365

En ik dacht dat het water in de Noordzee verontreinigd was, van olielozingen door boorplatformen en zo, blijkt de zee een reinigend vermogen te hebben. Tenminste, voor mij dan, want ik ben afgelopen donderdag de Noordzee in geweest en ik kwam er als herboren uit.

Dat effect was voor mij onverwacht.

Ik liep me vorige week sowieso te verwonderen op het eerste seminar van het jaarprogramma van 365 Dagen Succesvol. ‘Waar ben ik aan begonnen?’ vroeg ik mezelf geregeld af. Ik ben, of nee, ik was iemand die zelfhulpboeken een belachelijk concept vond. ‘De enige die beter worden van zelfhulpboeken zijn de auteurs,’ dacht ik. Uit nieuwsgierigheid heb ik er enkele gelezen. Het lukte me nooit om de inhoud serieus te nemen. Dat kwam door de auteursportretten op de achterkant van het boek. Google maar eens op Alain de Botton, Wayne Dyer of Dr. Phil. Ze zien er uit als griezelige kluizenaars, die in de vrieskist het stoffelijk overschot van hun overleden moeder bewaren. Geen types die ik snel om raad ga vragen.

Enter David en Arjan, schrijvers van het boek 365 Dagen Succesvol. Op foto’s zien ze er normaal uit. Waarschijnlijk hebben ze allebei geeneens een vrieskist. Dus durfde ik het aan om hun boek te lezen. Ik moet wat, ergens zwevende tussen een voorbije dertigersdip en een naderende midlifecrisis. Ik ben getrouwd, woon in een leuk huis, heb een goede baan, en ben toch ontevreden. Om de zelfhulpgoeroes van Doe Maar te citeren: een algeheel gevoel van ‘is dit alles wat er is?’.

De ondertitel van het boek (‘jouw beste jaar ooit’) klonk hysterisch en aanlokkelijk tegelijkertijd. Een paar bladzijdes verder hadden ze me al ingepakt. Het boek was bedoeld voor ‘iedereen die een gelukkig en succesvol leven niet aan het toeval wil overlaten’. Dat raakte me. Ik heb al langer het gevoel dat ik op de passagiersstoel zit, en mijn leven nauwelijks kan besturen. Onzin natuurlijk, maar een prima redenatie om nergens verantwoordelijkheid voor te hoeven nemen.

Het boek stelde allerlei diepzinnige vragen waarop ik geen antwoord wist. ‘Magie bevindt zich buiten je comfortzone,’ stond er op een andere bladzijde. Een volkomen afschrikwekkend gegeven voor een gewoontedier als ik. Om mezelf te helpen het avontuur aan te gaan, heb ik me aangemeld voor het jaarprogramma.

Geheel buiten mijn comfortzone stond ik – als koukleum – ineens in de ijskoude Noordzee.

Omdat het kon.

Of beter nog: omdat ik het wilde.

Blijf op de hoogte van nieuwe stukjes via Facebook of Twitter.

26 reacties op “365”

 1. RenéSmurf schreef:

  Ik heb wel eens in de zee gezwommen, ik werd daar niet echt gelukkig van. En van zulke boeken word ik dat ook niet.

  • Paul schreef:

   Van in zee zwemmen ben ik geen groot liefhebber. Het concept zelfhulpboek begin ik door dit jaarprogramma zowaar te waarderen. En ik voel me er goed bij.

 2. Jenny - ikreis.net schreef:

  Duiken in de Noordzee is geweldig. Maar dan wel met duikuitrusting ;)

  • Paul schreef:

   Duiken in de Noordzee? Ik kan me mooiere plekjes voorstellen. Omdat ik zwemmen in de vrije natuur me tegenstaat, heb ik nooit een duikdiploma gehaald. Dus ik vrees dat die ervaring aan mij voorbijgaat.

 3. hanneverleysen schreef:

  Een duik in de Noordzee in deze koude periode is niets voor mij haha; maar als jij daar gelukkig van wordt, is dat vooral wat je moet doen! :)

 4. Kakel schreef:

  Ik krijg ook de kriebels van zelfhulpboeken. Het is bekennen dat je hulp nodig hebt (-:
  David en Arjan schrijven een zaterdagcolumn in het AD en daar krijg ik het een en ander van ze mee, maar erg warm heb ik het er nog niet van gekregen. Logisch: ik begrijp nu dat ik verkoeling moet zoeken.
  Houd ons op de hoogte!

 5. Sammie schreef:

  Oh brrrrr, ik moet er niet aan denken, in ieder geval niet in deze tijd van het jaar. Stoer!

 6. Ineke schreef:

  Je bent erg goed bezig, want 365 heeft mij enorm veel gebracht. Van een hoopje ellende naar een stralend gelukkige vrouw die nu voor haar 2e beste jaar ooit gaat.

  • Paul schreef:

   Hoi Ineke, welkom hier en bedankt voor jouw lieve reactie! Wat mooi dat het jaarprogramma van 365 Dagen Succesvol jou zoveel heeft gebracht. De eerste dag vond ik interessant en ik merk dat het me aan het denken zet. Hopelijk wordt de rest van het jaar net zo bijzonder als de eerste dag!

   • Ineke schreef:

    Beste Paul, Je bent nu 3 (365) dagen verder, dus hoe bevalt het tot nu toe?
    Groetjes, God van de overvloed dag :D

    • Paul schreef:

     Ineke, leuk dat je het vraagt. Ik ben dankbaar dat ik meedoe aan het jaarprogramma. Elke keer leer ik weer over mezelf, en leer heel veel andere inspirerende mensen kennen. En doe dingen die ik nooit had verwacht. Binnenkort schrijf ik weer een stukje over iets waarmee ik in het jaarprogramma bezig ben geweest.

 7. rietepietz schreef:

  Niets mis met een duik in zee, al is dat in de zomer tóch lekkerder. Maar als je goed wrm bent als je in deze tijd van het jaar in zee duikt is dat echt geen slechte ervaring, erna in “weinig” op het strand strand staan is minder, dus badjas mee. het is dan eigenlijk het idee van het koude dompelbad in de sauna, heerlijk! En ja hoor, ik ben een paar jaar geleden op 1 januari in zee geweest;-)

  • Paul schreef:

   Dan ben je net zo’n bikkel als ik, Riet! Want het was ijskoud. Ik hield er een warm gevoel van overwinning aan over, dat dan weer wel.

 8. John schreef:

  Het mooie is dat het water heerlijk is als je er in zit. Als je er uitkomt is het een aner verhaal als je het niet gewend bent.

  • Paul schreef:

   In alle eerlijkheid voelde het water koud aan. Waarschijnlijk ben ik er niet lang genoeg in geweest om de warmte van het water te voelen. Maar inderdaad eenmaal uit het water was het buiten nog kouder.

 9. Sabine schreef:

  Haha zelfhulpboeken en vrieskisten, dat levert nu en vreemde associatie op. Ik ben ook nog nooit een zelfhulpboek gelezen. Al lijkt deze van 365 dagen mij ook wel heel interessant en nuttig.

 10. daan schreef:

  Ik herken het idee dat zelfhulpboeken vooral bedoeld zijn voor de portomonnee van de auteurs. Vooral de amerikaanse zelfhulp goeroes, die boeken vol weten te schrijven zonder enig direct advies enkel anekdotisch en vooral veren in hun eigen reet steken. Hoe geweldig hun methode wel niet is, testimonials, wat je uiteindelijk wel niet kan bereiken met die methode, hoe je ervoor staat nu.. maar de methode zelf komt nooit aan bod, moet je je maar inschrijven en nog meer betalen of een volgend boek aanschaffen om weer van alles rondom de methode te horen maar nooit verder komt..

  Maar de Noordzee in klinkt als een goede methode :)

  • Paul schreef:

   Nou, dat moet ik de mannen van 365 dagen succesvol nageven, zowel het boek als het jaarprogramma zitten vol praktische tips. Ik pas verschillende dingen die ik geleerd heb met succes toe in het dagelijks leven.

 11. Sheila schreef:

  Held… wat betreft de Noordzee. En ach… toch ook wel dat je jezelf hebt aangemeld voor dat jaarprogramma :)

 12. Rob Alberts schreef:

  Een verfrissende duik in de zee, Ja.
  Een boek om mijn leven op de rit te krijgen, nee.

  Ach, ik zal wel te eigenwijs zijn.

  Vriendelijke groet,

Geef een reactie

You have to agree to the comment policy.