Hypocriet

Ik doe echt mijn best om zoveel mogelijk van het wereldkampioenschap voetballen in Brazilië te missen. Na jarenlange training ben ik daarin heel bedreven geworden. De televisie staat uit tijdens de gehele periode dat er wordt gevoetbald. Dus ook op de dagen waarop het Nederlands elftal niet speelt, want dan wordt er namelijk eindeloos elke pass in een wedstrijd geanalyseerd in de ellenlange nabeschouwingen, of al gespeculeerd in de vele voorbeschouwingen. Speelt het Nederlands elftal dan verschansen mijn vriend en ik ons in een lege bioscoop. Het kan ook gebeuren dat we de enige eters in een restaurant zijn. Verder zoek ik zoveel mogelijk het gezelschap op van vrienden die ook niet snappen wanneer een speler buitenspel staat. Dan weet ik tenminste zeker dat er niet over voetbal wordt gesproken.

Ondanks al deze voorzorgsmaatregelen, krijg ik meer mee van het wereldkampioenschap voetbal dan ooit tevoren. Dat is allemaal de schuld van mijn vrienden op Facebook en Twitter. Ik dacht vooral omringd te zijn door intelligente mensen die zich afvragen waarom het leuk is om 22 mannen achter een bal te zien aanrennen. En die het onbegrijpelijk vinden dat een sterspeler van een stom balspelletje in een paar jaar meer geld verdient, dan een briljante wetenschapper die zijn werkende leven wijdt aan het genezen van kanker. Maar blijkbaar veranderen mijn vrienden online in fanatieke voetbal-hooligans, die ik me had voorgesteld als figuren met een imposante bierbuik, waarbij het nogal potsierlijk was dat uitgerekend zij zich luidkeels uitspreken over iets dat met lichaamsbeweging te maken heeft. Mijn beeld van hooligans, en helaas ook mijn beeld van sommige vrienden, is voorgoed veranderd.

Ineens ben ik op de hoogte rare manoeuvres door gephotoshopte plaatjes van Robben en Van Persie. En ken ik de opstelling en wissels van de wedstrijd door berichten als “godverdomme Sneijder, wordt het biet eens tijd dat je in het toernooi bent gegroeid?”, “VAN PERSIE ERUIT NU METEEN” en “jaaaaaa Krullllllllll!!!”, inclusief gepast gebruik van capslock en authentieke typefouten. Bij het doornemen van een kleine bloemlezing uit de onophoudelijke stroom aan voetbalgerelateerde statusupdates, had ik wederom het inzicht dat voetbalfans hypocriet zijn. Is er geen vertrouwen in de goede afloop van een wedstrijd, dan gaan “zij” verliezen. Bij winst hebben “wij” de wedstrijd gewonnen.

Bij een volgend voetbaltoernooi op Europees of wereldniveau moet ik, naast de televisie, dus voortaan ook Twitter en Facebook vermijden. Dat bespaart me tijd, en vooral heel veel irritatie.

22 reacties op “Hypocriet”

 1. mightymusingsnl schreef:

  Herkenbaar wel… Ik ben echter zeer chauvinistisch, alleen als NL speelt. En als ze dan ook nog goed blijken, buitenproportioneel, dan helemaal. LOL.

  Maarrrrr… eigenlijk erger ik me continu aan ’t feit dat een Robben niet ongelimiteerd vrij op een doel af kan struinen zonder dat er drie man om hem heen staan te dringen en hem in alles beperken wat hij doet. Zo erg ben ik.
  Toch denk ik dat de sport verkloot wordt door te veel geld wat er in omgaat. Jammer.

 2. Dennis schreef:

  Haha ik vond het heerlijk om al die grappen op Facebook en Twitter te zien. En altijd, rond het EK/WK staan de beste stuurlui aan wal. Wij weten hoe het moet, lol. Maar kan me voorstellen dat mensen het irritant vinden om het overal te zien. Maar dat is nu eenmaal zo met zulke grote toernooien?

  • Paul schreef:

   Ja, dat is waar. Ik heb het ook overleefd hoor. Het wij/zij denken viel me op en dat moest me toch van het hart. Daar heb ik tenslotte een blog voor!

 3. Daan schreef:

  Het is over! Rust! Nu is er over twee jaar weer een EK om te vermijden…

  • Paul schreef:

   De gewone voetbalcompetitie begint over een paar weken alweer, maar dat zie je (gelukkig) veel minder terug op Facebook en Twitter.

 4. Lisa schreef:

  De mens is een hypocriet wezen :) Volgende keer inderdaad maar alles uitzetten, of extra hypocriet doen door je tegen beter weten in mee te laten slepen!

 5. Desire schreef:

  Volgende keer mijd ik deze toestanden ook … al was het alleen maar om de hoofdpijn te voorkomen die veroorzaakt wordt door alle stress, het vele gezuip en het gevreet op zo’n avond pffffff :-(

 6. Marieke schreef:

  Ben jij even blij dat het voorbij is!

 7. rietepietz schreef:

  Neem dan ook geen facebook…. maar ik begrijp wat je bedoelt, er vált niet omheen te komen, omdat voetbal “overal is”.
  Voor mij al helemaal niet omdat manlief wél liefhebber is. maar 53 jaar huwelijk hebben ons geleerd “er mee om te gaan” .Zo sliep ik dus al heerlijk ….. helaas was er in de buurt een oetl*l die rond kwart voor 1 z’n laatste “bommen” uit teleurstelling (neem ik aan) afstak…. manlief wéét wel dat hij z’n beklag niet hoeft te zien en schuift dan stilletjes naast me in bed met ijskoude voeten.

  • Paul schreef:

   Ik ben toch teveel gehecht aan Facebook vanwege de verwaterde contacten met kennissen en familie. Via Facebook kun je elkaar nog een beetje volgen. Dus helemaal geen Facebook is nog geen optie voor mij.

 8. RenéSmurf schreef:

  Oke, ik ben momenteel niet meer zo op de twitter en het facebooken gebruik ik alleen voor de chat. Het voetbal krijg ik alleen mee als het zo`n groot scherm op het plein staat, zoals nu. De tweede wedstrijd in mijn leven.

 9. Rob Alberts schreef:

  Hypocriet als ik ben heb ik net voor de wedstrijd begint mijn Oranje voetbalblog geplaatst.

  Voor de echte liefhebber geef ik hier een directe link:
  http://robalberts.wordpress.com/2014/07/09/oranje-kleurt-het-voetbalgras/

  Veel leesplezier.

  Vriendelijke groet,

 10. Haha gelukkig nog iemand die het niet volgt … Ik ga zo ook lekker m’n bedje in. De enige reden dat ik wil dat Nederland wint is dat ik dan win met de poule van M. En boven hem sta. Dat is dan wel weer leuk :P

  • Paul schreef:

   Ja, dat is absoluut leuk. Ik heb bij het vorige EK ook de poule op mijn werk gewonnen, tot frustratie van mijn collega’s.

 11. Rob Alberts schreef:

  Goed nieuws?
  Ook in mijn wachtrij van blogposts zitten enkele Oranje afleveringen ….
  Of daag ik je nu uit, ook ik volg het voetballen alleen maar door de openstaande ramen van mijn juichende, schreeuwende en vuurwerkafstekende buren.
  Het is bijna voorbij!
  Vriendelijke groet,

  • Paul schreef:

   Rob, ik heb goede hoop dat het snel afgelopen is! En ik blijf dan maar even bij jouw blog uit de buurt…

   • Rob Alberts schreef:

    Ik kan je spannende verhalen vertellen van overspannen terreinmeesters van hoofdvelden waar ik met grondboren en steekschoppen over heen liep.

    Zonder voetbal aanvallen op het doel is ook leuk.

    Vrolijke groet,

Geef een reactie

You have to agree to the comment policy.