Infaam

Het is sneu voor de Moszkowiczjes dat zelfs het braafste en minst bekende familielid, strafpleiter David Moszkowicz, als de derde van vier broers uit zijn ambt is gezet. Mijn hart ging toch sneller kloppen van dit smeuïge nieuws. Dat kwam vooral door de manier waarop radio 1 het nieuws aangekondigde. De nieuwszender was helemaal losgegaan op het zoveelste drama binnen de gerenommeerde advocatenfamilie.

Eindelijk mochten de doorgaans zo bedeesde verslaggevers van de NOS schreeuwerige koppen bedenken, die normaal gesproken alleen voorbehouden zijn voor de cover van de Story. Zonder enig spoortje van ironie sprak een nieuwslezer over ‘de teloorgang van de advocatenfamilie Moszkowicz’. Ik genoot ervan dat er werd gesproken van een advocaat die ‘geschrapt is van het tableau’. Die uitdrukking is toch een van de pareltjes van de Nederlandse taal, en hoor je maar zelden. Het was je reinste riooljournalistiek, met een chique tintje.

Mijn gedachten dwaalden af naar Bram, de andere gevallen Moszkowicz-telg. Hij zag in de rellerige berichtgeving vast een geschikte aanleiding om nog eens de woorden ‘infaam’ en ‘abject’ uit te spreken. En ik ben het roerend met Bram eens dat het een abjecte en infame toestand is. In deze treurige familiegeschiedenis zie ik het onomstotelijke bewijs dat het een schande is, om je kinderen te dwingen tot opvolging in het familiebedrijf.

Gelukkig luisteren de meeste pubers – op het moment dat zij een beroepskeuze maken – toch niet naar hun ouders. Als mijn vader zijn zin had gekregen, dan had ik me geïnteresseerd in het repareren van de kapotte versnellingsbak van zijn krakkemikkige Jeep. En dan was Nederland nu met mij een uiterst incompetente automonteur rijker geweest.

Gezien de interesses van Bram, acht ik het onwaarschijnlijk dat hij ooit vrijwillig voor het advocatenvak had gekozen. Iemand die zich moeiteloos weet te omringen met mooie vrouwen en schimmige zakenlieden, had volgens mij een glansrijke carrière kunnen hebben als raamexploitant op de Wallen. Of Bram was hoofdredacteur van het stijlvolle mannenblad Esquire geworden, vanwege zijn onberispelijke smaak in maatpakken, sportwagens en horloges.

Mocht het UWV nog op zoek zijn naar passend werk voor de gebroeders Moszkowicz, dan lijken ze mij op basis van hun eigen noodlottige loopbaan uitstekend gekwalificeerd als beroepskeuzeadviseur. De broers kunnen bij jongeren beslist overtuigend bepleiten dat zij hun hart moeten volgen bij de studiekeuze. Want succes, geld en roem is ook niet alles. Daar is de familie Moszkowicz het levende voorbeeld van.

18 reacties op “Infaam”

 1. Daan Kusen schreef:

  Zo blijkt maar weer, je moet tegenwoordig geen Moszkowicz heten!

 2. mrsanchelon schreef:

  Haha, uiterst incompetente automonteur! Advocatuur is een raar vak waarin je soms nog raardere mensen moet verdedigen.

 3. Desire schreef:

  Ook ik had dit totaal gemist … komt natuurlijk omdat de Roelvinkjes overwegend meer in het nieuws zijn. Met andere dingen weliswaar, dat dan wel weer.

 4. Dennis schreef:

  Ik heb dit ook echt totaal gemist terwijl ik toch altijd wel op de hoogte ben qua nieuws, lol.

 5. Ik heb dit nieuws even helemaal gemist. Shame on me.
  Ik denk wel dat het heel erg belangrijk is een baan te vinden waar je plezier in hebt! Leuk stuk. :)

 6. jackiedeklerk schreef:

  Ik werk in ons familiebedrijf, en dat wilde ik ooit zelf…
  nu ik ouder ben, voelt het als een hele verantwoording en durf ik de vraag wil ik dit nu nog echt niet te stellen…

 7. kakel schreef:

  Wat een geweldig blog! Vooral de zin: “Geschrapt van het tableau. Die uitdrukking is toch een pareltje van de Nederlandse taal.” En ik gun het de familie advocaten ook zo!
  Niets menselijks is ze vreemd: chantage, witwas-praktijken, en maffia-baasje spelen (met dank aan Jort) Ik hoop nooit een advocaat nodig te hebben, maar zo ja, dan kies ik voor Inez Weski. Als ik haar kan betalen ;-)

 8. RenéSmurf schreef:

  Aanstaande vrijdag zit Bram bij Theo in 24 uur, en dan zal ik eens zien hoe die daadwerkelijk is.

  Ja, nieuws echt helemaal objectief brengen gaat niet, al doen ze nog zo hun best, er komen uitglijders. En dat maakt het wel menselijk ook.

 9. rietepietz schreef:

  Pa Moszkowicz zal zich in zijn graf omdraaien alsof hij in een draaimolen zit.
  De huidige advocaten hebben sowieso niet mijn sympatie , ze verdedigen tuig op een manier alsof het engeltjes zijn! Hoe minder advocaten hoe beter dus!

  • Paul schreef:

   Riet, volgens mij leeft Pa Moszkowicz nog. Dus dat omdraaien in zijn graf zit er voorlopig niet in.

   • rietepietz schreef:

    Ik dácht dat Pa enige tijd geleden overleden is, maar zelfs als dat niet zo is krijgt hij niet meer mee wat z’n familie uitspookt want hij was al een tijd zwaar dement. Misschien ben ik in de war geweest met het feit dat hij zich als advocaat heeft laten schrappen, dat was in 2012

 10. MichielZiet schreef:

  Als het aan mij vader had gelegen was ik marktkoopman geworden. De markt in Enschede is tot op de dag van vandaag mijn moeder dankbaar dat zij hier een stokje voor stak.
  De Moszkowiszjes vergaten dat je meer nodig hebt dan een strak pak en een mooie vrouw om een zaak te winnen. Ja een kledingzaak… en dat zou dan uiteindelijk weer door de belastingdienst in beslag genomen worden.

 11. Cassilda schreef:

  Heb mijzelf ook vaker afgevraagd of het gebroed zelf de keuze maakte om advocaatje te gaam spelen. Maar dat heb ik vaker hoor… als je hoort dat kids in de voetsporen proberen te treden. Bedoel.. doe eens gek, kies wat je echt wil. Maar hey, misschien is dat de eeuwige ouber die praat

 12. mightymusingsnl schreef:

  Haha. Top stuk dit. Al moet ik wel heel eerlijk bekennen Max wel te mogen op de een of andere manier. Het zal z’n charme wel zijn. ;-)

Geef een reactie

You have to agree to the comment policy.