Sportsokken

Aan ouder worden zitten, om een hangend buikje te compenseren, ook enkele voordelen. Bijvoorbeeld dat het ouder worden gepaard gaat met het vinden van rust. Veel gesprekken die ik voer met leeftijdsgenoten bevestigen dit cliché. Balans lijkt daarin het sleutelwoord. We praten daar geenszins op een ironische manier over, maar bloedserieus. Over de balans tussen werk en privé. Of over een gebalanceerd eetpatroon (vanwege dat groeiende buikje).

Nog fijner aan ouder worden is dat je dingen in een historisch perspectief kunt plaatsen. Deze levenservaring komt mij vooral van pas als het over mode gaat. Modeontwerpers gaan er prat op vernieuwend te zijn. Mij valt op dat ze vooral in herhaling vallen. Neem de kledij van de alom tegenwoordige hipster. De outfit van een verwassen t-shirt met een print van een bandlogo, gecombineerd met een loshangend houthakkershemd, die heeft Kurt Cobain in de jaren negentig uitgevonden. Met als enige verschil dat we het destijds ‘grunge’ noemden. Die arme hipsters hebben geen flauw benul dat een dode rocker hun ultieme stijlicoon is.

Dat het nog erger kan, bewijst de site van Urban Outfitters. Een winkel waar ik waarschijnlijk iets te oud voor ben, maar wiens comfortabele hoodies goed in balans zijn met mijn relaxte staat van zijn. Op het eerste gezicht zag de kleding van de Urban Outfitters er modern uit, maar iets stond me tegen. Ik bestudeerde de foto’s grondig totdat ik begreep wat er mis was. De bovenkant van de outfits oogden fris: kleurrijke sweatshirts met vrolijke prints. Het was aan de onderkant waar het probleem zat: de modellen waren in een broek op hoog water gestoken met een akelig witte sportsok eronder. En bootschoenen aan.

Deze ‘vernieuwende’ trend is natuurlijk een regelrechte kopie van Michael Jackson. Naast de King of Pop was Michael in de jaren tachtig namelijk ook de koning der sportsokken. In menig videoclip danste hij rond in een combinatie van een te korte zwarte broek met witte sokken. Daar deed niemand destijds moeilijk over omdat Michael verder zo’n enorm muzikaal genie was.

Blijkbaar denken de jongeren van nu dus dat een witte sok onder een donkere broek weer kan. Vanwege het contrast, of zo. Weten zij veel dat de sportsok de geschiedenis is ingegaan als de grootste modemisser van de jaren tachtig. Dat inzicht komt vast pas op latere leeftijd. Over zo’n twintig jaar, schat ik. Bij de volgende revival van de sportsok.

Blijf op de hoogte van nieuwe stukjes via Facebook of Twitter.

42 reacties op “Sportsokken”

 1. Sheila schreef:

  Hahaha.. wat een herkenbaar blogje! Inderdaad, soms zie ik iets terug in de mode en denk ik, hebben ze niets geleerd van de jaren 80? Of dat een collega zei dat hij is opgegroeid met de A-team. Waarop ik zei; nee, jij bent opgegroeid met de herhalingen van de A-Team. Dat is toch anders ;)

 2. Myriam schreef:

  Ik vind het ook helemaal fout, maar blijkbaar kan het tegenwoordig. Bent Van Looy was één van de eersten die er, véle jaren na Michael Jackson, weer mee begon. Vreselijk….

 3. lauradenkt schreef:

  Je bent beter op de hoogte dan ik! Maar jeetje, neeeee, dit kan echt niet.

 4. mariskav87 schreef:

  Haha, geweldig. Ik rock zelf altijd veel te gekleurde sokken. Waarbij ik er halverwege de dag achter kom dat je toch echt wel een klein randje ziet tussen m’n zwarte sneaker en zwarte broek. Michael zou zich omdraaien in zijn graf.

 5. Sammie schreef:

  Oh de sportsokken, vreselijk vind ik ze! Kan ik ook echt een afknapper vinden als ik het zie bij een man.

  • Paul schreef:

   Mijn vriend droeg witte sportsokken in zijn cowboylaarzen. Niemand die het zag overdag maar thuis gingen de laarzen uit. Na veel geklaag van mijn kant heeft hij nu alleen zwarte sportsokken.

 6. Mylène schreef:

  Haha, ja echt alles uit de jaren ’90 (of ’80, maar toen was ik er nog niet), is weer terug. net als al die jongens met witblond haar. Of is dat alweer uit de mode? Heb nu wel weer zin om jaren ’90 films te gaan kijken. Maar gelukkig doet Netflix ook mee aan deze trend.

 7. Karin schreef:

  En dan die badslippers met sportsokken! Vreselijk!

 8. Mrs. T. schreef:

  Witte sportsokken, wie is er niet groot mee geworden. Althans: wat onze generatie betreft. ;-)

 9. Sabine schreef:

  Whahaha heerlijk dit! Ik ben een beetje allergisch voor witte sportsokken hoor haha

 10. rietepietz schreef:

  En je wilt niet wéten hoeveel modebeelden ik al langs heb zien komen in een nóg groter aantal jaren dan waar jij op kunt bogen;-) Gelukkig hoef ik niet aan het modebeeld te voldoen, maar dat vond ik eigenlijk ook al toen ik nog jong genoeg was om er wél aan mee te doen.

 11. Heel leuk geschreven. Ik vind kleding een belangrijk onderdeel van non verbale communicatie maar ik mag van mezelf niemand afstraffen als hij of zij een blunder/modemisser begaat. Er zullen vast mensen zijn die de witte sportsokken helemaal rocken ;-)
  Heb jij de cocumentaire The September Issue gezien?

 12. Mammalien schreef:

  Amen. Heerlijk stukje.

 13. Morgaine schreef:

  Whahahahaha ja en als men nog verder terug kijkt, de fiftie dresses voor dames, die droeg mijn oma ook, mode komt altijd terug, dat zei mijn moeder al toen ik nog maar kind was, alles komt terug. maar die sportsok, als de gymp wit is en je sport is er weinig mis mee, in het dagelijks leven moet het wel passend zijn ja ;-)

  X

 14. RenéSmurf schreef:

  ha, ik lees het graag maar herken me er totaal niet in. Ik heb dan ook nooit wat met mode gehad.

 15. Zij van schreef:

  Djuh… Zit ik dan met net een versie collectie witte sportsokken… Een modemisser…

 16. yvonne schreef:

  Ik ergerde mij vorig jaar al aan de culotte oftewel de broekrok. vreselijk lelijk ding. Modemisser die ook echt gemist kan worden. Ik snap al die trowbackfashionherhelingen ook niet zo goed…HetiIs makkelijk denk ik.

 17. Yuk, witte sokken …..
  Als ik maar lang genoeg àlle kleding bewaar ben ik altijd modieus en loop ik nooit voor schandaal

  • Paul schreef:

   Dat is waar! Ik ken vrouwen met uitpuilende kasten, maar kledingstijl is aan recycling onderhevig, en zij hebben altijd iets dat modieus is.

 18. kliefje schreef:

  Ik zelf houd al sinds de jaren 80 de legging in stand.

 19. Daan Kusen schreef:

  Sokken zijn sokken. Als je voeten maar warm zijn, denk ik altijd!

 20. Rob Alberts schreef:

  Tja, ik volg de mode niet en ik ben niet sportief.
  De witte sportsok ken ik dus niet.

  Verder ben ik tevreden met mijn eigen kleding ….

  Vrolijke groet,

 21. Irene schreef:

  Hihi… of bij de volgende revival van de schoudervulling, waar ik persoonlijk niet op kan wachten… ;-)

Geef een reactie

You have to agree to the comment policy.