Bodyscan

Dat krijg je ervan als de overheid amusement wegbezuinigd bij de Publieke Omroep. Je moet wat als omroepbestuurder om kijkers te trekken voor een wetenschappelijk televisieprogramma. Dus deed de NCRV een noodgreep door Katja Schuurman Bodyscan te laten presenteren. Ik vond het een verrassende keuze om zo’n seksbom te vragen voor een wetenschapsprogramma over gezondheid. De imposante wetenschappelijke carrière van Katja bestaat slechts uit het halen van haar VWO-diploma en het uit haar hoofd leren van de onnavolgbare scripts van Goede Tijden, Slechte Tijden.

De site over Katja’s Bodyscan gaf mij iets meer duidelijkheid. Op de site staat het als volgt omschreven: ‘Katja Schuurman stelt haar lichaam ter beschikking aan de wetenschap om antwoord te krijgen op vragen’. Het informeren van onwetende televisiekijkers over gezondheid, dat bleek slechts bijzaak te zijn. Inmiddels heb ik alle afleveringen gekeken, en het levert intrigerende televisiebeelden op.

Zo onderzoekt Katja in een aflevering of je je pijngrens kunt verleggen. Speciaal daarvoor gaat zij in een bad gevuld met ijsklontjes liggen. Ik waarschuw je alvast voor een spoiler, dat houdt ze maar liefst twee minuten vol. Toch vind ik het niet overtuigend dat Katja dit doet op de nationale televisie uit naam van de wetenschap. Elke heteroseksuele man zal het met me eens zijn dat het twee minuten onafgebroken tonen van Katja met harde tepels in een a-modieus badpak ook onder het kopje ‘amusement’ valt te scharen. Frustrerend is dat Katja die er na 3 slapeloze dagen en nachten nog beeldschoon uitziet. Bij mij zouden mijn wallen na zo’n slaapgebrek een extra onderkin vormen.

In alle eerlijkheid heb ik veel opgestoken van Katja’s Bodyscan. Zoals dat mensen die vaker per dag hun tanden poetsen minder kans hebben op dementie. Mijn vriend die meekijkt weet helaas dat je tijdens seks meer endorfinen aanmaakt waardoor je pijngrens hoger wordt. Hoofdpijn is dus geen geldig excuus meer als ik onder een robbertje geslachtsverkeer wil uitkomen. Dat is lastig want ik weet ook dat ik eigenlijk langer moet slapen om permanent geheugenverlies te voorkomen. Of ik moet ter verbetering van mijn geheugen dagelijks dertig minuten sporten. Van alle leefregels zou ik bijna gestrest raken, als ik niet wist dat stress een voorname oorzaak is van dat beginnende zwembandje dat zich rond mijn middel ontwikkelt.

Amusement of niet, het programma staat bol van nuttige feitjes die ik liever niet had geweten. En nu ga ik nog maar een keertje extra mijn tanden poetsen.

27 reacties op “Bodyscan”

 1. Sabine schreef:

  Leuk verhaal! Ik heb het nog nooit gezien, heb het ook niet erg op Katja moet ik eerlijk bekennen. Overigens kun je je pijngrens ook al verhogen door alleen 1 minuutje met je hand in een bak met koud water (3 graden) te zitten, dus je hele lichaam in een bak met ijs stoppen lijkt me inderdaad meer entertainment dan nuttig. ;)

 2. Desire schreef:

  Ik kijk er wel naar en het levert heel wat weetjes op. Maar weet ook dat het programma minder kijkcijfers zou opleveren als het gepresenteerd werd door Erica Terpstra ;-)

  • Paul schreef:

   Brrr. Alleen de gedachte al! Al vind ik Erica ongeëvenaard in haar reisprogramma voor Max. Wat een enthousiasme heeft zij. Zij kan me ertoe brengen om een rijncruise met de Zonnebloem te boeken, als ze een aflevering daaraan wijdt.

 3. Ik heb een klein stukje gekeken maar weer uit gezet. Ik heb het niet zo op Katja :’)

 4. RenéSmurf schreef:

  Ik heb nog getwijfeld of ik er naar zou gaan kijken of niet, en besloot het laatste, wellicht krijg ik een herkansing.

 5. Irene schreef:

  Heerlijke column dit.

  En bij mij werkt seks juist goed tegen hoofdpijn, meer nog dan een ‘molletje’. Maar ja… ik kijk dit soort programma’s dan ook niet dus weet niet beter. ;-)

 6. Bente schreef:

  Haha heeriljk artikel! Ik heb geen enkele aflevering gezien maar ik kan je wel vertellen: 2 minuten in een ijsbad liggen doet echt heel veel pijn! Onderdeel van mijn masterthese was mensen pijn doen (dmv een bak met ijswater waar mensen zolang mogelijk hun hand in moesten houden, sommigen hielden dit 10 seconden vol…), met heel je lichaam 2 minuten in zo’n bad? Well done!

 7. jackiedeklerk schreef:

  Ik heb heel dit programma gemist..
  Een bad met ijsklontjes, ik moet er niet eens aan denken, nooit !!
  En hoofdpijn is altijd een slecht excuus om onder sex uit te komen..

 8. Haha, heerlijk scherpe opmerking over Katja’s imposante wetenschappelijke carrière. Heel leuk en scherp stukje!

 9. kakel schreef:

  Ook mijn zeer vriendelijke dank voor de samenvatting. Nu weet ik tenminste wat ik “gemist” heb.
  Sterkte met je hoofdpijn :-)

 10. Mrs. T. schreef:

  Oh, dit heb ik helemaal gemist. Maar dat is niet zo erg begrijp ik.

 11. rietepietz schreef:

  Behalve de nogal sugestieve leaders heb ik er niets van gezien dus ik kan er eigenlijk geen zinnig woord over zeggen. De “weetjes” krijg ik nu bij jou gedeeltelijk mee, je wordt bedankt;-)

 12. Daan Kusen schreef:

  Sexbom? Tien jaar terug zeker! Nu ziet ze er ook nog bijzonder goed uit -maar een sexbom? Daarnaast krijg ik een weinig jeuk van die term.

 13. kliefje schreef:

  Dank voor de samenvatting. Heeft mij een hoop irritatie gescheeld, lees ik al ;)

 14. Dennis schreef:

  Sex is een goeie pijnkiller zeg ik altijd. Dit soort programma’s gaan mij altijd voorbij omdat ik helaas te vroeg naar bed moet voor mijn werk.. Het klinkt in ieder geval leuk en boeiend.

 15. Wildcard schreef:

  Hahaha, grappig geschreven :)
  Dus, vanavond niet schat? ;) (omdat je naar een aflevering van Katja moet kijken? :p )

 16. Morgaine schreef:

  Hahahaha, heel eerlijk, ik heb de eerste 2 afleveringen gezien, om dezelfde reden als jij denk ik, omdat het Katja is, nu heb ik niet veel met haar, maar de verrassing inderdaad dat zij dit wetenschappelijke programma ging doen. Daarna had ik het al gehad, en weet al niet eens meer, woops, vaker mijn tanden poetsen dus… wat er daarin werd getoond en besproken.

 17. Sammie schreef:

  Hahaha, geweldig geschreven! Nu weet ik hoe ik aan die vetrol rond mijn middel kom, allemaal stress! Dat je pijngrens tijdens sex hoger is wist ik al, moet zeggen dat sex voor mij dus altijd beter werkt als een paracetemol :)

 18. Chantal schreef:

  Leuk geschreven! Ik snap weer helemaal waarom ik normaal geen TV programma’s kijk ;)

Geef een reactie

You have to agree to the comment policy.