Cocoonen

Hordes mensen gaan er vrijwillige naar toe, en beschouwen het als vrijetijdsbesteding op paas- of pinksterdagen, sommigen gaan zelfs zover het een ‘dagje uit’ te noemen, maar ik krijg een instant-depressie van woonboulevards en tuincentra. Daarom probeer ik dat soort complexen zoveel mogelijk te mijden.

Toch kon ik niet langer ontkomen aan een bezoek aan zo’n deprimerend tuincentrum. Mijn vriend heeft namelijk, na jarenlang zeuren van mijn kant, er eindelijk mee ingestemd om onze tuin een extreme make-over te geven. Hij gaf zelfs akkoord om de boel vol te storten met beton. Sierbeton noemde de tuinarchitect het goedmoedig. Als tegenprestatie wilde mijn vriend dat de tuin gezelliger gemaakt werd met een tuinset, als dat nog lukte met die overdaad donkergrijs beton.

Vroeger had ik dergelijke verzoeken kunnen afdoen met het excuus dat ik niet kon uitrusten in de tuin. De tuin bestond uit een dichtbegroeid stukje land van zes bij twaalf meter. Er was door de dichte begroeiing helemaal geen plek voor een tuinset. En al was er plaats geweest, ik was er nooit gaan zitten. Staren naar het achterstallig tuinonderhoud is niet mijn idee van relaxen. Doordat onze tuin nu geheel onderhoudsvrij is, stond mijn vriend er op om samen een tuinset te gaan uitzoeken.

Dus stonden we op een zonnige zaterdag in een dichtbevolkt tuincentrum op de tuinmeubelafdeling. Ik had een uitgebreide selectieprocedure uitgedacht om het meest geschikte tuinmeubel te vinden. Eerst begon ik met een inspectie van het uiterlijk van de tuinmeubels. Ik wilde per definitie geen tuinset van wit plastic. Dat vond ik te doorsnee voor onze uitzonderlijke tuin.

Een minimalistische houten tuinbank past prachtig in onze strakke tuin. Na slechts tien minuten proef-zitten voelde ik al een lichte hernia opzetten, en moest ik toegeven dat het onmogelijk was om te loungen op een dergelijk spartaans meubel. Toen ik na het uitproberen van tientallen stoelen tussen de jengelende kinderen bijna aan mijn tuincentrumtax zat, spotte ik het perfecte tuinmeubel.

Het was een appelvormige cocon van gevlochten stengels, met een opening aan de voorkant. Met z’n tweeën konden we er languit in liggen. Zoals het werkt met een extreme make-over, was het tuinmeubel was extreem prijzig. Met deze aankoop kon ik voorkomen dat nog vele zaterdagen doorgebracht werden in die naargeestige tuincentra. In plaats daarvan kon ik voortaan in onze eigen tuin urenlang loungen, of cocoonen, zoals ik het liever noem. Dat comfort is ook veel waard.

23 reacties op “Cocoonen”

 1. Petra schreef:

  Haha ik probeer alleen naar Ikea te gaan in de avonduren. En het tuincentrum vind ik leuk met Kerst. En dan hebben ze gelukkig ook avond opening :-)

 2. Ik wens je ontzettend veel mooi weer de komende tijd, maar dan wel zonder gillende buurkinderen en dergelijke ;)

 3. RenéSmurf schreef:

  Ja, sommige mensen gaan voor hun plezier daar rondlopen en kijken, terwijl anderen juist alleen gaan als het echt moet! Maar he, het wordt vast mooi.

 4. lauradenkt schreef:

  We want pictures!

 5. artisticstateofmind schreef:

  Ik vind de Intratuin alleen leuk in de kerst periode haha! Ik ben gek op de kerst en die sfeer is dan gewoon leuk! Maar verder, nah, dan kom ik er ook niet! Al kan onze tuin ook wel een opknapbeurt gebruiken!

 6. Daan Kusen schreef:

  Blij dat ik geen tuin heb!

 7. jackiedeklerk schreef:

  vreselijk, helemaal op die genoemde dagen…
  als ik ga het liefst alleen, ren om wat ik nodig heb en weg wezen..
  maar okay soms ontkom je er niet aan…
  En nu gewoon gaan genieten van de betontuin

 8. Evelien schreef:

  Ik vermijd de tuincentra en meubelboulevards altijd met de feestdagen, dan is het me veel te druk. Het liefst ga ik door de weeks, dan is het een stuk rustiger. Veel plezier met cocooneen!

  • Paul schreef:

   Dankjewel Evelien. Doordeweeks moeten mijn vriend en ik beiden werken, dus dat zat er niet in. Ik kan me voorstellen dat het dan veel rustiger is want dan gaan de meeste kinderen naar school. Een volgende keer moeten we dus misschien een dag vrij nemen er voor, al begint het dan echt op een uitstapje te lijken….

 9. rietepietz schreef:

  Tja ook niet mijn hobby , maar als er iets gekocht moet worden móet het maar .
  Ik zou trouwens zwaar in een depressie schieten van “de tuin”die jij hier schetst….. geef mij maar die 72 vierkante meter verkapt oewoud (wij komen amper aan de helft ) waar ik met m’n ellebogen een plekje vrij moet maken om een simpele tuinstoel neer te zetten als alles in het blad zit.
  Maar als jullie er blij van worden moet je het zeker doén!

  • Paul schreef:

   Riet, we kunnen al niet meer terug. Het beton is gestort en er ligt bewapening in. Het wordt nog een hele klus (voor een volgende bewoner) om dat er weer uit te halen.

 10. Cassilda schreef:

  Niet meer naar jengelende kinderen hoeven kijken die hun ouders tot waanzin drijven tussen de jungle en al het meubilair is toch onbetaalbaar! Enjoy de aankomende zaterdagen zonder opspelende hernia’s, haha

 11. Zwartraafje schreef:

  Onze tuinstoelen en tafel zijn ondertussen zo erg versleten dat je moet opletten voor splinters wanneer je wil gaan zitten. We hadden ze ook uitgetest bij de winkel (gelukkig door de week en dus niet te druk), maar de rugpijn komt blijkbaar niet na 5 minuten al opzetten. Eigenlijk zou hij dus moeten vervangen worden, maar daar heb ik dus totaal geen zin in. Misschien ooit eens wanneer er effectief een terras ligt. Lijkt me het perfecte excuus voor een portie uitstelgedrag.

 12. Ik hou ook niet drukke tuincentra en kom er dan ook nooit. Veel plezier met cocoonen :)

Geef een reactie

You have to agree to the comment policy.