie op het boekenweekgeschenk.

  1. Het onderlinge geëmmer tussen Grunberg en Van der Heijden vond ik een sneu gedoe. Dat gezegd hebbende: beide mannen hebben een aantal prachtige boeken geschreven die ik met veel plezier gelezen heb. Dus ik probeer me op de boeken te richten en niet om het gedoe er omheen. Helaas mislukte dat met het boekenweekgeschenk dit jaar.

   En zonde dat je niet meer toekomt aan lezen, Riet. Voor mij is lezen het betreden van een andere wereld terwijl ik lekker thuis blijf.

 4. Ook ik las het kleine boekje in een keer uit.
  Ook reisde ik met het boekje naar Vlissingen.
  De negatieve recensies, ach die laat ik maar.

  Wel ben ik vergeten wel andere boek ik heb gekocht ..

  Vriendelijke groet,