Betovering

Dat heb ik weer: heb ik pas geleden overal verkondigd dat ik de Nederlandstalige muziek heb afgezworen, raak ik pardoes in de ban van een Nederlandstalige zangeres.

Dagenlang luister ik thuis onafgebroken naar Maaike Ouboter. Gelukkig schrijft Maaike zulke onsamenhangende teksten, dat ik er druk mee ben om haar liedjes te doorgronden. Te druk om er ook nog allerlei foute associaties bij te bedenken, zoals me bij andere Nederlandstalige muziek gebeurt. Da’s prettig, want dan concentreer ik me volledig op haar fijne liedjes.

Ik vind Maaike een regelrechte woordenkunstenares. Met enkele zinnen roept ze prachtige beelden bij me op. Tekstuele hoogstandjes waarvan ik vurig wilde dat ik ze zelf had geschreven. ‘Je alles gezien hebben alles gedaan, je bent gewend om altijd net iets te hard te gaan,’ zingt ze in een liedje. Daarmee vangt zij in twee zinnen de tegenwoordige tijd. En pakt ze mij helemaal in. ‘Je valt het liefst weg in het moment, zodat je even vrij bent van de doortikkende tijd,’ zingt ze verder. Ik kan janken van geluk, zo mooi. Hoe treffend kun je het onbestemde gevoel – dat mij geregeld overvalt – verwoorden?

Voor het geval je een hekel hebt aan dit soort dramatiek, doe je er verstandig aan om het album van Maaike over te slaan. Het album staat namelijk vol met melancholieke volzinnen. Liedjes waarvan ik volschiet. Dat is bijzonder omdat ik van muziek geniet, maar het me zelden emotioneel maakt. Ik heb er geen verklaring voor, maar Maaike’s mijmerende overpeinzingen raken me.

Zelfs al klinkt de muziek tamelijk opgewekt dan gaat het tekstueel over een heftig onderwerp. Althans, dat denk ik, want ik geloof dat ik geen snars van haar teksten begrijp. Neem de tekst van mijn huidige favoriete nummer  (dat wisselt per uur, zoals dat gaat bij hardcore fans) dat ‘Nieuwe Dag’ heet. Een opgewekte titel, zou je denken. ‘Je ziet de duinen door de ruit, moest het huis maar weer eens uit, al zo lang niet geslapen, steeds vaker gedroomd, van een nieuwe dag,’ zingt Maaike in dat liedje. En dan loopt er ineens iemand langzaam, stap voor stap, het koude water in. Mijn voorlopige conclusie is dat het liedje over zelfmoord gaat.

Binnenkort ga ik mijn totale devotie tot Maaike Ouboter belijden tijdens een concert in Paradiso. Vurig hoop ik dat ze daar op het podium haar songteksten verklaart. Al verbreekt dat misschien alle betovering.

Blijf op de hoogte van nieuwe stukjes via Facebook of Twitter.

22 reacties op “Betovering”

 1. Sheila schreef:

  Ik ken eigenlijk alleen ‘dat ik je mis’ van haar. En wow…… pfff…. daar graag ik tranen van in mijn ogen. De tekst, de lading, precies zoals je schrijft. En bang… dat lied komt binnen. Waanzinnig mooi.

 2. Hendrie schreef:

  Wat dat betreft is De Beste Singer/Songwriter een zegen. Brengt een stuk mooier talent voort als Idols en The Voice

 3. Desire schreef:

  Teksten kunnen wel heel mooi zijn .. je moet er even voor in de stemming zijn. Ik heb dat met Enya. Heel mooi maar ook vaak droevig.

 4. Morgaine schreef:

  Oh dat is zij van singer/songwriter, dat ik je mis, ja dan weet ik over wie je het hebt, en betoverd worden kan in alle talen, ik snap wat je bedoeld, zo laat ik mij nog steeds betoveren door verschillende nederpop, van Dikhout bijv… als ze er niet issssssssssssssss…. bijv. ;-)

  X

 5. Daan schreef:

  Mooie debuutplaat van Maaike Ouboter, ja. Nou eens kijken of ze dit ook kan volhouden met volgende albums.

 6. Renesmurf schreef:

  Nou, die heeft zowaar een grote fan zeg!

 7. Chantal schreef:

  Toen ze meedeed aan de beste singer-songwriter van Nederland kreeg ik al tranen in mijn ogen. Ze blijft mooie nummers maken :)

 8. Billy schreef:

  anders zoek je haar maar achter het concert op, en vraag je haar naar meer uitleg, Paul.
  Ik ken niet zoveel liedjes van haar, maar vind ze wel goed klinken

 9. MichielZiet schreef:

  Maaike…jaaaa… sinds ik haar op de beste singer-songwriters zag ben ik al helemaal om.
  Een woordtovenares.

 10. Rietepietz schreef:

  Ik geloof dat ik weer wie je bedoelt, een mager zangstemmetje dat niet zo in mijn straatje valt, maar in ieder geval wél teksten die geen “stoplappen” zijn.

 11. Rob Alberts schreef:

  Ik wens je veel plezier in Paradiso.

  Vrolijke groet,

 12. yvonne schreef:

  nog nooit van gehoord…

 13. Iris schreef:

  Als gedicht zou ik de tekst wel kunnen lezen, maar mijn angst voor Nederlandstalig is toch te groot.

 14. Sabine schreef:

  IK ken haar het beste van dat mooie liedje over haar ouders. Ik geloof dat ik al 3 keer heb moeten huilen bij het horen van dat liedje :) Ja, ze raakt echt die Maaike.

 15. Saskia schreef:

  Ja die maakt zeker mooie muziek met woorden<3

 16. Myriam schreef:

  Ja, die Maaike:)

 17. Jenn schreef:

  ja zij is wel heel goed!

Geef een reactie

You have to agree to the comment policy.