Vuurwerkplicht

Op de allerlaatste dag dit jaar wil ik het nog hebben over het vuurwerkverbod. Ja, ik weet dat het ongezellig is om op oudjaarsdag over daarover te praten. Op pakjesavond voer je immers ook geen verhitte discussie over de toekomst van Zwarte Piet, zodat de kinderen nog voor het uitpakken van de cadeautjes in huilen uitgebarsten zijn omdat papa al schreeuwend verklapt heeft dat Sinterklaas niet bestaat. Ik kon er helaas niet eerder over beginnen want vanmorgen ontdekte ik pas dat in Enschede vanavond geen vuurwerkverbod is ingesteld.

Die ontdekking vond ik alarmerend, want er is hier in 2000 een complete woonwijk weggevaagd door een vuurwerkramp. Zelfs in die betreffende wijk, Roombeek, worden over enkele uren vrolijk de rotjes knallend afgestoken. Daarom voel ik me verplicht om vandaag mijn revolutionaire idee over het vuurwerkverbod te delen. Misschien is er vanavond een ambtenaar die in onderstaand voorstel een goed voornemen ziet om in 2015 in praktijk te brengen.

Volgens mij is een algeheel vuurwerkverbod onwerkbaar omdat het niet te handhaven valt. Iedereen begrijpt dat je op oudejaarsdag niet op elke straathoek een politieagent kunt neerzetten. Bovendien is er elk jaar in december een grote kans op sneeuwval met algehele gladheid tot gevolg. Bij dergelijke weersomstandigheden wordt het lastig om de achtervolging in te zetten om zo’n vuurwerkvandaal op te pakken, dat weet ik uit ervaring. Gisteren nog werd er mij een rotje voor de voeten gegooid, maar ben ik niet achter die kwajongens aan gegaan. Op mijn leeftijd, ze noemen het niet voor niets de verkeerde kant van de dertig, moet je daar toch mee oppassen. Voor je het weet, breek je een heup.

Dus pleit ik voor een vuurwerkplicht. Iedereen die veroordeeld wordt voor het te vroeg afsteken van vuurwerk, krijgt dezelfde taakstraf. Zij moeten verplicht, met gevaar voor eigen leven, op een afgelegen terrein het illegale vuurwerk afsteken dat de politie in beslag heeft genomen. Bij de uitvoering van de taakstraf gaan vermoedelijk wat handen en vingers verloren, dus de kans op recidive is nihil om het maar eens ambtelijk uit te drukken. En het heeft voor toekomstige generaties pubers alvast een afschrikkende werking. Ik voorspel dat dit beleid een rustig verloop van toekomstige oudejaarsavonden garandeert.

Alle ambtenaren van Nederland zijn vrij om het bovenstaande idee te kopiëren. Verwerk het tot beleidsnotitie, gooi er een ringbandje om en geef het aan een wethouder of minister. Niks te danken.

26 reacties op “Vuurwerkplicht”

 1. Hare Maristeit schreef:

  Ik ben nu wel erg benieuwd naar je leeftijd :-)

 2. isabel schreef:

  Ach je bent gewoon op een moeilijke leeftijd, te volwassen om achter puberende jongens aan te lopen en nog niet zo oud dat je je wandelstok (of looprek) naar ze toe kan gooien. Mijn haar stond dit jaar nog bijna in brand. Gelukkig niet helemaal dankzij een fantastische trek-duw beweging van mijn vriendin. En mijn kat wordt ook altijd zo onrustig van. (hij stond dit jaar zelfs bijna recht!)

 3. Doe het gewoon zoals in ongeveer de halve Westerse wereld; een mooie show, aangeboden door de overheid. Particulier niks meer te koop. Kosten die ze besparen op politie inzet, schoonmaken, schade etc. kunnen dan mooi naar die show.

 4. Dennis schreef:

  Haha ik ben voor! Als we dan ook toe mogen kijken?! Om het er daarna nog even goed hard in te wrijven dat ze niet met gevaarlijk spul moeten spelen.

 5. kakel schreef:

  Ik ben voor! Een geweldige maatregel. Dank aan jouw innovatieve plan. Een ambtenaar zou daar nooit opgekomen zijn ;-)
  Gelukkig Nieuwjaar!

 6. rietepietz schreef:

  Het probleem zit ‘m inderdaad in het handhaven van geboden …. én een schreeuwend gebrek aan metsen die verstand hébben en het ook weten te gebruiken.
  Toch jammer want het mooie siervuurwerk is in handen van mensen die hun verstand gebruiken best aardig om te zien.

 7. Daan Kusen schreef:

  Aan de andere kant, de kans dat diezelfde fabriek weer de hens in gaat is klein. Een gelukkig nieuwjaar en de beste wensen!

 8. Carlijn schreef:

  Ik heb zo’n medelijden met onze nieuwe overburen. Vluchtelingen uit Syrië met kinderen van 2 en 3. Die huilen al de hele week van elke knal, laat staan vandaag.

  Buiten dat vind ik je aanpak geweldig! Jammer dat die ambtenaren vandaag niet werken :p

 9. Peer schreef:

  Ik kies liever voor een religieuze aanpak.

 10. Zwartraafje schreef:

  Vroeger ging er een campagne rond in tijdschriften met een zwarte pagina waarop in kriebelschrift stond geschreven dat het niet makkelijk was om plots met je andere hand te moeten schrijven. Onderaan stond dan dat je daar best eens bij kon stilstaan vooraleer je in het wilde weg vuurwerk ging afschieten. Ik vind het best wel knap om te zien maar vaak erg gevaarlijk wanneer het niet door professionals wordt gedaan.

 11. Petra schreef:

  Hahaha ik heb met vuurwerk dezelfde haat-liefdeverhouding als met sneeuw. Ik vind het prachtig om te zien. Maar dat geknal hoeft niet. En aan het afsteken begin ik al helemaal niet. Fijne jaarwisseling.

 12. Cassilda schreef:

  MetroPaul for president! Geweldig plan, en mijn steun heb je. Mensen doen gekke dingen met vuurwerk.. om dan nog maar over de combi drank/drugs en vuurwerk te zwijgen. Hele fijne en safe jaarwisseling! Op naar een nieuw jaar, zonder heupbreuk!

 13. lauradenkt schreef:

  Haha ja, dat zou nog eens wat zijn. Ik ben echt heel erg bang voor vuurwerk en ik moet zo helaas voor een afspraak naar de stad fietsen :(

 14. Sammie schreef:

  :) Ik vind het een briljant plan! Ik ga het even delen op twitter, zegt het voort enzo
  oh en gelukkig uiteinde!

 15. jackiedeklerk schreef:

  hahahahaha, dit vind ik heerlijk om te lezen…
  Al schuilt er ergens een pyromaan in mij, en vind ik soms gewoon even 1 knallertje wel leuk…
  Ik zit vanavond om 12 uur gewoon met mijn hond op de bank te zorgen dat hij relaxed blijft..

 16. Maurits schreef:

  Wij zouden in Hilversum een verbod krijgen op vuurwerk in het centrum. Hulde! Helaas door de rechter weer teniet gedaan

 17. Elize schreef:

  Haha! Oh wat een heerlijk artikel! Leuk geschreven. En wat een effectief klinkend plan ;)

Geef een reactie

You have to agree to the comment policy.