Dadbod

Houd ik me eindelijk gedisciplineerd aan een strak sportregime en eetpatroon om mijn zwembandje te laten slinken, kom ik zojuist tot het inzicht dat ik door te sporten nooit het ideale figuur krijg. Sterker nog, daarvoor moet ik op dagelijkse basis bier gaan drinken en barbecueën. De ‘dadbod’ is namelijk weer sexy.

Voor degenen die nooit een krant openslaan of de trending topics op Twitter volgen, en dus dit nieuwe, revolutionaire schoonheidsideaal hebben gemist: de ‘dadbod’ is een mannenlichaam dat het midden houdt tussen een sixpack en een bierbuik. Een man mag schaamteloos met zijn ontblote bovenlichaam pronken, mits er voldoende vlees losjes om zijn botten hangt.

Ik kon me voorstellen dat deze zogenaamde hype gewoon bedacht was door een snuggere man, wiens lijf de strijd met de zwaartekracht had verloren. En die uit pure wanhoop zijn vollere figuur tot ideale lichaamsbouw probeert te verheffen. Maar nee, deze hype is ontstaan door de noodkreet van een 19-jarige vrouw, Mackenzie Pearson, die in een artikel voor een onbeduidend universiteitsblaadje uitlegde waarom meiden van de dadbod houden. Zij omschrijft de dadbod-man als iemand die regelmatig naar de sportschool gaat en dat combineert met een dieet van veel bier en fastfood.

Vervolgens werd dat bewuste artikel een half miljoen keer online gedeeld. Ik vermoed vooral door mannen die graag verlost zijn van slopende series sit-ups, en hun eigen sixpack graag inruilen voor een gekoeld sixpack bier. Al begrijp ik best waarom vrouwen snakken naar een zacht buikje om op te liggen na een lange werkdag. Uit persoonlijke ervaring weet ik dat zo’n sixpack er verdomd leuk uitziet maar bij het knuffelen oncomfortabel hard en bonkig aanvoelt.

Toch lijkt het me voorbarig als mannen nu hoopvol hun sportschoolabonnement opzeggen om vetkwabben te kweken. Zo’n buikje is misschien goed voor je liefdesleven, maar ook slecht voor je hart. Bovendien waaien hypes meestal hard over. Voor je het weet koop je volgend jaar gewoon weer een Mens Health om binnen vier weken in een zwembroek te passen. Als het werkelijk je droomfiguur is dan kun je erop wachten tot jouw lijf vanzelf vervalt in een dadbod. Want op enkele Hollywoodsterren na, ken ik namelijk geen vijftigplussers met een blokjesbuik.

Ik ben nog altijd smoorverliefd op een slanke man met kleine zijkwabjes, waar ik graag tegenaan kruip of zachtjes in knijp. Zijn doorsnee mannenlijf is volgens mij de gezonde middenweg tussen hartenzeer en hartklachten.

24 reacties op “Dadbod”

 1. Norine schreef:

  Ontzettend leuk geschreven. Zou fijn zijn als de ‘mombod’ ook in de mode zou komen! Ik wacht daar al jaren op; zelfs voordat ik moeder was.

 2. Izzy schreef:

  Ik heb dit grinnikend gelezen, heb je weer tof geschreven!
  We hadden al de Mom jeans, maar ik denk dat het lang wachten is op de Mom bod. Wat dat betreft, kun je nog steeds beter man zijn v.w.b. de hoeveelheid vet die maatschappelijk aanvaardbaar is ;-)

 3. Desire schreef:

  Doe mij maar een ‘flubberbuik’ ligt lekker zacht ;-)

 4. Mikkel Andersen schreef:

  Ik ben het eens met de posts hierboven. Het is echt de essentie van wie je bent en dat werkt door, onafhankelijk van wat je draagt. Een arm vol sieraden of een Batman kostuum ;-)
  Ofscshoon ik wel denk dat veel mannen het lastig zullen vinden om welzijn uit te stralen als ze overgewicht hebben.

 5. Renesmurf schreef:

  Smaken verschillen en de mode is altijd aan veranderingen onderhevig.
  En ik ben altijd wars geweest van trends.
  Als je maar gezond bent en je goed voelt, dan straal je dat ook uit, zeg ik altijd maar.

 6. Cassilda schreef:

  Ben het helemaal met Sammie eens, gelukkig zijn is nummer een. (Natuurlijk wel ik balans houden met gezond blijven.)

 7. isabel schreef:

  Ik vind zo’n dadbod wel iets hebben. Maar ik vind mannen met een ‘beetje pak aan’ gewoon aantrekkelijker dan super gespierde gasten. Maar het mag natuurlijk geen excuus zijn om super ongezond te gaan leven, want dat is ook weer helemaal iets anders.
  Maar ik heb eigenlijk nooit veel gehad met een sixpack… (ik moet weer speciaal doen blijkbaar :p)

 8. Nesrin schreef:

  Waar moet ik meteen aan Ronaldo denken? Het zijn mannen met zo een lichaam waar ook vaak een bepaalde attitude bij komt and that I don’t like.

  Een couch potato vind ik ook niks. Gewoon een man die er zelfverzekerd, gezond en bewust bij loopt.
  Grappig ik kende het begrip dadbod niet.

 9. kakel schreef:

  Ik zou ook best wat meer vet willen hebben ;-) Wat moet iedereen tegenwoordig toch aan veel schoonheidsidealen voldoen, hè? Ik zou zeggen: lekker sporten, gezond eten en je af en toe flink te buitengaan.
  groetjes Kakel

 10. MichielZiet schreef:

  En toch blijf ik vermoeden dat ze door de BBQ industrie is betaald. ;-)
  Ieder moet er maar uit zien hoe hij of zij het wil, maar wel een beetje aan je hart denken, dus inderdaad niet te veel dadbod.

 11. Myriam schreef:

  De dadbod begot. Nu, ik heb toch liever een sixpack als ik dan al zou mogen kiezen hé.

 12. sammie schreef:

  Zolang je happy bent in je lijf.. Dat is toch het belangrijkste.. overgewicht is misschien een dingetje, vooral voor je gezondheid. Maar ik hoef ook geen afgetrainde man naast me, dat ligt inderdaad helemaal niet lekker. Daarbij wil ik niet het gevoel hebben dat ik dan zelf ook moet gaan sporten ;)

 13. Mrs. T. schreef:

  Nou, ik vind er weinig aantrekkelijks aan, aan zo’n dadbod.

 14. Billy schreef:

  ik ben slank, maar mét een klein bierbuikje
  En ik mag eten wat ik wil, er komt hooguit een kilootje bij…

 15. rietepietz schreef:

  Hoogt ongezond om met iedere modegril mee te gaan! Gelukkig heb ik geen klagen over het lijf van m’n lief, misschien geen sixpac maar zeker geen bierbuik! En er zit hier en daar gelukkig nog wat haar op de borst en armen enz, want van de 1.90 lange babies griezel ik een beetje!

 16. Rob Alberts schreef:

  Hoewel ik mijn best doe om mijn overgewicht onder controle te houden lukt dit niet echt.

  Mijn liefje doet ook haar best.

  Ach, ik blijf vooral van de binnenkant houden.

  Zonnige groet,

 17. Sabine schreef:

  Haha wat grappig! En zo waar ook trouwens! Mijn mannetje hoeft geen sixpack te hebben hoor, een beetje vet is veel fijner. Misschien wordt het ook eens tijd om de vrouw gewoon lekker te laten zijn waarmee ze tevreden is :) Dan kunnen we met z’n allen gewoon weer blij zijn met ons eigen lichaam, zonder dat gedoe over het schoonheidsideaal :)

 18. jackiedeklerk schreef:

  ja dat kwam ik ook ergens tegen…
  ik denk dat je iemand neemt zoals hij is, maar ook daar ligt een grens een buikje kan ook te groot worden natuurlijk..
  maar om zo iets nu echt in te noemen ??

 19. Chantal schreef:

  Sixpacks zijn leuk om naar te kijken, maar doe mij maar een beetje vet. Want aan een kerel die alleen in de sportschool zit daar heb ik niks aan en ten tweede knuffelt het inderdaad fijner ;)

 20. Susanne schreef:

  Mag de ‘mombod’ dan ook in zijn? Dan kan ik me ook lekker laten gaan ;-).

 21. Morgaine schreef:

  hahahaha ik vergeet nooit meer, dat ik ergens 30 kilo kwijt was eindelijk, en nog genoeg vet over had ook trouwens, ben er nog niet, maar dat 1 van mijn neefjes die zo graag tegen mij aan lag, ineens begon te deuken in mijn zij op de bank toen we tv gingen kijken. En hij zei, Morgaine, je moet stoppen met afvallen hoor! het ligt nu al niet lekker zacht genoeg meer, hahahaha

  Gelukkig worden ook kleine neefjes groot ;-)

  X

 22. Daan schreef:

  Soms vloek ik wel eens op mijn knokigheid, vaak ligt mijn lief met een kussen ertussen op mijn borst. Ik eet nochthans genoeg en drink geregeld bier. Aan de andere kant fiets en sport ik het er wel weer af. Maar meestal ben ik tevreden met hoe ik ben en dat is wat belangrijk is, en met dat kussentje ertussen is het ook goed opgelost :)

 23. belangrijkste is denk ik dat je je lekker voelt in je eigen lijf. of dat nu met of zonder six pack of zijkwabjes is… van een klein beetje spek op de ribben gaat niemand dood

Geef een reactie

You have to agree to the comment policy.