Soap

Al sinds het prille begin volg ik de Sugababes. Sommige mensen noemen dit soort muziek een ‘guilty pleasure’. Ik niet, want het is belachelijk om me schuldig te voelen over het luisteren naar hitgevoelige popmuziek.

Op het eerste gezicht leken de Sugababes op een typische meidengroep. Drie pubermeiden van amper vijftien jaar, met elk een andere huidskleur en kledingstijl, bij elkaar gebracht door een talentscout. Ze onderscheidden zich met inventieve popliedjes en doordachte songteksten. Ondanks hun jeugdige leeftijd klonken de Sugababes volwassener dan de veel oudere Spice Girls.

Naar alle eerlijkheid was ik niet geobsedeerd door de muziek alleen. De meiden doken ook veelvuldig op in de roddelrubrieken. Eerst omdat zij nooit glimlachten op foto’s. Er werd daardoor veel gespeculeerd over onderlinge ruzies. Alle dramatische ontwikkelingen in de band hadden een verslavende werking op mij. Het deed niet onder voor de gemiddelde soap.

Er werd alleen geschreven over de standaard bandruzies: de ene zong volgens de anderen teveel solo’s. De twee achtergrondzangeressen sloten de leadzangeres buiten door het ontwikkelen van een geheimtaal die onverstaanbaar was voor anderen. Ergens op tournee in Japan schijnt de leadzangeres door een wc-raampje naar buiten te zijn geklommen, vlak voor een optreden.

De leadzangeres werd simpelweg vervangen door een ander met dezelfde huidskleur. Een paar jaar later werd het tweede bandlid ingewisseld voor een lookalike, omdat zij niet op promotietournee wilde vlak na een zwangerschap. Of misschien paste een tienermoeder niet in het perfecte plaatje dat de platenmaatschappij voor ogen had. Ondertussen kocht ik alle albums van de Sugababes, om grondig de songteksten te analyseren op onontdekte spanningen tussen de meiden.

Het laatst overgebleven originele bandlid werd in 2009 ontslagen. Naar verluidt omdat zij te bazig deed tegen de nieuwere zangeressen. De titel het laatste album waarop zij meezong – ‘Catfights and Spotlights’ – was achteraf gezien misschien een voorbode. De Sugababes bestaan sindsdien volledig uit vervangers van de originele bandleden. Aan de muziek is het hoorbaar, die is afgegleden naar slappe aftreksels van Amerikaanse soulmuziek, met seksueel getinte teksten van bedenkelijk allooi.

Op een obscuur popmuziekforum ontdekte ik dat de originele bandleden weer samenwerken, onder de naam Mutya Keisha Siobhan. Om allerlei juridische redenen mogen zij de door hen bedachte naam Sugababes niet gebruiken. De bladen schrijven vrijwel nooit meer over hen, omdat zij geen ruzie maar slechts mooie muziek maken. Ik hoop ondertussen dat ze snel een ouderwets goed album uitbrengen. Voordat er weer iemand boos uit een raam klimt.

21 reacties op “Soap”

 1. Daan Kusen schreef:

  De Sugababes. Tja, ik ben me bewust van hun bestaan -maar daar is dan ook alles eigenlijk een beetje mee gezegd!

 2. Noelle schreef:

  Ha, een gouwe ouwe. Ik vind het heerlijk om soms even een rondje YouTube te doen met liedjes van hen of andere bandjes waar ik in de jaren 90 graag op danste :P

 3. RenéSmurf schreef:

  Ja, het is toch maar een merkwaardige wereld he, waarin de radio bepaalt wat hip is en wat niet.

 4. Mariska schreef:

  Geweldig, de Sugababes. Komen regelmatig voorbij in mijn playlist! Mijn favorieten zijn Too Lost In You en Red Dress. Mijn (muzikale) voorkeur gaat dus richting de laatste samenstellingen.

 5. Peer schreef:

  Je kunt het ook een innocent pleasure noemen

 6. Dina schreef:

  Aah de Sugababes. Daar luisterde ik vroeger ook graag naar.

 7. Chantal schreef:

  Ik luisterde hun muziek vroeger ook! Wat leuk om te lezen dat de originele band weer bestaat. Ik ga de muziek eens opzoeken :)

 8. Ja, de Sugababes! Die hadden wel een aantal leuke nummers! De rest van het verhaal kende ik eigenlijk niet, leuk om te lezen.

 9. Petra schreef:

  Och ja de Sugababes…ze maakte best lekkere muziek. Push the Button vond ik niets maar Stronger vond ik dan wel weer een goed nummer.

 10. rietepietz schreef:

  Oude of nieuwe samenstelling….. maakt niets uit,ik heb zelfs nog nooit van de dames gehóórd. Dat ligt ongetwijfeld aan mij want ik ben best wel in de jaren 60/70 blijven hangen en krijg van de moderne popmuziek alléén de mega hits mee!
  Zou zómaar een leeftijd dingetje kunnen zijn al heb ik nooit heel veel gehad met sterren verering, geen posters aan de muur enzo,óók niet toen ik wél de leeftijd voor had.
  Ik heb even naar een track van de dames gezocht en eh….ik wordt géén fan;-) maar jij mag gerust van mij hoor, waarom niet!

  • Paul schreef:

   Riet, ieder zijn smaak natuurlijk. En dat je er zelfs even een track hebt opgezocht, zegt me dat je mee voor nieuwe muziek openstaat, dan je zelf denkt!

 11. Evelien schreef:

  O ja, de Sugababes! Op hun muziek heb ik vroeger ook nog gedanst.

 12. Ik denk altijd bij hun aan round round baby… Lalalala!

 13. Dennis schreef:

  Tja, zo gaat dat vaak met zulke pop bandjes. Hadden het hier laatst ook nog over zulke bandjes. Denk dan aan Girls Aloud, S Club 7 etc. haha

Geef een reactie

You have to agree to the comment policy.