Achterbuurt

Ik weet niet waar je je bevindt wanneer je dit leest, maar mocht het in noord-Nederland zijn, dan wil ik je vooraf waarschuwen. Want ik ga een maatschappelijke kwestie behandelen die erg belangrijk is, maar door noorderlingen mogelijk als beledigend wordt ervaren.

Ben je er nog?

Goed, ik stel voor om de provincies Groningen, Friesland en Drenthe officieel tot de achterbuurt van Nederland te verklaren. Een beetje eerlijkheid over hoe er over het noorden gedacht wordt, lijkt mij heel verfrissend. Ik bedoel, de gemiddelde tiener in de Kalverstraat vraagt zich al jaren af waarom er mensen middenin een armoedig weiland wonen. Zeker nu met die ongezellige aardbevingen erbij.

Al die goeiige promotiecampagnes om mensen naar het noorden te lokken, dat is weggegooid geld. Waarom zou een weldenkend mens daar naar toe verhuizen? Er is geen werk (getuige de hoge werkeloosheidscijfers). Het landschap is er plat en saai. De inwoners zijn er stug en praten in een onverstaanbaar dialect. Pas na jarenlang inburgeren heb je oppervlakkig contact met je directe buren. Het heeft geen zin om dit als noordeling te gaan ontkennen. Ik ben zelf in Dokkum geboren. En ik weet uit ervaring hoe er in Friesland tegen ‘import’ werd aangekeken. Of kan ik beter ‘weggekeken’ zeggen?

De enige reden die ik kan verzinnen om naar het noorden te trekken, is dat de huizen er goedkoop zijn. En dat komt door alle leegstand. Zelfs jongere noorderlingen voelen zich er niet meer thuis, en trekken weg naar bewoond gebied. Oftewel het is een soort uitgestrekt bejaardenoord, daar in het Noorden. De term ‘drentenieren’ bestaat niet voor niets.

Dus begrijp ik ook niets van alle commotie over de gaswinning. Tuurlijk, is het sneu dat er zoveel woningen beschadigd zijn door de aardschokken. Maar om dan een actiecomité op te richten en de regio tot ‘cultureel erfgoed’ om te dopen, dat vind ik belachelijk. Om die paar vervallen boerderijen maakt niemand zich druk, behalve de 582.161 inwoners van Groningen.

Het is kansloos om dan ter protest in de Tweede Kamer de publieke tribune te bezetten. Een slimme rekenaar weet dat de provincie Groningen bij een gemiddelde verkiezing slechts goed is voor 7 zetels in de Tweede Kamer. Daar raken alleen de politici de SGP of de Partij van de Dieren opgewonden van. De rest van de politieke partijen ziet Groningen gewoon als wingewest. Dat is de keiharde waarheid. Best schokkend, al zijn de meeste noordelingen daaraan allang gewend.

Gerelateerd

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

26 reacties

 1. Ik ga alleen naar die provincies wanneer ik behoefte heb aan een weekendje/weekje rust! Bijkomen en rusten gaat daar een stuk makkelijker dan in de stad. Maar ik zou er echt niet willen wonen. Alle comfort is mij vaak net iets ver, doe mij dan maar de stad. Alles in handbereik!

 2. bij ben je er nog? hing ik aan je spreekwoordelijke lippen haha! en ik ben het HELEMAAL met je eens! Ik woon in winkel, woon hier vanaf mn 14e (even mijn 2 studentenjaren in lwd niet meegerekend) en ik heb er nog geen vrienden. Mensen zeggen mij alleen gedag omdat ik met nogal bekend joch uit het dorp ga. Ik denk vaak over de mensen hier: doe normaal. of gooi jezelf weg! :’)

 3. Ssst, niet zo hard, je stukje is prachtig. Niet onderuit halen, straks wordt het hier alsnog te druk. Youp van ‘t Hek zei het hier ook al: ‘Blijf Groningen’ http://www.nrc.nl/youp/2015/01/03/hoteldebotel/

  Verder: er is eerder al een poging gedaan Groningen af te breken. Verder dan tweeenhalf dorp ging het toen niet. Maar het is wel de moeite waard om er eens te gaan kijken. (nadat je op de link van het polygoonjournaal hebt geklikt)
  http://lehti-paul.blogspot.nl/2013/05/ode-aan-oterdum-een-dijk-van-een-dorp.html

  (en ik belandde hier omdat…. je een naamgenoot bent ;-)

 4. Haha zo mooi altijd als mensen zeggen dat ze de mensen in het noorden niet kunnen verstaan. Ja, als je de afgelegen dorpen in gaat kom je het dialect tegen ja. De rest is gewoon te verstaan, lol. En om even heel serieus te doen.. Er gaat gewoon echt niks boven Groningen. Ik ben op veel plekken geweest in Nederland, een jaar in Den Haag gezeten.. Maar niks kan tippen aan de gezelligheid, nuchterheid en mooiheid van het noorden/Groningen.

  1. Ik werk geregeld in Groningen, Delfzijl, Hoogezand, Winschoten, Stadskanaal en Veendam, dus de mooiheid van het landschap kan ik alleen maar beamen. Maar onverstaanbaar zijn die Grunnigers.

 5. Doet me denken aan de uitspraken die Yvonne Kroonenberg deed in een interview over noordelingen: “Mensen die zó primitief zijn dat ze niet eens een gewone zin kunnen uitspreken. Ze slaken kreten, vaak op harde toon, omdat ze toch wel heel graag begrepen willen worden.”
  En: “In Assen wonen simpele mensen met klassieke Drentse koppen, met uitdrukkingsloze ogen”. Er werd aangifte tegen haar gedaan voor deze uitspraken.

  Met ‘achterbuurten’ bedoel je waarschijnlijk de grotere steden als Assen, Leeuwarden enz.
  Ik heb zelf Drentse familieleden (geen contact mee), wonende in het buitengebied en het beeld dat Yvonne schetst komt in veel dingen best overeen. Ze zijn ontiegelijk nuchter en wars van alle poespas. Doe maar gewoon dan doe je gek genoeg, is hun motto. Degenen die uit de band springen zijn ‘import’ en verblijven daar omdat ze de rust zo fijn vinden. Kies je voor een stil en nuchter bestaan dan is het noorden prima. Wil je meer vertier dan zorg je dat je daar weg bent.

   1. Niet zo gek toch? Helemaal nu blijkt dat er naar buiten is gekomen dat de veiligheid van de Groningers gewoon genegeerd is/word. Denk dat je weet wat hun door maken als je zelf in die situatie zit. Ik heb het één keer mee gemaakt bij mij vader thuis. En dat was jaren geleden en vond ik toen al heftig. Nu zijn ze vaak sterker.. Ik hoop dat die lui enorm tegoed krijgen van de overheid/nam.

 6. als je dan rustig wilt wonen kan je ook nog naar zeeland komen..
  Serieus, soms vind ik het kortzichtig van mezelf, maar het zijn de 3 provinvie’s waar ik niets mee heb, waar ik de mensen niet kan en wil verstaan…
  Ik blijf lekker hier..

 7. Ik heb voor een halfjaar in Leeuwarden gestudeerd, wat wellicht anders is, maar toch, ik vond het er gezellig! Leuke, vriendelijke mensen, ik werd alles behalve weggekeken. En ja, het zijn geen grote steden, maar dat dorpelijke heeft ook wel wat. Ieder zijn smaak toch?

 8. Ik woon zelf in Veendam, nog geen last van de aardbevingen en ja, het is in zekere zin wel een achtergebleven gebied. Mee eens, werkgelegenheid wordt drastisch minder, het is inderdaad een saai landschap, ja, we praten met een dialect (hoewel ik dat alleen thuis met mijn ouders doe, maar verder met niemand…) en ik vraag me ook altijd weer af wat we hier nog doen en vooral wat we er moeten doen. Probleem is echter dat hier onze roots liggen, vriendlief heeft zijn eigen winkel hier, dus blijf je plakken met alle gevolgen van dien. Wat de aardbevingen betreft… het zal je woning maar zijn, het zijn echt niet alleen de krakkemikkerige boerderijtjes van onverstaanbare Grunnigers die op instorten staan die worden getroffen. Het is alleen leuker om dit in beeld te brengen om zodoende het algemene beeld van de noorderlingen in stand te houden!

  1. Wanda, je hebt gelijk hoor dat als je hebben en houden daar liggen, je dat niet zomaar achterlaat. Mijn punt is dat de politiek gaat voor wat de meerderheid van Nederland, en ik er dus een hard hoofd in heb dat de gaswinning omlaag gaat. Dat gaat namelijk ten koste van iedereen (meer belastingen en bezuinigingen). En dat er geld moet komen om die huizen te herstellen, dat ben ik met je eens.

 9. Stiekem vind ik de dialecten uit het oosten en noorden echt geweldig. Daar haal ik met mijn Leidse accent echt niets bij. Maar, ze mogen hun aardbevingen houden. De rust. De stugheid. En de Hufter :P Nee even serieus, het is wel een stuk mooier dan die achterbuurten hier.
  Heb weer genoten van je verhaal Paul <3

 10. Dat jij de drukte rondom de gaswinning niet begrijpt, zegt denk ik meer over jezelf dan over de gaswinning. Je zult daar maar opgegroeid zijn en willen blijven wonen! De regering pomp gas uit de grond om de staatskas te spekken en laat haar eigen bewoners stikken.Laat de noorderlingen lekker de noorderlingen blijven als ze dat willen. In het zuiden zou ik nu ook niet willen zitten met al dat gehos en gezuip. Sorry, ik ben nogal recalcitrant. Jij en ik hebben gewoon een meningsverschil, maar daar zie ik het probleem niet van in.

  1. Kakel, ik liet mijn inner-VVD’er (die ergens heel diep in mij verstopt zit) het woord doen. Mijn punt is dat uiteindelijk de rest van Nederland meebeslist in de verkiezingen. En wil iemand in Utrecht nog meer bezuinigingen en belasting, omdat in Groningen aardbevingen zijn? Ik vraag me dat af. En qua geld vind ik absoluut dat er ruimhartig beleid moet zijn om huizen te herstellen. Maar de gaswinning, noem me een pessimist, ik denk dat er weinig aan verandert.

 11. Eigenlijk krankzinnig dat in een zo’n klein landje de “bewoonde wereld” zich toch steeds meer concentreert rond de randstad. het Zuiden blijkt zich óók prima te kunnen bedruipen dus is het bést raar dat het Noorden er niet in slaagt voldoende werkgelegenheid te creëren om de mensen daar vast te houden.
  Zeker nu de rest van Nederland profiteert van de gaswinning in het Noorden. Met voldoende investeringen én nutsvoorzieningen zouden er toch prachtige woonkernen kunnen zijn waar jonge gezinnen nog ruimte voor hun opgroeiende kinderen kunnen vinden….en kom dáár eens om in de randstad.

  1. Met de laatste zin heb je een goed punt, maar zo lang er geen werk is, gaan jonge gezinnen niet naar het hoge noorden. Volgens mij hebben de provincies al jarenlang subsidies om bedrijven naar Friesland, Drenthe of Groningen te trekken. Tot nu toe met weinig succes.

 12. En toch vind ik, als hier voor miljarden wordt weggepompt dat daar ook miljarden voor terug mogen komen. En laat ons hier lekker leven, en vergelijk Groningen en Drenthe niet met Friesland.

  1. René, ik snap die hele fittie tussen Groningen en Friesland niet zo goed. Het landschap lijkt op elkaar, en qua karakter zijn Groningers en Friezen meer vergelijkbaar dan beiden willen toegeven. Qua geld ben ik het met je eens, er mag zeker geld terugstromen naar de provincie. Ik denk alleen dat politiek Den Haag zijn oren laat hangen naar de mening van de meerderheid van Nederland. En de rest van Nederland heeft geen zin in nog meer bezuinigen of nog meer belasting, als de gaswinning in Groningen omlaag gaat.