Asfaltvibe

‘Als het mogelijk was dan liet ik mijn tuin asfalteren,’ riep ik regelmatig over onze tuin.

Om voor mij ondoorgrondelijke redenen, wilde mijn vriend een groene tuin, met allerlei planten waarvan hij de benaming helemaal niet kent. Want op het vlak flora en fauna is hij net zo onderontwikkeld als ik. Niet gehinderd door enige kennis van zaken, probeerde hij de beplanting terug te snoeien tot de bedoelde proporties. Totdat hij vorig jaar, eindelijk, de ondraaglijke herhaling van het tuinieren zat raakte. Hij besloot om een heuse tuinman in te huren.

Ik had de hoop op een onderhoudsvrije tuin al bijna opgegeven (soms moet je in een relatie de ander ook eens zijn zin geven), toch leek dit me een geschikt moment om het gevoelige onderwerp nogmaals aan te snijden. Eerst probeerde ik hem voor te rekenen dat we de kosten van het aanleggen van een onderhoudsvrije tuin heel snel terugverdienden door de besparing op onderhoudskosten. Helaas raakte mijn vriend daardoor alleen verder overtuigd van het feit dat ik niet kan rekenen.

Ik had echter nog een troef in handen om hem te overtuigen om de tuin minder groen te maken. Tijdens een van de vele sessies van manisch googelen op onderhoudsvrije tuinen (vooral op momenten dat het onkruid me boven het hoofd groeide) was ik op het concept ‘sierbeton’ gestuit.

Sierbeton, het klinkt nogal tegenstrijdig. Ook ik was niet direct overtuigd. Na het zien van enkele foto’s van strakke, minimalistische tuinen was ik om. Omdat mijn vriend en ik – zoals elk mens dat in een koophuis naar tevredenheid woont – vaak gezamenlijk rondkijken op Funda, weet ik van welke bouwstijl hij houdt. Grote lofts met strakke, haast industriële vloeren van beton. Met dat in mijn achterhoofd, liet ik hem een site zien met foto’s van tuinen met sierbeton. De garantie dat onkruid geen wortel kan schieten op sierbeton, gaf uiteindelijk de doorslag.

Dus stond er vorige week een cementwagen voor ons huis. Onze tuin is volgestort met beton, op enkele toekomstige grasperkjes na. Ik schrok alleen toen het beton was opgedroogd. In plaats van het beloofde donkergrijs, is het beton in onze tuin gitzwart van kleur. De aannemer zegt dat de kleur door het zonlicht nog lichter wordt. Daarover heb ik zo mijn twijfels. Ergens denk ik dat ik door de goden gestraft wordt voor het vernietigen van zoveel natuurschoon, met een toepasselijke asfaltvibe in mijn achtertuin.

20 reacties op “Asfaltvibe”

 1. Zwartraafje schreef:

  Ik hou zelf wel van een knusse groene tuin, alleen het onderhoud is niet aan me besteed. Dus houden we het simpel met enkel gras, dat af en toe is afrijden is dan gelukkig weer geen probleem. :)

 2. Ik heb dus zo GEEN groene vingers. Ik heb dan ook niks staan op ons balkonnetje. En als het er al stond gaat het toch wel dood :’)

 3. Iris schreef:

  Haha! Hopelijk trekt de kleur nog bij (al ben ik zelf wel voorstander van een groene tuin haha).

 4. JC schreef:

  Sierbeton kan heel mooi zijn, en je kunt het ook schilderen mocht het te donker blijven.
  Ik fotografeer graag betonnen constructies, ze hebben iets magistraal’s. Of dat voor jullie tuin ook geld? ;-)

 5. Rob Alberts schreef:

  Ik weet niet waar jullie precies wonen.
  Maar ik vermoed dat er een grote vraag is naar parkeerplaatsen.

  Dit levert een leuke verdienste op in Amsterdam!

  Ik heb een overdekte parkeeplaats in de aanbieding naast een ov-knooppunt. Jammer genoeg heb ik een grote concurent die er bijna gratis ov-kaartjes bij geeft.
  Ik denk dat jullie achtertuin een stuk geliefder zal zijn!

  Zonnige zomergroet,

 6. Peer schreef:

  De goden hebben gelijk. Je bent een slecht mens en hebt je vriend van het groene pad af gebracht.

 7. Daan schreef:

  Ik heb geen tuin. Ik heb zelfs geen plantjes binnen. Heerlijk.

 8. Dennis schreef:

  Haha geweldig, die laatste zin! Sierbeton, nog nooit van gehoord. Straks eens op zoeken hoe dat er uit ziet. En voor een tuin heb je gewoon groene vingers nodig he haha.

 9. Rob Alberts schreef:

  In Boskoop bezocht ik ooit een studentenkamer met een zwarte vloer en een witte stippellijn in het midden.
  Aan de muren hingen natuurlijk toepasselijke verkeersborden.

  Afhankelijk van de vorm en het formaat van jullie tuin zijn er mooie verkeersituaties na te bootsen.

  Kijk ook eens goed om je heen als je langs de Gooise Knoop rijdt. Dit is de kruising van de Gooise weg en de ring van Amsterdam. Van Betondorp is dit knooppunt lopend te bereiken. Je zult versteld staan wat je daar vindt.

  Vriendelijke groet,

Geef een reactie

You have to agree to the comment policy.